Blackeberg till Hässelby


En promenad med andra typer av sevärdheter än de förbi villorna i Bromma. Kvarnen vid Kvarnviken och ett gammalt Frimurarbarnhem står ut.

  • Till start: 10,5 Km 
  • Längd: 5,2 km 
  • Stopp:
  • Ort: Bromma 
  • Avgift: Nej 


Blackeberg till Hässelby
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Frimurarordens barnhem

Redan 1753 startades verksamheten med att ge ”hittebarn” utbildning och någonstans att bo. 1928-30 byggdes Klockhuset och Rotundan efter ritningar av Hakon Ahlberg.  1949 byggdes det om till ett hem för kroniskt sjuka. Idag ingår verksamheten i komplexet Blackebergs sjukhus.

Kvarnen vid Kvarnviken

Stockholms enda fungerande vattenkvarn. Det var ”Snusljunglöf” som 1882 byggde vad han trodde skulle bli en riktig succé. Den ligger på samma plats som föregångaren, Råcksta kvarn, och vattnet kommer från Råcksta träsk. Idag finns både kvarn och sågverk som drivs av föreningen Museet Kvarnvikens Kvarn och Såg. Öppet några dagar per år.

Kanaanbadet

Platsen har fått sitt namn efter ett gammalt 1700-talstorp. Idag är det ett av Stockholms mest populära bad med hopptorn och bryggor. Ända in på 80-talet kunde stockholmsungarna på sommaren åka ”badbuss” till Kanaanbadet och dessutom bli bjudna på mjölk med bulle. 1958 gick det åt 75000 bullar och 4000 liter mjölk. Här byggdes också Sveriges första ungdomsgård 1933.

Grimsta naturreservat

Ett fantastiskt område på 270 hektar som sträcker sig mellan Södra Ängby och Hässelby med vida hällmarker med tall-, ädel- och fuktlövskogar. I reservatet finns bland annat Hässelbyslott, Kaananbadet, bevattningsdammar, Offerstenen och Ljunglöfs slott.

Promenerar man längs vattnet går man mellan populära Maltesholmsbadet och Kaananbadet men sätten att ta sig runt i de vackra lövskogarna är många.
Ta med picknickmat så kan du välja din alldeles egen matplats.
 

Maltesholmsbadet

Ett stort bad med kiosk och flera grillplatser. Två bryggor vid sandstranden men även gräsmattor att sola på för den som vill slippa sand överallt. Volleybollnät på stranden och den släta gräsmattan är perfekt att prova fotbollsfinter på.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


4H Björklunds hage
En 4H-gård som engagerar. Barn blir fadder till ett djur för 200 kr och får sitt namn på en sponsortavla. Se hästar, getter, höns, får, katter och kaniner.
OrtBromma
Sjön Judarn
Vandra mellan två T-banestationer runt nästan hela sjön och förbi ett vackert slott. En sjö som liknar en tjärn och en riktig urskog.
OrtBromma
Hässelby slott
Här bodde släkten Bonde tills Stockholm köpte marken för att bygga Hässelby och Vällingby. Tomas Ledin äger idag slottet som kallar sig Sveriges musikslott.
OrtHässelby
Åkeshovs slott
Den ståtliga byggnaden fick sitt namn efter Åke Axelsson Natt och Dag och började byggas på 1640-talet. Orangeriet och flyglarna kom till hundra år senare. Från 1939-1988 bodde Kungens två hundra får i ladugården. De fick ett kort försommarbete i Judarskogen innan de vallades...
OrtBromma
Maltesholmsbadet
Ett stort bad med kiosk och flera grillplatser. Två bryggor vid sandstranden men även gräsmattor att sola på för den som vill slippa sand överallt. Volleybollnät på stranden och den släta gräsmattan är perfekt att prova fotbollsfinter på.
OrtHässelby
Ekerö och Botkyrka i Ralph Erskines fotspår.
Den här turen passerar några av Ekeröbon Ralph Erskines verk. Turen har en resa med vägfärja Jungfrusund (där man kan avbryta) - Slagsta. Lovö kyrka är en avstickare för trevligare resväg. En vacker tur även för den utan starkt arkitekturintresse.
OrtEkerö