Blomsholms kulturarvsområde


Här finns fynd från stenåldern fram till medeltiden. Mest framträdande är Blomsholmsskeppet som är en av landets största skeppssättningar. Även kafé sommartid.

  • Till start: 390,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Strömstad 
  • Avgift: Nej 


Blomsholms kulturarvsområde

Blomsholm är en av Bohusläns finaste kulturmiljöer med fynd ända från stenåldern fram till medeltiden. Här finns en av landets största skeppssättningar, Bohusläns största domarring, storhögen Grönehög samt sju gravfält från järnåldern.

Det stora Blomsholmsskeppet är Sveriges tredje största skeppssättning med 49 resta stenar och över 40 m lång.  Gravens storlek och placering visar att det är bytande person som gravsatts. De flesta fynden är från järnåldern mellan 200-600 f. Kr.

En statarlänga har dels fynd från utgrävningar men har även ett kafé sommartid.

 

Blomsholms kulturarvsområde
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Björnerödspiggen.
Hit kan man ta sig från två håll där vi valt den längre men lättare på 1,5 km. Väl framme vid Bohusläns högsta punkt möter ett utsiktstorn som möjliggör utsikt över Norge och Bohuskusten.
OrtStrömstad
Svinesundsbroarna...
Två broar förbinder Sverige med Norge vid detta sund i Ringdalsfjorden. Den äldre bron har bäst utsiktsmöjligheter och kan både gå och cyklas över. Mäktiga scenerier utlovas.
OrtStrömstad
Älgafallet.
Ett vattenfall som delas mellan Sverige och Norge. Mest spektakulärt när det är mycket vatten på våren eller efter regn. Fallet beskådas ovanifrån (Sverige) och nerifrån där det finns rastplatser i (Norge).
OrtStrömstad
Havstenssund.
Åker man rakt nord nordväst ut från Grebbestad kommer man till mysiga Havstensund med fiskekrogar, utsiktsberg och badplats.
OrtTanum
Vitlycke museum & Tanums hällristningar
Ett världsarv med frimärkskända hällristningar från bronsåldern samt tillhörande Vitlycke museum där man beskriver livet på bronsåldern. Fri entré.
OrtTanum
Aspebergets hällristningar.
Mest utmärkande är en stor häll med bland annat bilder av tjurar, krigare och skepp. En promenadstig leder förbi både målade och omålade ristningar och bergets topp har en vacker utsiktsplats. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum