Berte Museum - Livet på landet


En imponerande samling jordbruksredskap som visar livet innan under jordbrukets successiva modernisering. Startat av grundaren till SIA glass vilket är sprunget ur intilliggande Berte Qvarn med anor från 1500-talet.

  • Till start: 420,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falkenberg 
  • Avgift: Ja 


Berte Museum - Livet på landet

Berte Museum ‑ Livet på landet är ett privat nostalgimuseum där man får se alla typer av jordbruksmaskiner, handredskap och traktorer som tidigare funnits på landsbygden. Under en relativt kort tidsperiod i mitten av 1900-talet förändrades livet på landet radikalt och här visas rester av en äldre tid.

Initiativtagare till museet var Anders Stenström var kvarnmästare och trettonde generationen mjölnare på intilliggande Berte Qvarn med anor sedan 1569. Han började samla till ett museum 1992 och tio år senare slog man upp portarna.

Öppet första söndagen i april till sista söndagen i september.

Berte Museum - Livet på landet
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Solhaga stenugnsbageri
Bageri och kafé med fantastisk kvalitet i en miljö som är vacker och rogivande. Om vädret tillåter fikar man på veranda eller i trädgården. Solhaga stenugnsbageri är väl värt en lång resa i sig.
OrtFalkenberg
Smörkullen med naturreservat
Ett litet naturreservat söder om Skrea i Falkenberg med en vidunderlig utsikt. Rätt kämpigt att ta sig upp men värt det.
OrtFalkenberg
Skipås naturreservat och utsiktsplats...
Utsikten är målet men vägen dit är inte fy skam. Man vandrar några hundra väl skyltade meter genom Skipås naturreservat förbi betande kor och lundar av ädellövträd.
OrtFalkenberg
Skrea Strand
Fantastisk badstrand med mycket folkliv inom promenadavstånd från Falkenberg. Här finns allt från camping och enklare stugor, typ Friggebodar, till lyxiga hotell. Falkenbergs strandbad är det mest historiska men Ocean Hotell är den moderna uppstickaren för den som vill lyxa lite.
OrtFalkenberg
Särdals kvarn
Upplev en av Nordens största kvarnar som även är i originalskick. Kvarnen är idag ett populärt kafé och museum med guidning helt gratis. Svårt att missa då det majestätiskt står på en liten höjd ovan vägen. 
OrtHalmstad