Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård.


Svedens gård som är en gammal bergsmansgård har en extra historisk dimension. Det var här som blomsterkonungen Carl von Linné firade sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea 1739. 

  • Till start: 192,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falun 
  • Avgift: Nej 


Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård

Svedens gård som är en gammal bergsmansgård som blivit extra känd eftersom det var här som Carl von Linné firade sitt bröllop, 1739 med Sara Elisabeth Morea. Inne i gården är bröllopssalen utsmyckad med en väggmålning som föreställande berättelsen om Kung David.

Här finns även rabatter med blommor som har anknytning till Línné. Men här finns även vårdträd som askar, lönnar och lindar.

Från Sveden härstammar prästen Jesper Svedberg vars son var filosofen Emanuel Swedenborg.

Guidad visning med fri entré. Se hemsida för öppettider.

Adress: Svedens gård, Falun

Länkar

Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stabergs bergsmansgård
I Kniva finns en 1700-tals karolinsk bergsmansgård med en barockträdgård som är ett måste för alla med trädgårdsintresse.
OrtFalun
Ornässtugan
Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa.
OrtBorlänge
Svärdsjö gammelgård.
En hembygdsgård med hitflyttade byggnader från byar i socknarna omkring. En samlingsplats för boende, hemvändare och turister. Populärt är Svärdsjökvällarna med glödstekt sill, hantverkare från bygden mm.
OrtFalun
Bjursås - Dössberget hembygdsgård
Sveriges vackrast belägna hembygdsgård med mycket att uppleva inklusive milsvid utsikt.
OrtBjursås
Isala kungslada i Svärdsjö.
Isala kungslada är omnämnd i samband med Gustav Vasas äventyr i Dalarna, där det påstås att han gömt sig här i skydd mot danskarna. Efter Gustav III besök uppfördes en minnessten på platsen.
OrtSvärdsjö
Långshyttan.
I Långshyttan smids det stål sedan över 600 år. Den ståtliga hyttbyggnaden från 1860 står kvar liksom en nostalgimack och den lilla butiken Bengts-boa med fika, varifrån en skyltad historisk promenad utgår.
OrtHedemora