Svärdsjö gammelgård.


En hembygdsgård med hitflyttade byggnader från byar i socknarna omkring. En samlingsplats för boende, hemvändare och turister. Populärt är Svärdsjökvällarna med glödstekt sill, hantverkare från bygden mm.

  • Till start: 198,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falun 
  • Avgift: Nej 


Svärdsjö gammelgård.

Gammelgården, är hembygdsföreningens gemensamma samlingspunkt och invigdes 1931.

Byggnaderna på gammelgården kommer från olika byar i Svärdsjö och Envikens socknar och befäster därmed gammelgården som hela bygdens angelägenhet. En samlingsplats där boende, hemvändare, turister och kommande generationer kan mötas idag och i framtiden.

Som exempel på mötesplatser kan nämnas vårt traditionella midsommarfirande, våra populära Svärdsjökvällar med glödstekt sill, hantverkare från bygden, barnaktiviteter samt scenuppträdande.

Dessutom har man en rad samarrangemang för att visa mångfalden i bygdens historia.

Text hembygdsföreningen.

Svärdsjö gammelgård.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Isala kungslada i Svärdsjö.
Isala kungslada är omnämnd i samband med Gustav Vasas äventyr i Dalarna, där det påstås att han gömt sig här i skydd mot danskarna. Efter Gustav III besök uppfördes en minnessten på platsen.
OrtSvärdsjö
Carl Larssongården i Sundborn.
Sveriges mest kända konstnärshem som figurerat i så många av Carl Larssons målningar. Inredningen stod hustrun Karin vilken anses ha stor del i målningarnas popularitet. Visningarna rekommenderas.
OrtSundborn
Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård.
Svedens gård som är en gammal bergsmansgård har en extra historisk dimension. Det var här som blomsterkonungen Carl von Linné firade sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea 1739. 
OrtFalun
Världsarvrundan i Falun...
Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.
OrtFalun
Stabergs bergsmansgård
I Kniva finns en 1700-tals karolinsk bergsmansgård med en barockträdgård som är ett måste för alla med trädgårdsintresse.
OrtFalun
Skogsbyn Jädraås.
Ralph Erskine ritade här ett av de mer värdefulla exemplen på arbetarbebyggelse, färdigt 1952. Namnet kommer sig av att bostäderna var ämnade för skogsarbetare till sågverken.  Avstånd från E4 c:a 33 min 37 km
OrtOckelbo