Ornässtugan


Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa.

  • Till start: 191,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borlänge 
  • Avgift: Ja 


Ornässtugan

Ornässtugan byggdes omkring 1504 och har gått till historien då den blivande kungen, Gustav Vasa, bodde här i december 1520. Under sin flykt undan danskarna tog han vägen genom dasset på loftets baksida vilket inte kan ses som en direkt kunglig sorti.

Släkten Brandberg tog över gården på slutet av 1600-talet och under 1700-talet började Jacob Brandberg att samla ihop både föremål och folktraditioner (berättelser) om Vasas äventyr i Dalarna.

Här öppnades ett museum redan på 1750-talet vilket gör det till ett av landet äldsta museum.

En visning är verkligen att rekommendera och då får man bland annat uppleva den fantastisk medeltida valvkällaren, om hur den medeltida människan levde i allmänhet men om Ornäs i synnerhet.

Här finns även ett kafé och en liten presentbutik där man även kan hyra kanoter och ge sig ut på Ösjön.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Jussi Björlings museum. STÄNGT
I en omfattande utställning presenteras den världsberömde tenoren från Borlänge. 
OrtBorlänge
Dalarnas Museum
Dalarnas museum är dalfolkets eget museum – öppet för hela världen. Det speglar regionens samlade kulturarv med sin säregna historia, tradition och kultur, som du kan uppleva än i dag. Fri entré
OrtFalun
Stabergs bergsmansgård
I Kniva finns en 1700-tals karolinsk bergsmansgård med en barockträdgård som är ett måste för alla med trädgårdsintresse.
OrtFalun
Världsarvrundan i Falun...
Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.
OrtFalun
Öster Silvbergs gruva.
En av Sveriges äldsta gruvor som hade sin storhetstid under 1400-talet. När gruvdriften avbröts på 1920-talet vattenfylldes gruvan och fick då det turkosa och klara vatten som gjort det till ett populärt besöksmål.
OrtSäter
Säter trästaden
För besökaren är Säter en idyll att ströva runt i. De smala gatorna, trähusen, torgen, uteserveringarna och de grönskande innergårdarna ger staden dess charm.
OrtSäter