Älgafallet.


Ett vattenfall som delas mellan Sverige och Norge. Mest spektakulärt när det är mycket vatten på våren eller efter regn. Fallet beskådas ovanifrån (Sverige) och nerifrån där det finns rastplatser i (Norge).

  • Till start: 375,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Strömstad 
  • Avgift: Nej 


Älgafallet övre

Älgafallet ligger längst upp i Tanums nordöstra del och det utgör gräns mot Norge. Vattenfallet, med sina 46 meters fallhöjd, är Bohusläns högsta. Nedanför fallet finns en bro med god framkomlighet. En informationstavla berättar om gränshistoria och fornminnen. Förr fanns här bla en såg och en kvarn. 

 

Vattenrika perioder är höst och vår är fallet mest populärt men sommartid är det en rogivande rastplats. Från ovansidan som nås via annan väg kan man se fallet ovanifrån.

Läs mera
Älgafallet.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Blomsholms kulturarvsområde
Här finns fynd från stenåldern fram till medeltiden. Mest framträdande är Blomsholmsskeppet som är en av landets största skeppssättningar. Även kafé sommartid.
OrtStrömstad
Fossums hällristningar.
Stor del kan vara en ristares verk. Till skillnad från de flesta andra hällarna de aldrig nåtts av Bronsålderns hav, men här passerade vägen till Bullarebygden. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum
Tanumshede Gästgiveri...
Detta byggnadsminne har varit gästgiveri (mat och husrum) sedan 1663 och är troligen landets äldsta i obruten tjänst. Om maten var enklare på 1600-talet så är den desto mer vällagad i dag.
OrtTanum
Eds MC- och Motormuseum
Ett måste för en motorintresserad nostalgiker. En av Sveriges största motorcykelsamlingar med hela 160 motorcyklar från USA, Europa och Japan.  Även jordbruksmaskiner, båtmotorer och flygplan.
OrtDals-Ed
Aspebergets hällristningar.
Mest utmärkande är en stor häll med bland annat bilder av tjurar, krigare och skepp. En promenadstig leder förbi både målade och omålade ristningar och bergets topp har en vacker utsiktsplats. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum
Havstenssund.
Åker man rakt nord nordväst ut från Grebbestad kommer man till mysiga Havstensund med fiskekrogar, utsiktsberg och badplats.
OrtTanum