Greby gravfält


Bohusläns största gravfält med 180 synliga gravar. En mycket vacker plats att vandra runt bland de gåtfulla stenarna från tidig järnålder.

  • Till start: 395,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tanum 
  • Avgift: Nej 


Greby gravfält

Greby gravfält är Bohusläns största med mer än 180 synliga gravar. Det verkliga antalet är troligtvis mycket större.  Att vandra omkring bland de asymmetriskt uppställda stenarna är en mäktig känsla.

När man undersökt gravarna är de daterade till järnåldern närmare bestämt tiden runt 400-500 e.Kr.

Vid den tiden sträckte sig en grund havsvik in i väster om gravfältet som en fortsättning på Sannäsfjorden och hade direkt med Havstenssund och Edsvik vid havet.

Att området haft en speciell betydelse århundraderna efter kristi föddelse är uppenbart. Fynd pekar på att Greby varit en handelsplats kopplat till en storgård med förbindelser med Norge, England och Tyskland. 

Läs mera
Greby gravfält
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Grebbestad
En bryggpromenad, ett utsiktsberg, fiskebåtar, båtliv och pittoreska små gränder. Grebbestad har något för alla. En riktigt bra restaurang och ett kafé av hög klass. 
OrtTanum
Litslebys hällristningar.
Hällen är mest känd för den 2,3 m långa ”Spjutguden” som faktiskt kan vara den yngsta ristningen och kan föreställa Oden. Järnåldersbåtar och en strid till häst är andra höjdpunkter.
OrtTanum
Aspebergets hällristningar.
Mest utmärkande är en stor häll med bland annat bilder av tjurar, krigare och skepp. En promenadstig leder förbi både målade och omålade ristningar och bergets topp har en vacker utsiktsplats. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum
Fjällbacka
Det otroligt vackra och kuperade fiskeläget är känt från Camilla Läckbergs böcker och Ingrid Bergmans vistelser. Att vandra genom Kungsklyftan till Vettebergets utsiktstopp är ett måste.
OrtTanum
Hamburgö
Till Hamburgö åker man gratis med vägfärja över Hamburgsund som är en av landets kortare färjeleder. Två badplatser och flera mysiga platser att se båtliv från. Tips är att hyra cykel i Hamburgsund innan.
OrtTanum
Hamburgsund och Hamburgö
Hamburgsund är ett mysigt besöksmål men kan även vara basen för att med Sveriges kortaste vägfärja till Hamburgö eller längre bort till Käringön. Cykel och kajak finns att hyra.
OrtTanum