Aspebergets hällristningar.


Mest utmärkande är en stor häll med bland annat bilder av tjurar, krigare och skepp. En promenadstig leder förbi både målade och omålade ristningar och bergets topp har en vacker utsiktsplats. Är en hällristning i Världsarvet.

  • Till start: 391,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tanum 
  • Avgift: Nej 


Aspeberget hällristningsområde

Aspeberget ligger 700 meter från Vitlycke museum. På berget finns ett tjugotal inristade hällar. Tre av de största är imålade men ytterligare hällar har skyltar.

Tjurristningen är den största och mest kända och den domineras av en procession med tjurar som är djupt huggna och ovanför finns två kvinnor som bär upp vad man tror kan vara en solskiva.

Man kan lätt vandra längs berget på en stig med skyltade hällristningar. Vissa imålade men andra får man söka sig fram till. Som med alla hällristningar bör man eftersträva att fotografera dem när solen ligger lågt dvs morgon och kväll och man får så kallat släpljus. Då framkommer konturerna bäst.

Läs mera
Aspebergets hällristningar.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Greby gravfält
Bohusläns största gravfält med 180 synliga gravar. En mycket vacker plats att vandra runt bland de gåtfulla stenarna från tidig järnålder.
OrtTanum
Grebbestad
En bryggpromenad, ett utsiktsberg, fiskebåtar, båtliv och pittoreska små gränder. Grebbestad har något för alla. En riktigt bra restaurang och ett kafé av hög klass. 
OrtTanum
Tjurpannans naturreservat.
Naturupplevelse i toppklass. En ganska lätt vandring över ängar, klippor och längs stränder. Upplev mäktiga vågor och passa på att besöka när det blåser som mest. Flera fina bad.
OrtTanum
Havstenssund.
Åker man rakt nord nordväst ut från Grebbestad kommer man till mysiga Havstensund med fiskekrogar, utsiktsberg och badplats.
OrtTanum
Olsborg.
En borgruin där Olav den helige hade en fornborg på 1000-talet, men denna borg är från 1502. Så mycket kvar av befästningen finns inte men utsikten med rastplats är enastående.
OrtTanum
Hamburgö
Till Hamburgö åker man gratis med vägfärja över Hamburgsund som är en av landets kortare färjeleder. Två badplatser och flera mysiga platser att se båtliv från. Tips är att hyra cykel i Hamburgsund innan.
OrtTanum