Hunnebostrand till Fjällbacka.


RUNDTUR. Detta är en rundtur till några noga utvalda sevärdheter som vi har besökt och rekommenderar. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.

  • Till start: 401,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sotenäs 
  • Avgift: Nej 


Hunnebostrand till Fjällbacka.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Hunnebostrand

Hunnebostrand har anor ända sedan 1200-talet. Från att under stor del av 1900-talet varit en av huvudorterna för den svenska stenindustrin är man sommartid en blomstrande semesterort.

Här finns stort utbud av shopping, restauranger, nattklubbar och sevärdheter. Innan man kommer ner till hamnen så bör man ta trapporna upp till utsiktsplatsen, med bänkar, där man kan överblicka hamnen och långt över havet.

Vill man ta del av det gamla industriarvet är det Stenhuggarmuseet som är ett upprustat stenbrott. Vid badet Stenbryggan finns delar av den sten som Hitler beställde till sitt segermonument vilket av förklarliga skäl aldrig levererades.

Är man konstintresserad så finns det en utställning längs vattnet norrut Kultur på Udden – Konst uppåt väggarna.

Hunnebostrand har kort sagt något för alla smakinriktningar.

Läs mera

Bovallstrand

Besöker man Bovallstrand är det ofta badholmarna som är målet och här är det bad på längden och på tvären. Små barnvänliga sandstränder, klippor, trampoliner, hopptorn, badbryggor, badstegar, simbana m.m. Badhytter, kiosk och toalett. Fri entré.

Att besöka det pittoreska gamla fiskeläget gör inge besviken med särkskilt fina trädetaljer på den genuina bebyggelsen från sent 1800- och tidigt 1900-tal men givetvis mängder med stendetaljer i denna gamla stenhuggarort.

Vill man äta fisk och skaldjur är Bryggcaféet ett måste. Att man ser krabborna genom ett glasruta i golvet ger en hint om att det är nyfångat som gäller.

När badvädret inte är det bästa så rekommenderas ändå en fin promenad längs badholmarna samt vattnet söderut.

Läs mera

Gerlesborg konstskola och kulturcentra

Gerlesborgsskolan grundade 1944 där man bedriver en betydande kursverksamhet och är en av landets mest välrenommerade konstnärliga grundutbildningar. Skolan är även och ett av norra Bohusläns mest dynamiska kulturcentra, med konserter, utställningar och föreläsningar. 

Under hela året visas utställningar i Galleri Gerlesborg i skolans huvudbyggnad vardagar. Gerlesborgs Konsthall är öppen under sommarsäsongen vanligtvis tisdag till söndag 11-17 men se hemsida för säkerhets skull

Intill ligger KKV-B eller Konstnärernas Kollektivverkstad Bohuslän och ett riktigt bra; Pensionat Villa Akvarellen.

En filial finns i Hjorthagen i Stockholm.

Länkar

Hornborgs slottsruin

Av det som en gång Hornborgs slott återstår idag endast låga gräsklädda jordvallar av var och några lämningar av byggnader är inte längre synliga.  Att ta sig upp på slottsruinen är väl värt mödan. Enastående utsikt och bra picknickläge med många historiska vingslag.

Platsen har länge varit viktig ur försvarssynpunkt. Redan 1137 omnämns Hornborgsund i Haraldssönernas saga. Man har inte hitta många fynd från järnåldern men en typisk färskvattendamm är typiskt för tidseran så den var troligen befäst redan då.

Hornborg är strategisk placerad på den högsta punkten inom pilskottshåll från farleden nedanför som man alltså hade full kontroll över.

Fynden visar dock att storhetstiden varit mellan omkring 1450-1530. När Bohuslän blev svenskt år 1658 förlorade fästningen sin strategiska betydelse.

Lite kuriosa är att denna borg under vissa tider var svensk fast på norsk mark.

Läs mera

Hamburgsund

Bas för Käringön, Hamburgö och andra öar.

Pittorreska Hamburgsund ligger, precis som det låter vid ett sund. På Sveriges kortaste vägfärja, en linfärja som trafikerar den 130 meter breda Hamburgsundsleden, tar man sig över till Hamburgö. Hamburgö har flera fantastiska badstränder och vandringsstråk.

