Blockhusudden och Djurgårdsbrunn.


PROMENAD. En mycket populär men något längre promenad runt östra Djurgården. Runt Blockhusudden vid Saltsjön och vidare längs kanalen till Djurgårdsbrunn. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 4,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Djurgården 
  • Avgift: Ja 


Blockhusudden och Djurgårdsbrunn.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Thielska galleriet

Här visas konst av Liljefors, Zorn, Larsson m fl. Denna Italieninspirerade byggnad, signerad arkitekt Ferdinand Boberg, var bankdirektör Ernest Thiels hem och galleri i början på 1900-talet. Ekonomiskt trubbel gjorde att han kring 1920 sålde byggnaden inklusive konstsamlingen till staten vilket gjorde att det från 1926 öppnades för allmänheten.

Thiel stödde de samtida konstnärerna som konstmecenat. Museet är uppdelat i salar där övervåningen har två stora salar och förutom det finns salar uppkallade efter stora kulturpersonligheter som Munch, Carl Larsson, Hjalmar Söderberg mfl. Här blandas målningar av samtidens stora nordiska och franska konstnärer finns en rad skulpturer av bland andra Rodin, Sergel och Vigeland utplacerade i parken. Förutom den fasta samlingen har man även tillfälliga utställningar.

I Monika Ahlbergs Café bjuder den kända matkreatören på luncher såsom soppa med nybakat bröd, nygjorda smörgåsar, varmrökt lax med basilikapotatis och romsås samt olika sorters hemlagade bakverk. Under sommarmånaderna kan man ta med sig fikat ut i skulpturparken.

Öppet
Tisdag - Söndag 12.00-17.00
Måndagar stängt.

Thielska Galleriet, Sjötullsbacken 8, Stockholm
Tel:  08-662 58 84

Läs mera

Stora sjötullens stenbyggnad

Byggnaden är från 1700-talet och fungerade fram till 1857 som tullverksamhet för Mälarsjöfarten som passerade här.  Idag eftertraktade bostäder.

Picknickställe med regnskydd

Picnic i det gröna med sjöutsikt. På Kungliga Djurgården dessutom, inte illa. Detta är favoriten för många. Rediga bänkar med regnskydd gör att man är garderad vid svajigt väder.

Lilla Sjötullsbron

Kramar och pussar på en romantisk bro behöver inte bara utväxlas på film. Varför inte ta tillfället i akt på den här fina gångbron i betong från 1965?

Isbladskärret

Detta är uppmätt som en av Stockholms tystaste platser. En rastplats med bänkar finns halvvägs mellan broarna där man kan blicka ut över fågelliv med bland annat knölsvan och häger eller kanske någon av kungens kor av highland cattle ras med där riktiga Hedenhös utseendet. Korna gör nytta då de betar i kärret och håller växtligheten vilket skapar en bra fågelsjö. Tidigare var det en havsvik med namnet Isbladsviken. Namnet kommer från ett gammal jägarboställe Isbla och har inget med is att göra.

Villa Gröndal

Nu vandrar du i vår stora svenska poet Gustav Frödings gamla fotspår. Det sägs att han älskade långpromenader här ute. Fröding tillbringade sina sista levnadsår i Villa Gröndal fram till sin död 1911.

Djurgårdsbrunn

Fram med matsäcken och slå dig ner på närmsta lediga gräsyta – eller ät en bit mat på anrika Djurgårdsbrunns Wärdshus. På 1700-talet fanns här en vattenkurort och Wärdshuset liksom Apotekshuset är från den tiden. En av stans bästa korvkiosker ligger här med korvar från en liten fabrik i Bromma.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Thielska galleriet
Kliv in i Ernest Thiels praktvilla. Konsthallarna är uppkallade efter bl a Munch och här finns konst av samtidens stora nordiska och franska konstnärer.
OrtDjurgården
Kafé Kruthuset
På Hundudden efter en promenad längs Djurgårdsbrunnsviken ligger caféet som är ett gammalt kruthus från 1600-talet. Vacker utsikt mot Fjäderholmarna.
OrtDjurgården
Restaurant J
En stilbildande restaurang och en av de första i amerikansk Newportstil. Livlig båttrafik och vacker utsikt ger en enastående marin upplevelse. Att åka hit blev nästan blivit ett begrepp för att åka och äta nära stan.
OrtNacka strand
Nacka Strand
Ett mycket trevlig område där man kan ta en promenad med fin utsikt över inloppet till Stockholm och Djurgården. Resturanger och fik från enkelt till lyx. Intressanta gamla industrifastigheter uppe på klippan har fått nytt liv med annan inriktning.
OrtNacka
Finntorp till Nacka Strand.
Gå träspång utmed berget, se utsikt mot Djurgården och inloppet till Stockholm. Nå sjölivet i Nacka strand där gratis färja (SL-kort) går till stan.
OrtNacka
Biskopsuddens utsiktspaviljong
Romantisk plats som drar till sig romantiska par. Solbada, picknicka eller bara vara. Spana in båtar eller passerande flanörer.
OrtDjurgården