Ornässtugan


Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa.

  • Till start: 191,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borlänge 
  • Avgift: Ja 


Ornässtugan

Ornässtugan byggdes omkring 1504 och har gått till historien då den blivande kungen, Gustav Vasa, bodde här i december 1520. Under sin flykt undan danskarna tog han vägen genom dasset på loftets baksida vilket inte kan ses som en direkt kunglig sorti.

Släkten Brandberg tog över gården på slutet av 1600-talet och under 1700-talet började Jacob Brandberg att samla ihop både föremål och folktraditioner (berättelser) om Vasas äventyr i Dalarna.

Här öppnades ett museum redan på 1750-talet vilket gör det till ett av landet äldsta museum.

En visning är verkligen att rekommendera och då får man bland annat uppleva den fantastisk medeltida valvkällaren, om hur den medeltida människan levde i allmänhet men om Ornäs i synnerhet.

Här finns även ett kafé och en liten presentbutik där man även kan hyra kanoter och ge sig ut på Ösjön.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Falu koppargruva och Gruvmuseet
Ett av världens bäst bevarade gruvlandskap, en gång världens största koppargruva, idag en del av Världsarvet Falun.
OrtFalun
Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård.
Svedens gård som är en gammal bergsmansgård har en extra historisk dimension. Det var här som blomsterkonungen Carl von Linné firade sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea 1739. 
OrtFalun
Öster Silvbergs gruva...
En av Sveriges äldsta gruvor som hade sin storhetstid under 1400-talet. När gruvdriften avbröts på 1920-talet vattenfylldes gruvan och fick då det turkosa och klara vatten som gjort det till ett populärt besöksmål.
OrtSäter
Carl Larssongården i Sundborn.
Sveriges mest kända konstnärshem som figurerat i så många av Carl Larssons målningar. Inredningen stod hustrun Karin vilken anses ha stor del i målningarnas popularitet. Visningarna rekommenderas.
OrtSundborn
Bispbergs gruva.
Gruvlaven står kvar som den såg ut när driften lades ner 1967. Vasaschaktet kommer sig av kungen som satte fart på gruvdriften i området. Gruvhålet är fullt badbart och har liten sandstrand.
OrtSäter
Säter trästaden
För besökaren är Säter en idyll att ströva runt i. De smala gatorna, trähusen, torgen, uteserveringarna och de grönskande innergårdarna ger staden dess charm.
OrtSäter