Bondes gård


En gård att besöka tillsammans med de två övriga mer namnkunniga i Sundborn, Carl Larssongården och Stora Hyttnäs. Gården har fått sitt namn efter den släkt som sedan 1600-talet bebott gården. 

  • Till start: 194,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sundborn 
  • Avgift: Nej 


Bondes gård

När gårdens ägare Sofia Bonde avled 1935 testamenterades den till sin systerson Nils Sahlström. Fram till dess hade släkten Bonde bebott gården sedan 1600-talet. När denne Nils senare dog 1959 så donerades gården till Sundborns kommun och används sen 1974 av Sundborns Hembygdsförening. Alla inventarier finns kvar sedan 50-talet.

Härbret mitt emot mangårdsbyggnaden är från 1600-talet och är en av Sundborns äldsta byggnader.

Mangårdsbyggnaden är från 1750 och bestod då av två rum och kök. 1875 byggde man till en övervåning genom att bygga på 6 stockvarv.

Adress: Ramsnäsvägen, Bondes gård, Falun

Länkar

Bondes gård
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Carl Larssongården i Sundborn.
Sveriges mest kända konstnärshem som figurerat i så många av Carl Larssons målningar. Inredningen stod hustrun Karin vilken anses ha stor del i målningarnas popularitet. Visningarna rekommenderas.
OrtSundborn
Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård.
Svedens gård som är en gammal bergsmansgård har en extra historisk dimension. Det var här som blomsterkonungen Carl von Linné firade sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea 1739. 
OrtFalun
Världsarvrundan i Falun...
Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.
OrtFalun
Svärdsjö gammelgård.
En hembygdsgård med hitflyttade byggnader från byar i socknarna omkring. En samlingsplats för boende, hemvändare och turister. Populärt är Svärdsjökvällarna med glödstekt sill, hantverkare från bygden mm.
OrtFalun
Bjursås - Dössberget hembygdsgård
Sveriges vackrast belägna hembygdsgård med mycket att uppleva inklusive milsvid utsikt.
OrtBjursås
Långshyttan.
I Långshyttan smids det stål sedan över 600 år. Den ståtliga hyttbyggnaden från 1860 står kvar liksom en nostalgimack och den lilla butiken Bengts-boa med fika, varifrån en skyltad historisk promenad utgår.
OrtHedemora