Isala kungslada i Svärdsjö.


Isala kungslada är omnämnd i samband med Gustav Vasas äventyr i Dalarna, där det påstås att han gömt sig här i skydd mot danskarna. Efter Gustav III besök uppfördes en minnessten på platsen.

  • Till start: 198,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Svärdsjö 
  • Avgift: Nej 


Isala kungslada i Svärdsjö.

Isala kungslada förknippas med Gustav Vasas äventyr i Dalarna under vintenr 1520-1521. Han ville värvar anhängare till resningen mot Kristian II. Ägaren till ladan hette Sven Elfsson och sägs ha hjälpt Vasa att gömma sig undan danskarna.

 

Tekniken man timrat ladan var vanligt på senmedeltiden men har byggts om vid flera tillfällen och fått nytt timmer.

 

En minnessten i porfyr restes 1797 som bekostades av Gustav III då även en upprustning av ladan gjordes. Kungen anslog en tunna kronospannmål per år för underhållet av ladan.

 

Isala kungslada är statligt byggnadsminne sedan 1935 och förvaltas av Statens fastighetsverk.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bondes gård
En gård att besöka tillsammans med de två övriga mer namnkunniga i Sundborn, Carl Larssongården och Stora Hyttnäs. Gården har fått sitt namn efter den släkt som sedan 1600-talet bebott gården. 
OrtSundborn
Carl Larssongården i Sundborn.
Sveriges mest kända konstnärshem som figurerat i så många av Carl Larssons målningar. Inredningen stod hustrun Karin vilken anses ha stor del i målningarnas popularitet. Visningarna rekommenderas.
OrtSundborn
Världsarvrundan i Falun...
Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.
OrtFalun
Stabergs bergsmansgård
I Kniva finns en 1700-tals karolinsk bergsmansgård med en barockträdgård som är ett måste för alla med trädgårdsintresse.
OrtFalun
Skogsbyn Jädraås.
Ralph Erskine ritade här ett av de mer värdefulla exemplen på arbetarbebyggelse, färdigt 1952. Namnet kommer sig av att bostäderna var ämnade för skogsarbetare till sågverken.  Avstånd från E4 c:a 33 min 37 km
OrtOckelbo
Järbo Hembygdsgård...
Detta är ett utvalt besöksmål. Texter och bilder under arbete. 
OrtSandviken