Bondes gård


En gård att besöka tillsammans med de två övriga mer namnkunniga i Sundborn, Carl Larssongården och Stora Hyttnäs. Gården har fått sitt namn efter den släkt som sedan 1600-talet bebott gården. 

  • Till start: 194,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sundborn 
  • Avgift: Nej 


Bondes gård

När gårdens ägare Sofia Bonde avled 1935 testamenterades den till sin systerson Nils Sahlström. Fram till dess hade släkten Bonde bebott gården sedan 1600-talet. När denne Nils senare dog 1959 så donerades gården till Sundborns kommun och används sen 1974 av Sundborns Hembygdsförening. Alla inventarier finns kvar sedan 50-talet.

Härbret mitt emot mangårdsbyggnaden är från 1600-talet och är en av Sundborns äldsta byggnader.

Mangårdsbyggnaden är från 1750 och bestod då av två rum och kök. 1875 byggde man till en övervåning genom att bygga på 6 stockvarv.

Adress: Ramsnäsvägen, Bondes gård, Falun

Länkar

Bondes gård
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård.
Svedens gård som är en gammal bergsmansgård har en extra historisk dimension. Det var här som blomsterkonungen Carl von Linné firade sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea 1739. 
OrtFalun
Dalarnas Museum
Dalarnas museum är dalfolkets eget museum – öppet för hela världen. Det speglar regionens samlade kulturarv med sin säregna historia, tradition och kultur, som du kan uppleva än i dag. Fri entré
OrtFalun
Stabergs bergsmansgård
I Kniva finns en 1700-tals karolinsk bergsmansgård med en barockträdgård som är ett måste för alla med trädgårdsintresse.
OrtFalun
Isala kungslada i Svärdsjö.
Isala kungslada är omnämnd i samband med Gustav Vasas äventyr i Dalarna, där det påstås att han gömt sig här i skydd mot danskarna. Efter Gustav III besök uppfördes en minnessten på platsen.
OrtSvärdsjö
Långshyttan.
I Långshyttan smids det stål sedan över 600 år. Den ståtliga hyttbyggnaden från 1860 står kvar liksom en nostalgimack och den lilla butiken Bengts-boa med fika, varifrån en skyltad historisk promenad utgår.
OrtHedemora
Husbyringen i Hedemora...
Denna 60 km långa närapå cirkelrunda rundtur är en utmärkt heldagsutflykt där man passerar Långsjöbruk, Silfhytteå, Stjärnsunds bruk och Klosters bruk.
OrtHedemora