Svinesundsbroarna...


Två broar förbinder Sverige med Norge vid detta sund i Ringdalsfjorden. Den äldre bron har bäst utsiktsmöjligheter och kan både gå och cyklas över. Mäktiga scenerier utlovas.

  • Till start: 387,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Strömstad 
  • Avgift: Nej 


Svinesundsbroarna

Två broar förbinder Sverige med Norge här, en äldre och en modern för E6 motorväg.

Den äldre byggdes mellan 1939-1942, är 420 meter lång och har en segelfri höjd på 58 meter. Tidigare gick en en färja över sundet som ersattes av bron som togs i bruk 1946.

Den gamla bron kan beskådas vid sidan om från en utsiktsplats eller för utsikten ovanpå då den har gångbanor. Rastplatser och affärer finns vid båda brofästena. Härifrån ser man även den nya bron vilken man kan se nerifrån den nya men eftersom man får ej gå ut på den är denna plats den intressantaste. 

Den yngre, öppnad 2005, har övertagit namnet Svinesundsbron från den äldre som kallas Gamla Svinesundsbron. Dess totala längd är 704 m och längsta spann 247 m.

Båda broarna är avgiftsbelagda varför en bensträckare med kamera i högsta hugg rekommenderas om man vill spara in på grindslanten.

Läs mera
Svinesundsbroarna...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Björnerödspiggen.
Hit kan man ta sig från två håll där vi valt den längre men lättare på 1,5 km. Väl framme vid Bohusläns högsta punkt möter ett utsiktstorn som möjliggör utsikt över Norge och Bohuskusten.
OrtStrömstad
Blomsholms kulturarvsområde
Här finns fynd från stenåldern fram till medeltiden. Mest framträdande är Blomsholmsskeppet som är en av landets största skeppssättningar. Även kafé sommartid.
OrtStrömstad
Sydkoster - rundvandring från Ekenäs till Linfärjan.
Med start vid Ekenäs följer man vattnet längs klippor och strand till en fin badplats med krog intill. Vidare förbi en fiskehamn, ett utsiktsberg samt ett trädgårdsfik av högsta klass.
OrtSydkoster
Havstenssund.
Åker man rakt nord nordväst ut från Grebbestad kommer man till mysiga Havstensund med fiskekrogar, utsiktsberg och badplats.
OrtTanum
Tjurpannans naturreservat.
Naturupplevelse i toppklass. En ganska lätt vandring över ängar, klippor och längs stränder. Upplev mäktiga vågor och passa på att besöka när det blåser som mest. Flera fina bad.
OrtTanum
Tanumshede Gästgiveri...
Detta byggnadsminne har varit gästgiveri (mat och husrum) sedan 1663 och är troligen landets äldsta i obruten tjänst. Om maten var enklare på 1600-talet så är den desto mer vällagad i dag.
OrtTanum