Väderöarnas nationalpark - Storö-Ramnö


Väderöarnas nationalpark består av många öar. Vanligtvis åker man till Storö-Ramnö. Antingen vandar man runt en relativt lättvandrad slinga. Eller så håller man sig kring hamnen, värdshuset och lotsbebyggelsen och tar sig upp till Lotsutkiken intill

  • Till start: 410,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tanum 
  • Avgift: Nej 


Väderöarna - Storö-Ramnö

Ögruppen Väderöarna består av hundra öar och kobbar av varierande storlek. Klimatet är något av Sveriges blåsigaste och varmaste. Sveriges högsta våg på 14,4 meter uppmättes här 2015. Att sjöfarare sökt skydd i huvudöns naturhamnar sen 1400-talet, vittnar bland annat en inristad kompassros.

Värdshuset är det första man stöter på och här kan man antigen äta gott, fika på bryggkafét eller övernatta i vandrarhemmet intill. Runtomkring värdshuset finns en hel del sevärt som bensträckare efter maten.

Vill man andra runt ön lite mer kan kan man göra på flera sätt. Enklast är att följa naturstigen som finns markerad med spetsigt tillsågade träbitar samt skyltar. Men det är också rätt lätt att vandra runt på måfå och så länge sikten tillåter har man Lotsutkiken som riktmärke tillbaka till hamnen.

Lotsbebyggelse har det varit mellan 1700-talet och till 1966 och idag finns lotsbebyggelse och Lotsutiken kvar.

Väderöarna har rum restaurang och bryggkafé året runt. Men givetvis är det mest besök sommartid och då det går båt med tidtabell från Hamburgsund, Fjällbacka eller Grebbestad.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vetteberget och Kungsklyftan
På väg upp mot Vettebergets utsikt över Väderöarna och Fjällbackas skärgård passeras Kungsklyftan. Klyftan är mest känt för det enorma flyttblock som fastkilat. Vill man få bästa upplevelsen av Fjällbacka så tar man sig ända upp.
OrtFjällbacka
Fjällbacka
Det otroligt vackra och kuperade fiskeläget är känt från Camilla Läckbergs böcker och Ingrid Bergmans vistelser. Att vandra genom Kungsklyftan till Vettebergets utsiktstopp är ett måste.
OrtTanum
Hornborgs slottsruin
Fästningen omnämns redan 1137 men förlorade sin betydelse när Bohuslän blev svenskt. Kvar finns inte mycket av borgen men utsikten från toppen är himmelsk inom pilskottshåll från farleden.
OrtTanum
Valön naturreservat
Valön naturreservat ger rika möjligheter till bad och fiske och naturupplevelser lätt tillgängligt bara några hundra meter från parkeringen.  Ängsmarker med stor artrikedom tack vare kalkrik jord.
OrtTanum
Bovallstrand
Badholmarna i Bovallstrand lockar för att bada på längden och på stränder och bryggor.  Eller så beskåda bryggorna och fiskelägets bebyggelse och vandra längs vattnet söderut.
OrtSotenäs
Litslebys hällristningar.
Hällen är mest känd för den 2,3 m långa ”Spjutguden” som faktiskt kan vara den yngsta ristningen och kan föreställa Oden. Järnåldersbåtar och en strid till häst är andra höjdpunkter.
OrtTanum