Billingsfors slusstation...


Slusstationen i Billingsfors har två enkelslussar som leder från Bengtsbrohöljen till sjön Laxsjön. De är en del av Dalslands kanal. Intill ligger brukets herrgård med park och friluftsteater.

  • Till start: 333,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Bengtsfors 
  • Avgift: Nej 


Billingsfors slusstation

Slusstationen i Billingsfors har två enkelslussar som leder från Bengtsbrohöljen till sjön Laxsjön. De är en del av Dalslands kanal.

Promenerar man söderut från den sista enkelslussen som ligger direkt bredvid Billingsfors pappersbruk kommer man ut på natursköna Billingsholm. Där ligger Billingsholms herrgård med park och en friluftsteater. Vill man vandra längre kan man följa Bengtsbrohöljen norrut mot en övre sluss med en fors med 6 meters fallhöjd.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Baldersnäs Herrgård
De flesta herrgårdar ligger inbäddade i vacker natur. Denna herrgård är dock något extra. Runtomkring finns vandringsleder som. Att bo här eller äta rekommenderas starkt.
OrtBengtsfors
Gammelgårdens Friluftsmuseum
Högt ovanför Bengtsfors ligger Gammelgården där man i sann Skansen-anda samlat in byggnader från hela Dalsland. Här uppe på Majberget har man en underbar utsikt över samhället.
OrtArray
Fengersfors bruk Not quite
Ett sprudlande kulturcentrum har flyttat in i de gamla brukslokalerna, som bitvis för tankarna till New Yorks kulturliv eller Christiania. Bra restaurang och fik med genuin känsla.
OrtÅmål
Högsbyns Hällristningar
Dalslands största fornminne med 2 500 figurer fördelade på över 300 hällar. Runt det vackert belägna hällristningsområdet från bronsåldern ledsagas man av informationsskyltar. Utmärkt för picknick.
OrtBengtsfors
Sörknattens naturreservat
Här bör man förbereda sig på en ganska lång men inte så krävande promenad. Förbi stora ljunghedar och över vackra skiftningar i berget kommer man till slut upp på en bedårande högplatå som belöning.
OrtÅmål
Eds MC- och Motormuseum
Ett måste för en motorintresserad nostalgiker. En av Sveriges största motorcykelsamlingar med hela 160 motorcyklar från USA, Europa och Japan.  Även jordbruksmaskiner, båtmotorer och flygplan.
OrtDals-Ed