Björkvik


  • Till start: 29,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värmdö 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Visa på karta

Vid vägens ände tar havet vid. Enastående utsikt över Nämdöfjärden, flera stränder, lummiga vandringsleder i naturreservatet och en Bistro vid havet.

Sevärdhet 1 av 7

Björkvik

Namnet Björkvik kommer från 1100-talet. Vid sjön Yngaren, där Björkvik breder ut sig, finns ett antal herrgårdar från 1600-talet som historiska minnen. Vandra i naturen, plocka svamp (i massor under hösten!), cykla längs landsvägen eller bada. Du kan även hyra en stuga eller en hel äventyrspark, det är inte många som kan skryta med det.

Bistro Björkvik

Så sent som 2011 öppnades denna pärla ett stenkast från stranden med milsvid utsikt över Nämdöfjärden och alldeles brevid Björkviksbadet. Man ser sig som en klassisk skärgårdsbistro och menyn uppdateras efter säsong och efterfrågan. Man strävar efter att servera närproducerat och helst råvaror från skärgården.

Att smälta maten med en promenad längs stranden är att rekommendera. En bit bort ligger även Björnö naturreservat med skyltade gångvägar i makalös natur. Man tar sig lätt hit med buss från Slussen eller med bil. Parkering och busshållplats precis utanför.

Lunchöppet:
 
Måndag - Torsdag 10:30 - 15:00
 
Fredag 10:30 – sent (köket stänger 21.00)
 
Lördag 11.00 - sent (köket stänger 21.00)
 
Söndag 11.00 – 20.00
Läs mera

Länkar

Björnö Naturreservat

Med både skogsområden och odlingslandskap där djuren betar fritt har Björno länge haft betydelse för friluftslivet. De lummiga naturstigarna kan få vem som helst att vilja strosa omkring bland växter och träd.

Vill man ha lite äventyr kan man plocka med tältet och sova över på den allmänna tältplatsen som finns. Flera väl skyltade gångvägar finns i området och det fantastiska Torpesandsbadet lockar till sol och bad.

Utsiktstornet

4 km promenad är det till Utsiktstornet. Men att ta sig dit är verkligen värt mödan. Väl där uppe har man en hänförande utsikt över Nämdöfjärden som sommartid har rikligt båtliv. Det är även ganska vanligt att man siktar havsörn härute.

Nedanför tornet, på den öppna klippan finns bänkar och bord för picknick. Även därnere är utsikten inte att klaga på.

Torpesand

En fin sandstrand som är handikappanpassad. På sommaren brukar några småkillar komma och sälja glass ur en frysbox om man blir sugen. Det finns toaletter och omklädningsrum.

Stora Sandarna

Lilla Sandarna

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...