Älgafallet.


Ett vattenfall som delas mellan Sverige och Norge. Mest spektakulärt när det är mycket vatten på våren eller efter regn. Fallet beskådas ovanifrån (Sverige) och nerifrån där det finns rastplatser i (Norge).

  • Till start: 375,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Strömstad 
  • Avgift: Nej 


Älgafallet övre

Älgafallet ligger längst upp i Tanums nordöstra del och det utgör gräns mot Norge. Vattenfallet, med sina 46 meters fallhöjd, är Bohusläns högsta. Nedanför fallet finns en bro med god framkomlighet. En informationstavla berättar om gränshistoria och fornminnen. Förr fanns här bla en såg och en kvarn. 

 

Vattenrika perioder är höst och vår är fallet mest populärt men sommartid är det en rogivande rastplats. Från ovansidan som nås via annan väg kan man se fallet ovanifrån.

Läs mera
Älgafallet.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Olsborg.
En borgruin där Olav den helige hade en fornborg på 1000-talet, men denna borg är från 1502. Så mycket kvar av befästningen finns inte men utsikten med rastplats är enastående.
OrtTanum
Blomsholms kulturarvsområde
Här finns fynd från stenåldern fram till medeltiden. Mest framträdande är Blomsholmsskeppet som är en av landets största skeppssättningar. Även kafé sommartid.
OrtStrömstad
Strömstad - liten stadspromenad...
En charmig stad tillika Sveriges västligaste. Vi följer strandpromenaden från stationen och håller strandlinjen förbi Laholmen, Norra hamnen och trästadsdelen Bukten. Kosteröarna nås härifrån.
OrtStrömstad
Tanumshede Gästgiveri...
Detta byggnadsminne har varit gästgiveri (mat och husrum) sedan 1663 och är troligen landets äldsta i obruten tjänst. Om maten var enklare på 1600-talet så är den desto mer vällagad i dag.
OrtTanum
Aspebergets hällristningar.
Mest utmärkande är en stor häll med bland annat bilder av tjurar, krigare och skepp. En promenadstig leder förbi både målade och omålade ristningar och bergets topp har en vacker utsiktsplats. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum
Litslebys hällristningar.
Hällen är mest känd för den 2,3 m långa ”Spjutguden” som faktiskt kan vara den yngsta ristningen och kan föreställa Oden. Järnåldersbåtar och en strid till häst är andra höjdpunkter.
OrtTanum