Fossums hällristningar.


Stor del kan vara en ristares verk. Till skillnad från de flesta andra hällarna de aldrig nåtts av Bronsålderns hav, men här passerade vägen till Bullarebygden. Är en hällristning i Världsarvet.

  • Till start: 388,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tanum 
  • Avgift: Nej 


Fossums hällristningar

Fossums hällristningar har flera saker som är unika. Man tror att det är en och samma person som har ristat.

Bilderna är tätt sammanhållna och stilen bilderna huggits i är likartade. Bilderna hänger samman och bildar en scen och just dessa sceniska framställningar vilka är vanliga i Tanum var ett av skälen till att hällristningarna togs upp på UNESCOs världsarvslista.

Innehållet är ändå starkt varierande med krigare, musiker, hjortar med hundar, musiker och dansare med jägare samt den berömda Fossumkvinnan.

Hällristningen vid Fossum är högt belägen och var till skillnad från de flesta av världsarvets hällar aldrig i kontakt med havet på bronsåldern.

Läs mera
Fossums hällristningar.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Greby gravfält
Bohusläns största gravfält med 180 synliga gravar. En mycket vacker plats att vandra runt bland de gåtfulla stenarna från tidig järnålder.
OrtTanum
Tjurpannans naturreservat.
Naturupplevelse i toppklass. En ganska lätt vandring över ängar, klippor och längs stränder. Upplev mäktiga vågor och passa på att besöka när det blåser som mest. Flera fina bad.
OrtTanum
Olsborg.
En borgruin där Olav den helige hade en fornborg på 1000-talet, men denna borg är från 1502. Så mycket kvar av befästningen finns inte men utsikten med rastplats är enastående.
OrtTanum
Havstenssund.
Åker man rakt nord nordväst ut från Grebbestad kommer man till mysiga Havstensund med fiskekrogar, utsiktsberg och badplats.
OrtTanum
Vetteberget och Kungsklyftan
På väg upp mot Vettebergets utsikt över Väderöarna och Fjällbackas skärgård passeras Kungsklyftan. Klyftan är mest känt för det enorma flyttblock som fastkilat. Vill man få bästa upplevelsen av Fjällbacka så tar man sig ända upp.
OrtFjällbacka
Stenehed fornminnesområde.
Här finns sammanlagt tre typer av fornlämningar från järnåldern. Bautastenar, en skeppssättning och ett gravfält. Bautastenarna är inte så storslagna men dess unikitet är hur de placerats.
OrtMunkedal