Sydkoster - rundvandring från Ekenäs till Linfärjan.


Med start vid Ekenäs följer man vattnet längs klippor och strand till en fin badplats med krog intill. Vidare förbi en fiskehamn, ett utsiktsberg samt ett trädgårdsfik av högsta klass.

  • Till start: 403,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sydkoster 
  • Avgift: Nej 


Sydkoster - rundvandring från Ekenäs till Linfärjan.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Sydkoster Ekenäs

Hotell Ekenäs Koster

När man anländer sjövägen från Strömstad är Hotell Ekenäs Koster det mest påtagliga. Den äldre delen av hotellet syns bäst från land och bör besökas. En härlig terrass med panoramautsikt över havet toppar. Här serveras skaldjur året om.

 

Naturum Kosterhavet

Vid Ekenäs brygga ligger  Naturum Kosterhavet som är besökscentra för Kosterhavet nationalpark. Här visas livet på, under och över ytan, lättillgängligt och pedagogiskt. 

 

Utställning och bildspel samt ett klappakvarium där du kan få se och känna på några av Kosterhavets invånare. Hink, mete och flytväst kan man låna för krabbmete från bryggan.

 

Kunnig och engagerad personal finns på plats som sommartid även erbjuder strandguidning och naturvandring. Här finns även kartor för vandringsleder.

 

Helårsöppet och fri entré. 

Läs mera

Kilesand

Den långgrunda sandstranden med fin botten på Kilesand kan nås med färja från Strömstad som lägger till bredvid.

 

På Kostergården ca 200 meter härifrån finns glasskiosk, restaurang och minigolfbana.

Läs mera

Kostergården

200 meter från den kilometer långa badstranden Kilesand ligger Klostergården. En nybyggd hotellanläggning med 22 moderna stugor varav fem har havsutsikt. Fem hotellrum och en svit.

 

Navet i hotellanläggningen är Restaurang KG med stor takterrass med utsikt över Kosterfjorden.

Läs mera

Breviks fiskehamn

En fiskehamn med tillhörande gästhamn. Här samsas yrkesbåtar med de moderna fritidsbåtarna innanför en modern pir.

 

De gamla sjöbodarna som färgglatt målade är ett populärt fotoobjekt.

Läs mera

Kosters kapell

Kosters kapell är Sveriges västligaste gudstjänstlokal och invigdes 1939. Beläget på norra delen av Sydkoster i dalen nedanför strax öster om Valfjäll.

 

Arkitekturen är 20-talsklassicism med inslag av nationalromantik och slottsarkitekt Knut Nordenskjöld ritade. 

 

Öppen för besök sommartid. 

Läs mera

Valfjäll utsiktsplats Sydkoster

Här på toppen av Sydkosters högsta berg har man en magnifik utsikt över hela Kosterarkipelagen och Naturreservatet Hvaler i Norge samt flera fyrar. 

 

Man kommer till toppen via en lång trappa snett mot kyrkan. På toppen finns bänkar att sitta på.

Läs mera

Kosters trädgårdar

Kosters Trädgårdar är en upplevelseträdgård med konstutställning i växthus samt gårdsbutik sommartid. Här kan man fika eller äta en måltid i trädgården och råvarorna är tagna ”runt knuten” och från lokala producenter. En buffé från den egna trädgården och från havet.

 

Inomhus finns 40 platser i restaurangen och 20 i växthuset.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tjurpannans naturreservat.
Naturupplevelse i toppklass. En ganska lätt vandring över ängar, klippor och längs stränder. Upplev mäktiga vågor och passa på att besöka när det blåser som mest. Flera fina bad.
OrtTanum
Greby gravfält
Bohusläns största gravfält med 180 synliga gravar. En mycket vacker plats att vandra runt bland de gåtfulla stenarna från tidig järnålder.
OrtTanum
Grebbestad
En bryggpromenad, ett utsiktsberg, fiskebåtar, båtliv och pittoreska små gränder. Grebbestad har något för alla. En riktigt bra restaurang och ett kafé av hög klass. 
OrtTanum
Svinesundsbroarna...
Två broar förbinder Sverige med Norge vid detta sund i Ringdalsfjorden. Den äldre bron har bäst utsiktsmöjligheter och kan både gå och cyklas över. Mäktiga scenerier utlovas.
OrtStrömstad
Fossums hällristningar.
Stor del kan vara en ristares verk. Till skillnad från de flesta andra hällarna de aldrig nåtts av Bronsålderns hav, men här passerade vägen till Bullarebygden. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum
Aspebergets hällristningar.
Mest utmärkande är en stor häll med bland annat bilder av tjurar, krigare och skepp. En promenadstig leder förbi både målade och omålade ristningar och bergets topp har en vacker utsiktsplats. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum