Isala kungslada i Svärdsjö.


Isala kungslada är omnämnd i samband med Gustav Vasas äventyr i Dalarna, där det påstås att han gömt sig här i skydd mot danskarna. Efter Gustav III besök uppfördes en minnessten på platsen.

  • Till start: 198,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Svärdsjö 
  • Avgift: Nej 


Isala kungslada i Svärdsjö.

Isala kungslada förknippas med Gustav Vasas äventyr i Dalarna under vintenr 1520-1521. Han ville värvar anhängare till resningen mot Kristian II. Ägaren till ladan hette Sven Elfsson och sägs ha hjälpt Vasa att gömma sig undan danskarna.

 

Tekniken man timrat ladan var vanligt på senmedeltiden men har byggts om vid flera tillfällen och fått nytt timmer.

 

En minnessten i porfyr restes 1797 som bekostades av Gustav III då även en upprustning av ladan gjordes. Kungen anslog en tunna kronospannmål per år för underhållet av ladan.

 

Isala kungslada är statligt byggnadsminne sedan 1935 och förvaltas av Statens fastighetsverk.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Svärdsjö gammelgård...
En hembygdsgård med hitflyttade byggnader från byar i socknarna omkring. En samlingsplats för boende, hemvändare och turister. Populärt är Svärdsjökvällarna med glödstekt sill, hantverkare från bygden mm.
OrtFalun
Bondes gård
En gård att besöka tillsammans med de två övriga mer namnkunniga i Sundborn, Carl Larssongården och Stora Hyttnäs. Gården har fått sitt namn efter den släkt som sedan 1600-talet bebott gården. 
OrtSundborn
Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård.
Svedens gård som är en gammal bergsmansgård har en extra historisk dimension. Det var här som blomsterkonungen Carl von Linné firade sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea 1739. 
OrtFalun
Stabergs bergsmansgård
I Kniva finns en 1700-tals karolinsk bergsmansgård med en barockträdgård som är ett måste för alla med trädgårdsintresse.
OrtFalun
Bjursås - Dössberget hembygdsgård
Sveriges vackrast belägna hembygdsgård med mycket att uppleva inklusive milsvid utsikt.
OrtBjursås
Järbo Hembygdsgård...
Detta är ett utvalt besöksmål. Texter och bilder under arbete. 
OrtSandviken