Billingsfors slusstation...


Slusstationen i Billingsfors har två enkelslussar som leder från Bengtsbrohöljen till sjön Laxsjön. De är en del av Dalslands kanal. Intill ligger brukets herrgård med park och friluftsteater.

  • Till start: 333,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Bengtsfors 
  • Avgift: Nej 


Billingsfors slusstation

Slusstationen i Billingsfors har två enkelslussar som leder från Bengtsbrohöljen till sjön Laxsjön. De är en del av Dalslands kanal.

Promenerar man söderut från den sista enkelslussen som ligger direkt bredvid Billingsfors pappersbruk kommer man ut på natursköna Billingsholm. Där ligger Billingsholms herrgård med park och en friluftsteater. Vill man vandra längre kan man följa Bengtsbrohöljen norrut mot en övre sluss med en fors med 6 meters fallhöjd.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Baldersnäs Herrgård
De flesta herrgårdar ligger inbäddade i vacker natur. Denna herrgård är dock något extra. Runtomkring finns vandringsleder som. Att bo här eller äta rekommenderas starkt.
OrtBengtsfors
Halmens Hus
Halmslöjd var mycket populärt i Sverige på 1800-talet. De duktiga tjänade som industriarbetare.  Men halmens historia, både rituellt och estetiskt går långt tillbaka och har varit stort i många länder.
OrtBengtsfors
Gammelgårdens Friluftsmuseum
Högt ovanför Bengtsfors ligger Gammelgården där man i sann Skansen-anda samlat in byggnader från hela Dalsland. Här uppe på Majberget har man en underbar utsikt över samhället.
OrtArray
Långbrons sluss
En sluss uppkallad efter en stenbro från 1800-talet. Denna sluss är Dalslands kanals grundate med endast 3 dm höjdskillnad. Intill i en gammal tvättstuga är sevärda Galleri Långbron inrymt.
OrtBengtsfors
Baljåsens naturreservat
Naturreservatet som fått sitt namn av den högsta toppen i Dalsland. Redan efter en kortare vandring når man första utsiktsplatsen som är praktfull men än bättre vid Baljåsen där rastplats finns.
OrtÅmål
Håverudsakvedukten
När man insåg att förhållandena omöjliggjorde bygget av en sluss här kom Nils Ericson på den geniala idén med en akvedukt. Denna ihop med korsande landsvägs- och järnvägsbro gör platsen mycket sevärd.
OrtArray