Strömstad - liten stadspromenad...


En charmig stad tillika Sveriges västligaste. Vi följer strandpromenaden från stationen och håller strandlinjen förbi Laholmen, Norra hamnen och trästadsdelen Bukten. Kosteröarna nås härifrån.

  • Till start: 395,7 Km 
  • Längd: 1,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Strömstad 
  • Avgift: Nej 


Bukten Strömstad

Bukten är Strömstads äldsta bevarade kvarter och flera av de nuvarande är uppförda under 1700- och 1800- talet. På den tiden gick havet upp till bebyggelsen här och då fanns flera av stadens lönnkrogar i kvarteret.

Buktegatan är Strömstads enda bevarade kullerstensgata och den anlades för över 100 år sedan. För så länge sedan hade de boende kor och grisar som husdjur men åkrarna var utanför bebyggelsen.

En liten gata i kvarteret är uppkallad efter bildkonstnären Inge Schiöler (1908-1971) som växte upp i staden. När Inges mamma Anna, skiljer sig får hon ont om pengar och då börjar hon koka karameller vilket leder till att hon därefter öppnar ett konditori, Kaffedoppet, som idag är ett populärt kafé.

 

Läs mera
Strömstad - liten stadspromenad...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Blomsholms kulturarvsområde
Här finns fynd från stenåldern fram till medeltiden. Mest framträdande är Blomsholmsskeppet som är en av landets största skeppssättningar. Även kafé sommartid.
OrtStrömstad
Sydkoster - rundvandring från Ekenäs till Linfärjan.
Med start vid Ekenäs följer man vattnet längs klippor och strand till en fin badplats med krog intill. Vidare förbi en fiskehamn, ett utsiktsberg samt ett trädgårdsfik av högsta klass.
OrtSydkoster
Havstenssund.
Åker man rakt nord nordväst ut från Grebbestad kommer man till mysiga Havstensund med fiskekrogar, utsiktsberg och badplats.
OrtTanum
Tjurpannans naturreservat.
Naturupplevelse i toppklass. En ganska lätt vandring över ängar, klippor och längs stränder. Upplev mäktiga vågor och passa på att besöka när det blåser som mest. Flera fina bad.
OrtTanum
Greby gravfält
Bohusläns största gravfält med 180 synliga gravar. En mycket vacker plats att vandra runt bland de gåtfulla stenarna från tidig järnålder.
OrtTanum
Grebbestad
En bryggpromenad, ett utsiktsberg, fiskebåtar, båtliv och pittoreska små gränder. Grebbestad har något för alla. En riktigt bra restaurang och ett kafé av hög klass. 
OrtTanum