Strömstad - liten stadspromenad...


En charmig stad tillika Sveriges västligaste. Vi följer strandpromenaden från stationen och håller strandlinjen förbi Laholmen, Norra hamnen och trästadsdelen Bukten. Kosteröarna nås härifrån.

  • Till start: 395,7 Km 
  • Längd: 1,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Strömstad 
  • Avgift: Nej 


Bukten Strömstad

Bukten är Strömstads äldsta bevarade kvarter och flera av de nuvarande är uppförda under 1700- och 1800- talet. På den tiden gick havet upp till bebyggelsen här och då fanns flera av stadens lönnkrogar i kvarteret.

Buktegatan är Strömstads enda bevarade kullerstensgata och den anlades för över 100 år sedan. För så länge sedan hade de boende kor och grisar som husdjur men åkrarna var utanför bebyggelsen.

En liten gata i kvarteret är uppkallad efter bildkonstnären Inge Schiöler (1908-1971) som växte upp i staden. När Inges mamma Anna, skiljer sig får hon ont om pengar och då börjar hon koka karameller vilket leder till att hon därefter öppnar ett konditori, Kaffedoppet, som idag är ett populärt kafé.

 

Läs mera
Strömstad - liten stadspromenad...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sydkoster - rundvandring från Ekenäs till Linfärjan.
Med start vid Ekenäs följer man vattnet längs klippor och strand till en fin badplats med krog intill. Vidare förbi en fiskehamn, ett utsiktsberg samt ett trädgårdsfik av högsta klass.
OrtSydkoster
Havstenssund.
Åker man rakt nord nordväst ut från Grebbestad kommer man till mysiga Havstensund med fiskekrogar, utsiktsberg och badplats.
OrtTanum
Älgafallet.
Ett vattenfall som delas mellan Sverige och Norge. Mest spektakulärt när det är mycket vatten på våren eller efter regn. Fallet beskådas ovanifrån (Sverige) och nerifrån där det finns rastplatser i (Norge).
OrtStrömstad
Tjurpannans naturreservat.
Naturupplevelse i toppklass. En ganska lätt vandring över ängar, klippor och längs stränder. Upplev mäktiga vågor och passa på att besöka när det blåser som mest. Flera fina bad.
OrtTanum
Tanumshede Gästgiveri...
Detta byggnadsminne har varit gästgiveri (mat och husrum) sedan 1663 och är troligen landets äldsta i obruten tjänst. Om maten var enklare på 1600-talet så är den desto mer vällagad i dag.
OrtTanum
Fossums hällristningar.
Stor del kan vara en ristares verk. Till skillnad från de flesta andra hällarna de aldrig nåtts av Bronsålderns hav, men här passerade vägen till Bullarebygden. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum