Grebbestad


En bryggpromenad, ett utsiktsberg, fiskebåtar, båtliv och pittoreska små gränder. Grebbestad har något för alla. En riktigt bra restaurang och ett kafé av hög klass. 

  • Till start: 396,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tanum 
  • Avgift: Nej 


Grebbestad

Grebbestad har något att erbjuda året om men givetvis är det sommarhalvåret som toppar. Den långa bryggpromenaden och den myllrande gästhamnen med folk- och båtliv ger Grebbestad en unik prägel.

Här finns shopping, restauranger, uteserveringar och aktiviteter samt världens bästa skaldjur som fiskas direkt utanför kusten. Ska man få det bästa rekommenderas Sjögrens i backen för fika och restaurang Telegrafen om man vill äta gott.

Besöker man Grebbestad bör även man ta sig upp på utsiktsberget, delvis med stentrappor (vad annars), för fantastisk utsikt över hamnen och havet.

Grebbestad har precis som flera orter på västkusten haft sin period av badort med kall- och varmbadhus. Här hade man under 1880-talets slut gyttjebad som specialitet då gyttjan från havsviken ansågs hälsofrämjande.

Evert Taubes kanske mest kända visa, ”Så länge skutan kan gå” skrevs när han vistades på Otterö utanför Grebbestad och han står därför staty vid hamnen.

Läs mera
Grebbestad
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Aspebergets hällristningar.
Mest utmärkande är en stor häll med bland annat bilder av tjurar, krigare och skepp. En promenadstig leder förbi både målade och omålade ristningar och bergets topp har en vacker utsiktsplats. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum
Vitlycke museum & Tanums hällristningar
Ett världsarv med frimärkskända hällristningar från bronsåldern samt tillhörande Vitlycke museum där man beskriver livet på bronsåldern. Fri entré.
OrtTanum
Tanumshede Gästgiveri...
Detta byggnadsminne har varit gästgiveri (mat och husrum) sedan 1663 och är troligen landets äldsta i obruten tjänst. Om maten var enklare på 1600-talet så är den desto mer vällagad i dag.
OrtTanum
Tjurpannans naturreservat.
Naturupplevelse i toppklass. En ganska lätt vandring över ängar, klippor och längs stränder. Upplev mäktiga vågor och passa på att besöka när det blåser som mest. Flera fina bad.
OrtTanum
Fjällbacka
Det otroligt vackra och kuperade fiskeläget är känt från Camilla Läckbergs böcker och Ingrid Bergmans vistelser. Att vandra genom Kungsklyftan till Vettebergets utsiktstopp är ett måste.
OrtTanum
Hamburgö
Till Hamburgö åker man gratis med vägfärja över Hamburgsund som är en av landets kortare färjeleder. Två badplatser och flera mysiga platser att se båtliv från. Tips är att hyra cykel i Hamburgsund innan.
OrtTanum