Berte Museum - Livet på landet


En imponerande samling jordbruksredskap som visar livet innan under jordbrukets successiva modernisering. Startat av grundaren till SIA glass vilket är sprunget ur intilliggande Berte Qvarn med anor från 1500-talet.

  • Till start: 420,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falkenberg 
  • Avgift: Ja 


Berte Museum - Livet på landet

Berte Museum ‑ Livet på landet är ett privat nostalgimuseum där man får se alla typer av jordbruksmaskiner, handredskap och traktorer som tidigare funnits på landsbygden. Under en relativt kort tidsperiod i mitten av 1900-talet förändrades livet på landet radikalt och här visas rester av en äldre tid.

Initiativtagare till museet var Anders Stenström var kvarnmästare och trettonde generationen mjölnare på intilliggande Berte Qvarn med anor sedan 1569. Han började samla till ett museum 1992 och tio år senare slog man upp portarna.

Öppet första söndagen i april till sista söndagen i september.

Berte Museum - Livet på landet
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Smörkullen med naturreservat
Ett litet naturreservat söder om Skrea i Falkenberg med en vidunderlig utsikt. Rätt kämpigt att ta sig upp men värt det.
OrtFalkenberg
Skipås naturreservat och utsiktsplats...
Utsikten är målet men vägen dit är inte fy skam. Man vandrar några hundra väl skyltade meter genom Skipås naturreservat förbi betande kor och lundar av ädellövträd.
OrtFalkenberg
Skrea Strand
Fantastisk badstrand med mycket folkliv inom promenadavstånd från Falkenberg. Här finns allt från camping och enklare stugor, typ Friggebodar, till lyxiga hotell. Falkenbergs strandbad är det mest historiska men Ocean Hotell är den moderna uppstickaren för den som vill lyxa lite.
OrtFalkenberg
Falkenberg
Staden, stranden och ån. Det kan sägas sammanfatta Falkenberg. Tre stråk täcker detta. Den äldre stadsdelen kring kyrkan via Storgatan. Stranden som nås från Tullbron och längs Ätran på Doktorspromenaden där man ser fina villor och kan stöta på laxfiskare. På senare tid har...
OrtFalkenberg
Haverdalsstrand och Lynga sanddyn
Två sevärdheter intill varandra med sand som gemensam nämnare. Rastplatsen på Lynga sanddyna, som är Skandinaviens högsta, 37 meter över havet, är en unik upplevelse. Stranden drar flanörer hela året men toppar givetvis under sommaren.
OrtHalmstad
Ivars kulle.
En friliggande begravningshög från bronsåldern eller järnåldern som ses från E6 där den reser sig sju meter över fälten utanför Halmstad.
OrtHalmstad