Bjursås - Dössberget hembygdsgård


Sveriges vackrast belägna hembygdsgård med mycket att uppleva inklusive milsvid utsikt.

  • Till start: 213,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Bjursås 
  • Avgift: Nej 


Dössbergets hembygdsgård Bjursås

Hembygdsgården på Dössberget har ett sagolikt läge med milsvid utsikt.

Förutom hembygdsgårdens olika byggnader med en rik samling äldre bruksföremål så finns ett fordonsmuseum med utställning av veteranmotorcyklar och mopeder.  Handelsboden och dalmålaren Stadigs stuga med målningar från början av 1800-talet får man inte missa.

Intill ligger Dössbergets Värdshus erbjuder både mat och fika. En djurhage finns i området sommartid.

Adress: Dössberget, Bjursås

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bondes gård
En gård att besöka tillsammans med de två övriga mer namnkunniga i Sundborn, Carl Larssongården och Stora Hyttnäs. Gården har fått sitt namn efter den släkt som sedan 1600-talet bebott gården. 
OrtSundborn
Utsiktstornet Vidablick
Utsiktstornet Vidablick är 28 meter högt och ligger på Hedsåsberget på en höjd av 352 meter över havet. Tornet invigdes i slutet av 1800- talet av Gustaf Adolf sedermera kung Gustav VI.
OrtRättvik
Rättvik - guide
OrtRättvik
Alfvéngården
Tonsättaren Hugo Alfvéns hem. På gården visas Alfvéns instrument, hans berömda akvareller och en inredning med anknytning till hans olika hem.
OrtLeksand
Bruntegården
Vill man äta riktigt gott i Rättvik är det Bruntegården som gäller. Med vacker utsikt över bygden serveras mat med höga ambitioner. Inredningen och utsikten är värt besöket. 
OrtRättvik
Långbryggan Rättvik
Långbryggan är 628 m lång och byggdes år 1895 som angöringsplats för ångaren "S/S Rättvik", som gick i trafik på Siljan 1895 till 1950-talet. Dagens version är nyrenoverad sedan 1992.
OrtArray