Litslebys hällristningar.


Hällen är mest känd för den 2,3 m långa ”Spjutguden” som faktiskt kan vara den yngsta ristningen och kan föreställa Oden. Järnåldersbåtar och en strid till häst är andra höjdpunkter.

  • Till start: 392,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tanum 
  • Avgift: Nej 


Litslebys hällristningar

Det dominerande med denna hällristning är den 2,3 meter långe krigaren som gett hällen dess namn, "Spjutgudens häll”. Det är troligen den största människoavbildning av en man på en hällristning i hela Europa. Man tror att mannen är en föregångare till asarnas krigsgud Odin som hade just spjut som sitt attribut.

Hällen är ristad från sen bronsålder till tidig järnålder. Här ser man exempelvis två järnåldersbåtar som liknar den danska Hjortspringsbåten som hittats välbevarad i en mosse.

Följer man en stig från hällen kommer man till en häll som kallas Tegnebyhällen. Den verkar skildra en strid till häst. Av ryttarnas rektangulära sköldar att döma är ristningen troligtvis från tidig järnålder c:a 400-100 f kr. Ovanför den hällen finns en grav, stensättning, också från järnåldern.

Läs mera
Litslebys hällristningar.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tanumshede Gästgiveri...
Detta byggnadsminne har varit gästgiveri (mat och husrum) sedan 1663 och är troligen landets äldsta i obruten tjänst. Om maten var enklare på 1600-talet så är den desto mer vällagad i dag.
OrtTanum
Greby gravfält
Bohusläns största gravfält med 180 synliga gravar. En mycket vacker plats att vandra runt bland de gåtfulla stenarna från tidig järnålder.
OrtTanum
Fossums hällristningar.
Stor del kan vara en ristares verk. Till skillnad från de flesta andra hällarna de aldrig nåtts av Bronsålderns hav, men här passerade vägen till Bullarebygden. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum
Vetteberget och Kungsklyftan
På väg upp mot Vettebergets utsikt över Väderöarna och Fjällbackas skärgård passeras Kungsklyftan. Klyftan är mest känt för det enorma flyttblock som fastkilat. Vill man få bästa upplevelsen av Fjällbacka så tar man sig ända upp.
OrtFjällbacka
Havstenssund.
Åker man rakt nord nordväst ut från Grebbestad kommer man till mysiga Havstensund med fiskekrogar, utsiktsberg och badplats.
OrtTanum
Hamburgsund och Hamburgö
Hamburgsund är ett mysigt besöksmål men kan även vara basen för att med Sveriges kortaste vägfärja till Hamburgö eller längre bort till Käringön. Cykel och kajak finns att hyra.
OrtTanum