Borrås Skåra.


En kort promenad från parkeringen får man uppleva denna 100 m långa, 10 m djupa och endast 0,5-2 meter breda klyfta. Sägner säger att man måste hoppa över klyftan för att bevisa ett och annat. Prova inte.

  • Till start: 410,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: bergsklyfta 
  • Avgift: Nej 


Borrås Skåra

En kort bit från parkeringen börjar stigen som leder rakt igenom klyftan. Den är 100 m lång, cirka 10 m djup och mellan 0,5 och 2,5 meter bred. En mäktig uppevelse att passera igenom.

 

Att hoppa över klyftan är kanske inte det första man lockas av men, också enligt folktro, så fick bygdens folk visa hur modiga de var genom att hoppa över den. Drängar ska ha tvingats hoppa över klyftan som ett slags anställningsprov.

 

Går man igenom hela klyftan kommer man att passera ett fastkilat stenblock. Enligt sägnen är det upphängt i ett osynligt silkesband och kommer falla ned när jordens sista människa passerat. Väl igenom klyftan så kan man ta sig upp på berget för att möta an

 

Geologer menar att klyftan uppkommit genom en försvagning med början redan för 100 miljoner år sedan. Söndervittring och erosion har med årmiljoner lett ned ända till markytan. På berget finns även rester av en fornborg.

Läs mera
Borrås Skåra.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vallervik bad och camping...
OrtKungsbacka
Gamla Varberg naturreservat...
Ordet varberg kommer från vårdkaseberg som är just vad som låg här. Ett högt berg där man satte fyr på eldar för att varna intilliggande. Efter en kort vandring når man utsiktsplats som blickar ut mot havet och Varberg.
OrtVarberg
Marinmuseet i Varberg.
Ett privat museum som drivs av en entusiast som samlat miljontals föremål. En stor samling utombordare står ut men mest imponerande är föremålen från M/S Gripsholm som gick till USA.
OrtVarberg
Strandpromenaden i Varberg
Kanske en av landets finaste strandpromenader. Med start i Varbergs hamn passeras  det kända kallbadhuset, Varbergs fästning, ett spa-hotell och Subbe fyr.
OrtVarberg
Varberg
Varbergs fästning och kallbadhuset är signaturbyggnader som är måsten. Från fiskehamnen utgår turer med fiskebåt eller färja till Danmark. En promenad längs fästningen till ett av tre span rekommenderas. Är detta Sveriges spa-tätaste ort? 
OrtVarberg
Avstickare Varberg till Falkenberg
RUNDTUR. Få vägar är lika vackra som denna. Här passeras en rad sevärdheter som Träslövs läge för en glass i hamnen, flera stränder och natursköna platser. 
OrtFalkenberg