Vetteberget och Kungsklyftan


På väg upp mot Vettebergets utsikt över Väderöarna och Fjällbackas skärgård passeras Kungsklyftan. Klyftan är mest känt för det enorma flyttblock som fastkilat. Vill man få bästa upplevelsen av Fjällbacka så tar man sig ända upp.

  • Till start: 397,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Fjällbacka 
  • Avgift: Nej 


Vetteberget och Kungsklyftan

Vetteberget har fått sitt namn efter den vårdkase eller eld som fanns uppe på berget under 900-talet. Eldar måste synas långt bort och här uppe är man 116 m ö h och här kan man vid klart väder se Skagen på Jyllands norra spets.

Berget delas i Stora och Lilla Vetteberget genom den spektakulära Kungsklyftan, med fastkilat klippblock som "tak" där scener från Ronja Rövardotter spelades in. Tidigare hette den Ramneklovan men efter att Oscar II år 1887 signerade bergväggen så fick det bli Kungsklyftan.

Uppe på berget finns även en vandringsled som är del av Kuststigen men även ett bronsåldersröse.

Vill man ta sig igenom Kungsklyftan startar man nere vid hamnen och passerar igenom den tills trappor tar upp på berget.

Läs mera
Vetteberget och Kungsklyftan
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fjällbacka
Det otroligt vackra och kuperade fiskeläget är känt från Camilla Läckbergs böcker och Ingrid Bergmans vistelser. Att vandra genom Kungsklyftan till Vettebergets utsiktstopp är ett måste.
OrtTanum
Hamburgö
Till Hamburgö åker man gratis med vägfärja över Hamburgsund som är en av landets kortare färjeleder. Två badplatser och flera mysiga platser att se båtliv från. Tips är att hyra cykel i Hamburgsund innan.
OrtTanum
Hamburgsund och Hamburgö
Hamburgsund är ett mysigt besöksmål men kan även vara basen för att med Sveriges kortaste vägfärja till Hamburgö eller längre bort till Käringön. Cykel och kajak finns att hyra.
OrtTanum
Litslebys hällristningar.
Hällen är mest känd för den 2,3 m långa ”Spjutguden” som faktiskt kan vara den yngsta ristningen och kan föreställa Oden. Järnåldersbåtar och en strid till häst är andra höjdpunkter.
OrtTanum
Valön naturreservat
Valön naturreservat ger rika möjligheter till bad och fiske och naturupplevelser lätt tillgängligt bara några hundra meter från parkeringen.  Ängsmarker med stor artrikedom tack vare kalkrik jord.
OrtTanum
Väderöarnas nationalpark - Storö-Ramnö
Väderöarnas nationalpark består av många öar. Vanligtvis åker man till Storö-Ramnö. Antingen vandar man runt en relativt lättvandrad slinga. Eller så håller man sig kring hamnen, värdshuset och lotsbebyggelsen och tar sig upp till Lotsutkiken intill
OrtTanum