Olsborg.


En borgruin där Olav den helige hade en fornborg på 1000-talet, men denna borg är från 1502. Så mycket kvar av befästningen finns inte men utsikten med rastplats är enastående.

  • Till start: 376,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tanum 
  • Avgift: Nej 


Olsborg

Här uppifrån har man en bra utsikt över Södra Bullaresjön och här finns resterna av en befästning som kallas Olsborgs slott som antas ha uppförts på 1400-talet.

 

Olsborg spelade en roll för att övervaka och kontrollera trafiken mellan södra Bohuslän och Norge.

 

Julen 1504 överfölls borgen av hövitsmannen på Bohus fästning, Otto Rud. Man smög sig fram mot borgen där alla var fullt upptagna med dryckeslag. Fästet förstördes helt och kom att tillhöra Danmark-Norge i närmare tjugo år.

Läs mera
Olsborg.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fossums hällristningar.
Stor del kan vara en ristares verk. Till skillnad från de flesta andra hällarna de aldrig nåtts av Bronsålderns hav, men här passerade vägen till Bullarebygden. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum
Vitlycke museum & Tanums hällristningar
Ett världsarv med frimärkskända hällristningar från bronsåldern samt tillhörande Vitlycke museum där man beskriver livet på bronsåldern. Fri entré.
OrtTanum
Tanumshede Gästgiveri...
Detta byggnadsminne har varit gästgiveri (mat och husrum) sedan 1663 och är troligen landets äldsta i obruten tjänst. Om maten var enklare på 1600-talet så är den desto mer vällagad i dag.
OrtTanum
Litslebys hällristningar.
Hällen är mest känd för den 2,3 m långa ”Spjutguden” som faktiskt kan vara den yngsta ristningen och kan föreställa Oden. Järnåldersbåtar och en strid till häst är andra höjdpunkter.
OrtTanum
Greby gravfält
Bohusläns största gravfält med 180 synliga gravar. En mycket vacker plats att vandra runt bland de gåtfulla stenarna från tidig järnålder.
OrtTanum
Stenehed fornminnesområde.
Här finns sammanlagt tre typer av fornlämningar från järnåldern. Bautastenar, en skeppssättning och ett gravfält. Bautastenarna är inte så storslagna men dess unikitet är hur de placerats.
OrtMunkedal