Vetteberget och Kungsklyftan


På väg upp mot Vettebergets utsikt över Väderöarna och Fjällbackas skärgård passeras Kungsklyftan. Klyftan är mest känt för det enorma flyttblock som fastkilat. Vill man få bästa upplevelsen av Fjällbacka så tar man sig ända upp.

  • Till start: 397,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Fjällbacka 
  • Avgift: Nej 


Vetteberget och Kungsklyftan

Vetteberget har fått sitt namn efter den vårdkase eller eld som fanns uppe på berget under 900-talet. Eldar måste synas långt bort och här uppe är man 116 m ö h och här kan man vid klart väder se Skagen på Jyllands norra spets.

Berget delas i Stora och Lilla Vetteberget genom den spektakulära Kungsklyftan, med fastkilat klippblock som "tak" där scener från Ronja Rövardotter spelades in. Tidigare hette den Ramneklovan men efter att Oscar II år 1887 signerade bergväggen så fick det bli Kungsklyftan.

Uppe på berget finns även en vandringsled som är del av Kuststigen men även ett bronsåldersröse.

Vill man ta sig igenom Kungsklyftan startar man nere vid hamnen och passerar igenom den tills trappor tar upp på berget.

Läs mera
Vetteberget och Kungsklyftan
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hamburgö
Till Hamburgö åker man gratis med vägfärja över Hamburgsund som är en av landets kortare färjeleder. Två badplatser och flera mysiga platser att se båtliv från. Tips är att hyra cykel i Hamburgsund innan.
OrtTanum
Valön naturreservat
Valön naturreservat ger rika möjligheter till bad och fiske och naturupplevelser lätt tillgängligt bara några hundra meter från parkeringen.  Ängsmarker med stor artrikedom tack vare kalkrik jord.
OrtTanum
Aspebergets hällristningar.
Mest utmärkande är en stor häll med bland annat bilder av tjurar, krigare och skepp. En promenadstig leder förbi både målade och omålade ristningar och bergets topp har en vacker utsiktsplats. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum
Greby gravfält
Bohusläns största gravfält med 180 synliga gravar. En mycket vacker plats att vandra runt bland de gåtfulla stenarna från tidig järnålder.
OrtTanum
Gerlesborg konstskola och kulturcentra
Den erkänt högklassiga konstskolan har även konstutställningar och kafé. Belägen i en vacker och inspirerande miljö nära Bovallstrand. Har även en filial i Stockholm.
OrtTanum
Väderöarnas nationalpark - Storö-Ramnö
Väderöarnas nationalpark består av många öar. Vanligtvis åker man till Storö-Ramnö. Antingen vandar man runt en relativt lättvandrad slinga. Eller så håller man sig kring hamnen, värdshuset och lotsbebyggelsen och tar sig upp till Lotsutkiken intill
OrtTanum