Dalarnas Museum


Dalarnas museum är dalfolkets eget museum – öppet för hela världen. Det speglar regionens samlade kulturarv med sin säregna historia, tradition och kultur, som du kan uppleva än i dag. Fri entré

  • Till start: 196,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falun 
  • Avgift: Nej 


Dalarnas Museum

Man brukar säga att turistbyrån är en bra start för att utforska en stad eller ett område. Dalarnas museum är en bra start för att förstå Dalarnas olika delar.  

Här har man bland annat konst, glas, möbler, keramik från skilda tidsåldrar fram till idag. Man bör speciellt se den stora folkkonstsamling med sockenhantverk som dalahästar, dalmålningar, dräkter och textilier.

Selma Lagerlöfs arbetsrum finns bevarat på muséet. Hon bodde en lång tid i Falun och många av hennes verk skrevs här.

Fri entré.

Länkar

Dalarnas Museum
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Falu koppargruva och Gruvmuseet
Ett av världens bäst bevarade gruvlandskap, en gång världens största koppargruva, idag en del av Världsarvet Falun.
OrtFalun
Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård.
Svedens gård som är en gammal bergsmansgård har en extra historisk dimension. Det var här som blomsterkonungen Carl von Linné firade sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea 1739. 
OrtFalun
Carl Larssongården i Sundborn.
Sveriges mest kända konstnärshem som figurerat i så många av Carl Larssons målningar. Inredningen stod hustrun Karin vilken anses ha stor del i målningarnas popularitet. Visningarna rekommenderas.
OrtSundborn
Bondes gård
En gård att besöka tillsammans med de två övriga mer namnkunniga i Sundborn, Carl Larssongården och Stora Hyttnäs. Gården har fått sitt namn efter den släkt som sedan 1600-talet bebott gården. 
OrtSundborn
Världsarvrundan i Falun...
Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.
OrtFalun
Jussi Björlings museum. STÄNGT
I en omfattande utställning presenteras den världsberömde tenoren från Borlänge. 
OrtBorlänge