Eds MC- och Motormuseum


Ett måste för en motorintresserad nostalgiker. En av Sveriges största motorcykelsamlingar med hela 160 motorcyklar från USA, Europa och Japan.  Även jordbruksmaskiner, båtmotorer och flygplan.

  • Till start: 353,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Dals-Ed 
  • Avgift: Ja 


Eds MC- och Motormuseum

Här får alla motor och teknikintresserade sitt lystmäte. En nostalgitripp bland veteranmotorcyklar, båtmotorer, motorsågar, radioapparater, symaskiner, leksaker, modellflygplan och mycket annat.

Det är främst motorcyklar som drar mest publik. Med hela 160 motorcyklar från Europa och USA från 1900-talets början och framåt samt Japanska fartvidunder från 1900-talets andra hälft. Samlingen lär vara Sveriges största.

Har man tröttnat på motorcyklar så finns 75 motorsågar som speglar utvecklingen inom Dalslands viktigaste näring, skogsbruket. Vidare 50-tal båtmotorer, mest utombordare men även fina små inombordare. I taket hänger även dubbeldäckarplan från 1:a världskriget och jaktplan från 2:a.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Billingsfors slusstation...
Slusstationen i Billingsfors har två enkelslussar som leder från Bengtsbrohöljen till sjön Laxsjön. De är en del av Dalslands kanal. Intill ligger brukets herrgård med park och friluftsteater.
OrtBengtsfors
Halmens Hus
Halmslöjd var mycket populärt i Sverige på 1800-talet. De duktiga tjänade som industriarbetare.  Men halmens historia, både rituellt och estetiskt går långt tillbaka och har varit stort i många länder.
OrtBengtsfors
Gammelgårdens Friluftsmuseum
Högt ovanför Bengtsfors ligger Gammelgården där man i sann Skansen-anda samlat in byggnader från hela Dalsland. Här uppe på Majberget har man en underbar utsikt över samhället.
OrtArray
Älgafallet.
Ett vattenfall som delas mellan Sverige och Norge. Mest spektakulärt när det är mycket vatten på våren eller efter regn. Fallet beskådas ovanifrån (Sverige) och nerifrån där det finns rastplatser i (Norge).
OrtStrömstad
Högsbyns Hällristningar
Dalslands största fornminne med 2 500 figurer fördelade på över 300 hällar. Runt det vackert belägna hällristningsområdet från bronsåldern ledsagas man av informationsskyltar. Utmärkt för picknick.
OrtBengtsfors
Håverudsakvedukten
När man insåg att förhållandena omöjliggjorde bygget av en sluss här kom Nils Ericson på den geniala idén med en akvedukt. Denna ihop med korsande landsvägs- och järnvägsbro gör platsen mycket sevärd.
OrtArray