Dalarnas Museum


Dalarnas museum är dalfolkets eget museum – öppet för hela världen. Det speglar regionens samlade kulturarv med sin säregna historia, tradition och kultur, som du kan uppleva än i dag. Fri entré

  • Till start: 196,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falun 
  • Avgift: Nej 


Dalarnas Museum

Man brukar säga att turistbyrån är en bra start för att utforska en stad eller ett område. Dalarnas museum är en bra start för att förstå Dalarnas olika delar.  

Här har man bland annat konst, glas, möbler, keramik från skilda tidsåldrar fram till idag. Man bör speciellt se den stora folkkonstsamling med sockenhantverk som dalahästar, dalmålningar, dräkter och textilier.

Selma Lagerlöfs arbetsrum finns bevarat på muséet. Hon bodde en lång tid i Falun och många av hennes verk skrevs här.

Fri entré.

Länkar

Dalarnas Museum
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bondes gård
En gård att besöka tillsammans med de två övriga mer namnkunniga i Sundborn, Carl Larssongården och Stora Hyttnäs. Gården har fått sitt namn efter den släkt som sedan 1600-talet bebott gården. 
OrtSundborn
Ornässtugan
Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa.
OrtBorlänge
Bjursås - Dössberget hembygdsgård
Sveriges vackrast belägna hembygdsgård med mycket att uppleva inklusive milsvid utsikt.
OrtBjursås
Svärdsjö gammelgård.
En hembygdsgård med hitflyttade byggnader från byar i socknarna omkring. En samlingsplats för boende, hemvändare och turister. Populärt är Svärdsjökvällarna med glödstekt sill, hantverkare från bygden mm.
OrtFalun
Isala kungslada i Svärdsjö.
Isala kungslada är omnämnd i samband med Gustav Vasas äventyr i Dalarna, där det påstås att han gömt sig här i skydd mot danskarna. Efter Gustav III besök uppfördes en minnessten på platsen.
OrtSvärdsjö
Älvmötet Gagnef.
Här bjuds man på älvdans när Väster- och Österdalälven flyter samman. Utsikten vid denna natursköna plats har försetts med rastplatsbord så här kan man stanna till ett tag och njuta av medhavd mat.
OrtGagnef