Greby gravfält


Bohusläns största gravfält med 180 synliga gravar. En mycket vacker plats att vandra runt bland de gåtfulla stenarna från tidig järnålder.

  • Till start: 395,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tanum 
  • Avgift: Nej 


Greby gravfält

Greby gravfält är Bohusläns största med mer än 180 synliga gravar. Det verkliga antalet är troligtvis mycket större.  Att vandra omkring bland de asymmetriskt uppställda stenarna är en mäktig känsla.

När man undersökt gravarna är de daterade till järnåldern närmare bestämt tiden runt 400-500 e.Kr.

Vid den tiden sträckte sig en grund havsvik in i väster om gravfältet som en fortsättning på Sannäsfjorden och hade direkt med Havstenssund och Edsvik vid havet.

Att området haft en speciell betydelse århundraderna efter kristi föddelse är uppenbart. Fynd pekar på att Greby varit en handelsplats kopplat till en storgård med förbindelser med Norge, England och Tyskland. 

Läs mera
Greby gravfält
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Litslebys hällristningar.
Hällen är mest känd för den 2,3 m långa ”Spjutguden” som faktiskt kan vara den yngsta ristningen och kan föreställa Oden. Järnåldersbåtar och en strid till häst är andra höjdpunkter.
OrtTanum
Tanumshede Gästgiveri...
Detta byggnadsminne har varit gästgiveri (mat och husrum) sedan 1663 och är troligen landets äldsta i obruten tjänst. Om maten var enklare på 1600-talet så är den desto mer vällagad i dag.
OrtTanum
Vitlycke museum & Tanums hällristningar
Ett världsarv med frimärkskända hällristningar från bronsåldern samt tillhörande Vitlycke museum där man beskriver livet på bronsåldern. Fri entré.
OrtTanum
Havstenssund.
Åker man rakt nord nordväst ut från Grebbestad kommer man till mysiga Havstensund med fiskekrogar, utsiktsberg och badplats.
OrtTanum
Fjällbacka
Det otroligt vackra och kuperade fiskeläget är känt från Camilla Läckbergs böcker och Ingrid Bergmans vistelser. Att vandra genom Kungsklyftan till Vettebergets utsiktstopp är ett måste.
OrtTanum
Vetteberget och Kungsklyftan
På väg upp mot Vettebergets utsikt över Väderöarna och Fjällbackas skärgård passeras Kungsklyftan. Klyftan är mest känt för det enorma flyttblock som fastkilat. Vill man få bästa upplevelsen av Fjällbacka så tar man sig ända upp.
OrtFjällbacka