Litslebys hällristningar.


Hällen är mest känd för den 2,3 m långa ”Spjutguden” som faktiskt kan vara den yngsta ristningen och kan föreställa Oden. Järnåldersbåtar och en strid till häst är andra höjdpunkter.

  • Till start: 392,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tanum 
  • Avgift: Nej 


Litslebys hällristningar

Det dominerande med denna hällristning är den 2,3 meter långe krigaren som gett hällen dess namn, "Spjutgudens häll”. Det är troligen den största människoavbildning av en man på en hällristning i hela Europa. Man tror att mannen är en föregångare till asarnas krigsgud Odin som hade just spjut som sitt attribut.

Hällen är ristad från sen bronsålder till tidig järnålder. Här ser man exempelvis två järnåldersbåtar som liknar den danska Hjortspringsbåten som hittats välbevarad i en mosse.

Följer man en stig från hällen kommer man till en häll som kallas Tegnebyhällen. Den verkar skildra en strid till häst. Av ryttarnas rektangulära sköldar att döma är ristningen troligtvis från tidig järnålder c:a 400-100 f kr. Ovanför den hällen finns en grav, stensättning, också från järnåldern.

Läs mera
Litslebys hällristningar.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Aspebergets hällristningar.
Mest utmärkande är en stor häll med bland annat bilder av tjurar, krigare och skepp. En promenadstig leder förbi både målade och omålade ristningar och bergets topp har en vacker utsiktsplats. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum
Tanumshede Gästgiveri...
Detta byggnadsminne har varit gästgiveri (mat och husrum) sedan 1663 och är troligen landets äldsta i obruten tjänst. Om maten var enklare på 1600-talet så är den desto mer vällagad i dag.
OrtTanum
Grebbestad
En bryggpromenad, ett utsiktsberg, fiskebåtar, båtliv och pittoreska små gränder. Grebbestad har något för alla. En riktigt bra restaurang och ett kafé av hög klass. 
OrtTanum
Tjurpannans naturreservat.
Naturupplevelse i toppklass. En ganska lätt vandring över ängar, klippor och längs stränder. Upplev mäktiga vågor och passa på att besöka när det blåser som mest. Flera fina bad.
OrtTanum
Havstenssund.
Åker man rakt nord nordväst ut från Grebbestad kommer man till mysiga Havstensund med fiskekrogar, utsiktsberg och badplats.
OrtTanum
Hamburgö
Till Hamburgö åker man gratis med vägfärja över Hamburgsund som är en av landets kortare färjeleder. Två badplatser och flera mysiga platser att se båtliv från. Tips är att hyra cykel i Hamburgsund innan.
OrtTanum