Strömstad - liten stadspromenad...


En charmig stad tillika Sveriges västligaste. Vi följer strandpromenaden från stationen och håller strandlinjen förbi Laholmen, Norra hamnen och trästadsdelen Bukten. Kosteröarna nås härifrån.

  • Till start: 395,7 Km 
  • Längd: 1,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Strömstad 
  • Avgift: Nej 


Bukten Strömstad

Bukten är Strömstads äldsta bevarade kvarter och flera av de nuvarande är uppförda under 1700- och 1800- talet. På den tiden gick havet upp till bebyggelsen här och då fanns flera av stadens lönnkrogar i kvarteret.

Buktegatan är Strömstads enda bevarade kullerstensgata och den anlades för över 100 år sedan. För så länge sedan hade de boende kor och grisar som husdjur men åkrarna var utanför bebyggelsen.

En liten gata i kvarteret är uppkallad efter bildkonstnären Inge Schiöler (1908-1971) som växte upp i staden. När Inges mamma Anna, skiljer sig får hon ont om pengar och då börjar hon koka karameller vilket leder till att hon därefter öppnar ett konditori, Kaffedoppet, som idag är ett populärt kafé.

 

Läs mera
Strömstad - liten stadspromenad...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Eds MC- och Motormuseum
Ett måste för en motorintresserad nostalgiker. En av Sveriges största motorcykelsamlingar med hela 160 motorcyklar från USA, Europa och Japan.  Även jordbruksmaskiner, båtmotorer och flygplan.
OrtDals-Ed
Munkedals herrgård...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtMunkedal
Halmens Hus
Halmslöjd var mycket populärt i Sverige på 1800-talet. De duktiga tjänade som industriarbetare.  Men halmens historia, både rituellt och estetiskt går långt tillbaka och har varit stort i många länder.
OrtBengtsfors
Billingsfors slusstation...
Slusstationen i Billingsfors har två enkelslussar som leder från Bengtsbrohöljen till sjön Laxsjön. De är en del av Dalslands kanal. Intill ligger brukets herrgård med park och friluftsteater.
OrtBengtsfors
Baldersnäs Herrgård
De flesta herrgårdar ligger inbäddade i vacker natur. Denna herrgård är dock något extra. Runtomkring finns vandringsleder som. Att bo här eller äta rekommenderas starkt.
OrtBengtsfors
Högsbyns Hällristningar
Dalslands största fornminne med 2 500 figurer fördelade på över 300 hällar. Runt det vackert belägna hällristningsområdet från bronsåldern ledsagas man av informationsskyltar. Utmärkt för picknick.
OrtBengtsfors