Sydkoster - rundvandring från Ekenäs till Linfärjan.


Med start vid Ekenäs följer man vattnet längs klippor och strand till en fin badplats med krog intill. Vidare förbi en fiskehamn, ett utsiktsberg samt ett trädgårdsfik av högsta klass.

  • Till start: 403,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sydkoster 
  • Avgift: Nej 


Sydkoster - rundvandring från Ekenäs till Linfärjan.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Sydkoster Ekenäs

Hotell Ekenäs Koster

När man anländer sjövägen från Strömstad är Hotell Ekenäs Koster det mest påtagliga. Den äldre delen av hotellet syns bäst från land och bör besökas. En härlig terrass med panoramautsikt över havet toppar. Här serveras skaldjur året om.

 

Naturum Kosterhavet

Vid Ekenäs brygga ligger  Naturum Kosterhavet som är besökscentra för Kosterhavet nationalpark. Här visas livet på, under och över ytan, lättillgängligt och pedagogiskt. 

 

Utställning och bildspel samt ett klappakvarium där du kan få se och känna på några av Kosterhavets invånare. Hink, mete och flytväst kan man låna för krabbmete från bryggan.

 

Kunnig och engagerad personal finns på plats som sommartid även erbjuder strandguidning och naturvandring. Här finns även kartor för vandringsleder.

 

Helårsöppet och fri entré. 

Läs mera

Kilesand

Den långgrunda sandstranden med fin botten på Kilesand kan nås med färja från Strömstad som lägger till bredvid.

 

På Kostergården ca 200 meter härifrån finns glasskiosk, restaurang och minigolfbana.

Läs mera

Kostergården

200 meter från den kilometer långa badstranden Kilesand ligger Klostergården. En nybyggd hotellanläggning med 22 moderna stugor varav fem har havsutsikt. Fem hotellrum och en svit.

 

Navet i hotellanläggningen är Restaurang KG med stor takterrass med utsikt över Kosterfjorden.

Läs mera

Breviks fiskehamn

En fiskehamn med tillhörande gästhamn. Här samsas yrkesbåtar med de moderna fritidsbåtarna innanför en modern pir.

 

De gamla sjöbodarna som färgglatt målade är ett populärt fotoobjekt.

Läs mera

Kosters kapell

Kosters kapell är Sveriges västligaste gudstjänstlokal och invigdes 1939. Beläget på norra delen av Sydkoster i dalen nedanför strax öster om Valfjäll.

 

Arkitekturen är 20-talsklassicism med inslag av nationalromantik och slottsarkitekt Knut Nordenskjöld ritade. 

 

Öppen för besök sommartid. 

Läs mera

Valfjäll utsiktsplats Sydkoster

Här på toppen av Sydkosters högsta berg har man en magnifik utsikt över hela Kosterarkipelagen och Naturreservatet Hvaler i Norge samt flera fyrar. 

 

Man kommer till toppen via en lång trappa snett mot kyrkan. På toppen finns bänkar att sitta på.

Läs mera

Kosters trädgårdar

Kosters Trädgårdar är en upplevelseträdgård med konstutställning i växthus samt gårdsbutik sommartid. Här kan man fika eller äta en måltid i trädgården och råvarorna är tagna ”runt knuten” och från lokala producenter. En buffé från den egna trädgården och från havet.

 

Inomhus finns 40 platser i restaurangen och 20 i växthuset.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Strömstad - liten stadspromenad...
En charmig stad tillika Sveriges västligaste. Vi följer strandpromenaden från stationen och håller strandlinjen förbi Laholmen, Norra hamnen och trästadsdelen Bukten. Kosteröarna nås härifrån.
OrtStrömstad
Havstenssund.
Åker man rakt nord nordväst ut från Grebbestad kommer man till mysiga Havstensund med fiskekrogar, utsiktsberg och badplats.
OrtTanum
Greby gravfält
Bohusläns största gravfält med 180 synliga gravar. En mycket vacker plats att vandra runt bland de gåtfulla stenarna från tidig järnålder.
OrtTanum
Tanumshede Gästgiveri...
Detta byggnadsminne har varit gästgiveri (mat och husrum) sedan 1663 och är troligen landets äldsta i obruten tjänst. Om maten var enklare på 1600-talet så är den desto mer vällagad i dag.
OrtTanum
Björnerödspiggen.
Hit kan man ta sig från två håll där vi valt den längre men lättare på 1,5 km. Väl framme vid Bohusläns högsta punkt möter ett utsiktstorn som möjliggör utsikt över Norge och Bohuskusten.
OrtStrömstad
Svinesundsbroarna...
Två broar förbinder Sverige med Norge vid detta sund i Ringdalsfjorden. Den äldre bron har bäst utsiktsmöjligheter och kan både gå och cyklas över. Mäktiga scenerier utlovas.
OrtStrömstad