Vetteberget och Kungsklyftan


På väg upp mot Vettebergets utsikt över Väderöarna och Fjällbackas skärgård passeras Kungsklyftan. Klyftan är mest känt för det enorma flyttblock som fastkilat. Vill man få bästa upplevelsen av Fjällbacka så tar man sig ända upp.

  • Till start: 397,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Fjällbacka 
  • Avgift: Nej 


Vetteberget och Kungsklyftan

Vetteberget har fått sitt namn efter den vårdkase eller eld som fanns uppe på berget under 900-talet. Eldar måste synas långt bort och här uppe är man 116 m ö h och här kan man vid klart väder se Skagen på Jyllands norra spets.

Berget delas i Stora och Lilla Vetteberget genom den spektakulära Kungsklyftan, med fastkilat klippblock som "tak" där scener från Ronja Rövardotter spelades in. Tidigare hette den Ramneklovan men efter att Oscar II år 1887 signerade bergväggen så fick det bli Kungsklyftan.

Uppe på berget finns även en vandringsled som är del av Kuststigen men även ett bronsåldersröse.

Vill man ta sig igenom Kungsklyftan startar man nere vid hamnen och passerar igenom den tills trappor tar upp på berget.

Läs mera
Vetteberget och Kungsklyftan
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hamburgsund och Hamburgö
Hamburgsund är ett mysigt besöksmål men kan även vara basen för att med Sveriges kortaste vägfärja till Hamburgö eller längre bort till Käringön. Cykel och kajak finns att hyra.
OrtTanum
Hornborgs slottsruin
Fästningen omnämns redan 1137 men förlorade sin betydelse när Bohuslän blev svenskt. Kvar finns inte mycket av borgen men utsikten från toppen är himmelsk inom pilskottshåll från farleden.
OrtTanum
Litslebys hällristningar.
Hällen är mest känd för den 2,3 m långa ”Spjutguden” som faktiskt kan vara den yngsta ristningen och kan föreställa Oden. Järnåldersbåtar och en strid till häst är andra höjdpunkter.
OrtTanum
Aspebergets hällristningar.
Mest utmärkande är en stor häll med bland annat bilder av tjurar, krigare och skepp. En promenadstig leder förbi både målade och omålade ristningar och bergets topp har en vacker utsiktsplats. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum
Greby gravfält
Bohusläns största gravfält med 180 synliga gravar. En mycket vacker plats att vandra runt bland de gåtfulla stenarna från tidig järnålder.
OrtTanum
Vitlycke museum & Tanums hällristningar
Ett världsarv med frimärkskända hällristningar från bronsåldern samt tillhörande Vitlycke museum där man beskriver livet på bronsåldern. Fri entré.
OrtTanum