Björnerödspiggen.


Hit kan man ta sig från två håll där vi valt den längre men lättare på 1,5 km. Väl framme vid Bohusläns högsta punkt möter ett utsiktstorn som möjliggör utsikt över Norge och Bohuskusten.

  • Till start: 380,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Strömstad 
  • Avgift: Nej 


Björnerödspiggen

Björnerödspiggen är med sina 222 meter över havet Bohusläns högsta punkt och drar till sig besökare året om. Inte nog med att man är högt uppe, ett utsiktstorn lägger till några meter och såna torn är bra för att komma över trädtoppar. Här uppe finns eldstad och vindskydd.

Man kan ta sig till toppen från två håll. En kortare lite brantare från Björneröd och en lite längre som börjar från vägen mellan Björneröd och Näsinge. Uppe på toppen finns även ett c:a 3000 år gammalt bronsåldersröse.

Björnerödspiggen.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Strömstad - liten stadspromenad...
En charmig stad tillika Sveriges västligaste. Vi följer strandpromenaden från stationen och håller strandlinjen förbi Laholmen, Norra hamnen och trästadsdelen Bukten. Kosteröarna nås härifrån.
OrtStrömstad
Olsborg.
En borgruin där Olav den helige hade en fornborg på 1000-talet, men denna borg är från 1502. Så mycket kvar av befästningen finns inte men utsikten med rastplats är enastående.
OrtTanum
Eds MC- och Motormuseum
Ett måste för en motorintresserad nostalgiker. En av Sveriges största motorcykelsamlingar med hela 160 motorcyklar från USA, Europa och Japan.  Även jordbruksmaskiner, båtmotorer och flygplan.
OrtDals-Ed
Fossums hällristningar.
Stor del kan vara en ristares verk. Till skillnad från de flesta andra hällarna de aldrig nåtts av Bronsålderns hav, men här passerade vägen till Bullarebygden. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum
Tanumshede Gästgiveri...
Detta byggnadsminne har varit gästgiveri (mat och husrum) sedan 1663 och är troligen landets äldsta i obruten tjänst. Om maten var enklare på 1600-talet så är den desto mer vällagad i dag.
OrtTanum
Tjurpannans naturreservat.
Naturupplevelse i toppklass. En ganska lätt vandring över ängar, klippor och längs stränder. Upplev mäktiga vågor och passa på att besöka när det blåser som mest. Flera fina bad.
OrtTanum