Hornborgs slottsruin


Fästningen omnämns redan 1137 men förlorade sin betydelse när Bohuslän blev svenskt. Kvar finns inte mycket av borgen men utsikten från toppen är himmelsk inom pilskottshåll från farleden.

  • Till start: 399,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tanum 
  • Avgift: Nej 


Hornborgs slottsruin

Av det som en gång Hornborgs slott återstår idag endast låga gräsklädda jordvallar av var och några lämningar av byggnader är inte längre synliga.  Att ta sig upp på slottsruinen är väl värt mödan. Enastående utsikt och bra picknickläge med många historiska vingslag.

Platsen har länge varit viktig ur försvarssynpunkt. Redan 1137 omnämns Hornborgsund i Haraldssönernas saga. Man har inte hitta många fynd från järnåldern men en typisk färskvattendamm är typiskt för tidseran så den var troligen befäst redan då.

Hornborg är strategisk placerad på den högsta punkten inom pilskottshåll från farleden nedanför som man alltså hade full kontroll över.

Fynden visar dock att storhetstiden varit mellan omkring 1450-1530. När Bohuslän blev svenskt år 1658 förlorade fästningen sin strategiska betydelse.

Lite kuriosa är att denna borg under vissa tider var svensk fast på norsk mark.

Läs mera
Hornborgs slottsruin
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Valön naturreservat
Valön naturreservat ger rika möjligheter till bad och fiske och naturupplevelser lätt tillgängligt bara några hundra meter från parkeringen.  Ängsmarker med stor artrikedom tack vare kalkrik jord.
OrtTanum
Gerlesborg konstskola och kulturcentra
Den erkänt högklassiga konstskolan har även konstutställningar och kafé. Belägen i en vacker och inspirerande miljö nära Bovallstrand. Har även en filial i Stockholm.
OrtTanum
Hunnebostrand
Orten var en av huvudorterna för den stenindustrin på 1900-talet men är idag en semesterort med shopping, restauranger, nattklubbar och sevärdheter. Utsiktsberget får man inte missa.
OrtSotenäs
Hunnebostrand till Fjällbacka.
RUNDTUR. Detta är en rundtur till några noga utvalda sevärdheter som vi har besökt och rekommenderar. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtSotenäs
Väderöarnas nationalpark - Storö-Ramnö
Väderöarnas nationalpark består av många öar. Vanligtvis åker man till Storö-Ramnö. Antingen vandar man runt en relativt lättvandrad slinga. Eller så håller man sig kring hamnen, värdshuset och lotsbebyggelsen och tar sig upp till Lotsutkiken intill
OrtTanum
Nordens ark
Djurpark med syfte att rädda utrotningshotade djur. Varg, snöleopard och amurtiger är några men även svenska lantraser beskådas under en promenadslinga. Ett av Bohusläns populäraste besöksmål.
OrtSotenäs