Vill man åka längre med båt så kan man ta sig ut i skärgården med chartrade båtar eller båtlinjer från andra håll i Bohuslän trafikerar även orten.

Under början av 1900-talet fanns här var en stor hamn för den tidens fraktskutor och idag passerar ca 80 000 båtar genom det pittoreska sundet.

I Hamburgsund finns flera riktigt bra restauranger och en livsmedelsaffär. Cyklar och kajaker finns att hyra.

Läs mera

Hamburgö

Till Hamburgö tar man sig från Hamburgsund med Sveriges kortaste vägfärja. Ön kan med fördel både promeneras och cyklas. Cykel hyr man i Hamburgsund.

Bästa badplatsen är Boviken på nordvästsidan av Hamburgö som nås om man korsar ön från färjeläget. Badplatsen är lämplig för barn då det finns sand, brygga och hopptorn. Toalett.

Fortsätter man istället längs sundet så når man badplatsen vid Vänd igen där man även kan titta på båtlivet.

Fjällbacka

Orten har fått sitt namn från det stora berget Fjället som karaktäriserar samhället. Att ta sig upp Vetterberget som reser sig över Fjällbacka får man en fantastisk utsikt över skärgården och fastlandet och ned mot gästhamnen som med uteserveringar och affärer bjuder på ett myllrande liv.

Ortens utveckling tog fart under den stora sillperioden på 1750-talet men slutet på 1800-talets stor sillperiod blev fisket mer industrialiserat så salterier, silloljeindustrier och konservfabriker växte åter upp. Det var faktiskt i Fjällbacka som en konservfabrikör uppfann den kryddade skarpsillen som fick namnet ”ansjovis”.  Silloljan såldes till metropoler som Paris för bränsle till gatljus.

Orten har även flera filmanknytningar. Kungsklyftan i Vetteberget var en av inspelningsplatserna för Ronja Rövardotter.  Författaren Camilla Läckbergs deckarserie utspelar sig i Fjällbacka som är hennes hemort. Vill Stenhuggaren och Fyrvaktaren är exempel på några av titlarna som skvallrar om var det utspelar sig. Guidade turer i böckernas spår anordnas.

Ingrid Bergman besökte ofta Fjällbacka och från 1958 bodde hon många somrar på Dannholmen i den yttersta skärgården här utanför.  Efter hennes död 1982 spreds hennes aska i havet kring ön och en staty restes Fjällbacka torg som även döptes torget om till Ingrid Bergmans torg. Vid torget finns en liten utställning som handlar om hennes relation till orten.

Vill man äta gott finns restaurangen Bryggan kan man under höst, vinter och vår sitta vid serveringens panoramafönster och på sommaren på den stora terrassen. Vid Ingrid Bergmans torg ligger Café Skafferiet.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hunnebostrand
Orten var en av huvudorterna för den stenindustrin på 1900-talet men är idag en semesterort med shopping, restauranger, nattklubbar och sevärdheter. Utsiktsberget får man inte missa.
OrtSotenäs
Sotekanalen
Sotekanalen byggdes för att man skulle slippa färdas den riskfyllda passagen utanför Soteskär.  Här vid bron kan man se den spektakulära öppningen av svängbron för båtar som inte kan passera under.
OrtSotenäs
Ramsvikslandet...
Ramsvikslandet har fina badställen och vandringsleder. Landskapet domineras av stora klippområden, med omväxlande ljunghedar, mindre våtmarker och ängar. Här finns camping och vandrarhem. 
OrtSotenäs
Gerlesborg konstskola och kulturcentra
Den erkänt högklassiga konstskolan har även konstutställningar och kafé. Belägen i en vacker och inspirerande miljö nära Bovallstrand. Har även en filial i Stockholm.
OrtTanum
Sotenäset.
RUNDTUR. Sotenäset är en halvö som gett namn åt Sotenäs kommun i vilken den betydligt namnkunnigare orten Smögen ingår. Här får vi smaka några härliga kustupplevelser.
OrtSotenäs
Bohusläns kustväg - Smögen till Tanumshede
RUNDTUR. Med start i Smögen passeras Hunnebostrand (utsikt och lunch, Bovallstrand (bad), Hamburgsund, Fjällbacka (utsiktsberg), Grebbestad och Vitlycke museum.
OrtTanum