Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård.


Svedens gård som är en gammal bergsmansgård har en extra historisk dimension. Det var här som blomsterkonungen Carl von Linné firade sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea 1739. 

  • Till start: 192,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falun 
  • Avgift: Nej 


Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård

Svedens gård som är en gammal bergsmansgård som blivit extra känd eftersom det var här som Carl von Linné firade sitt bröllop, 1739 med Sara Elisabeth Morea. Inne i gården är bröllopssalen utsmyckad med en väggmålning som föreställande berättelsen om Kung David.

Här finns även rabatter med blommor som har anknytning till Línné. Men här finns även vårdträd som askar, lönnar och lindar.

Från Sveden härstammar prästen Jesper Svedberg vars son var filosofen Emanuel Swedenborg.

Guidad visning med fri entré. Se hemsida för öppettider.

Adress: Svedens gård, Falun

Länkar

Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Carl Larssongården i Sundborn.
Sveriges mest kända konstnärshem som figurerat i så många av Carl Larssons målningar. Inredningen stod hustrun Karin vilken anses ha stor del i målningarnas popularitet. Visningarna rekommenderas.
OrtSundborn
Världsarvrundan i Falun...
Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.
OrtFalun
Ornässtugan
Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa.
OrtBorlänge
Isala kungslada i Svärdsjö.
Isala kungslada är omnämnd i samband med Gustav Vasas äventyr i Dalarna, där det påstås att han gömt sig här i skydd mot danskarna. Efter Gustav III besök uppfördes en minnessten på platsen.
OrtSvärdsjö
Jussi Björlings museum. STÄNGT
I en omfattande utställning presenteras den världsberömde tenoren från Borlänge. 
OrtBorlänge
Långshyttan.
I Långshyttan smids det stål sedan över 600 år. Den ståtliga hyttbyggnaden från 1860 står kvar liksom en nostalgimack och den lilla butiken Bengts-boa med fika, varifrån en skyltad historisk promenad utgår.
OrtHedemora