Bondes gård


En gård att besöka tillsammans med de två övriga mer namnkunniga i Sundborn, Carl Larssongården och Stora Hyttnäs. Gården har fått sitt namn efter den släkt som sedan 1600-talet bebott gården. 

  • Till start: 194,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sundborn 
  • Avgift: Nej 


Bondes gård

När gårdens ägare Sofia Bonde avled 1935 testamenterades den till sin systerson Nils Sahlström. Fram till dess hade släkten Bonde bebott gården sedan 1600-talet. När denne Nils senare dog 1959 så donerades gården till Sundborns kommun och används sen 1974 av Sundborns Hembygdsförening. Alla inventarier finns kvar sedan 50-talet.

Härbret mitt emot mangårdsbyggnaden är från 1600-talet och är en av Sundborns äldsta byggnader.

Mangårdsbyggnaden är från 1750 och bestod då av två rum och kök. 1875 byggde man till en övervåning genom att bygga på 6 stockvarv.

Adress: Ramsnäsvägen, Bondes gård, Falun

Länkar

Bondes gård
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Dalarnas Museum
Dalarnas museum är dalfolkets eget museum – öppet för hela världen. Det speglar regionens samlade kulturarv med sin säregna historia, tradition och kultur, som du kan uppleva än i dag. Fri entré
OrtFalun
Världsarvrundan i Falun...
Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.
OrtFalun
Stabergs bergsmansgård
I Kniva finns en 1700-tals karolinsk bergsmansgård med en barockträdgård som är ett måste för alla med trädgårdsintresse.
OrtFalun
Falu koppargruva och Gruvmuseet
Ett av världens bäst bevarade gruvlandskap, en gång världens största koppargruva, idag en del av Världsarvet Falun.
OrtFalun
Ornässtugan
Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa.
OrtBorlänge
Långshyttan.
I Långshyttan smids det stål sedan över 600 år. Den ståtliga hyttbyggnaden från 1860 står kvar liksom en nostalgimack och den lilla butiken Bengts-boa med fika, varifrån en skyltad historisk promenad utgår.
OrtHedemora