En biltur som går igenom Bromma förbi några av Stockholms finaste privatbostäder från skilda år tydliga exempel på stadens årsringar från sent 1800-tal till folkhemsk funkis. Några speciella byggnader eller områden valts ut som exemplifierar. Även några betydligt äldre byggnader samt utsiktsplatser tas med.
- Till start: 5,2 Km
- Stopp: 8
- Ort: Bromma
- Avgift: Nej
Engelska radhusen i Äppelviken
Ålstensgatan
Längst upp i den långa backen ligger kungabarnens skola – Ålstenskolan. Inte mycket finns kvar av det ursprungliga affärslivet, men fiskaffären ligger där den alltid har legat. Funkishusen, 94 radhus i 12 längor byggdes 1932-33. I ett av de här ”Folkhemmen” bodde statsminister Per-Albin Hansson och det var först sen han flyttat hit som de blev populära. Numera räknas de bland landets dyraste radhus. Gatan är kantad av en päronträdsallé och längst ned ligger Ålstensängen med en vidunderlig utsikt över Mälarhöjden.
Grönviksvägen
Det här är en av Stockholms mest exklusiva gator. Crème de la crème för dem med en välfylld plånbok. Djursholm och Saltsjöbaden kommer att protestera men sträckningen efter sjön kan göra vem som helst ”grön” av avund. Ursprungligen ett område som bebyggdes på 1880-talet då marean tog sig hit med ångbåt till Grönviks brygga. En byggnad finns kvar från den tiden (Grönviksvägen 7) men annars är det mest funkis från 1930-talet.
Ängbybadet
Tillsammans med Sätra camping (på andra sidan vattnet) Stockholms mest centrala campingplats, med gångavstånd till tunnelbanan. Här finns vattenrutschbana, kiosk, servering och förstås ett fantastiskt bad. Länge drevs campingen av kommunen, men numera arrenderas verksamheten ut.
Blackebergs slott
Ljunglöfska slottet kallades det också eftersom det var ”Snuskungens” sommarresidens. Här umgicks tobaksmagnaten med bland andra Oscar II och de drack punsch i det makalösa groggtornet.
Slottet, ett Drottningholm i miniatyr, invigdes på fabrikörens 60-årsdag 1893. Idag används det för fest och konferens.
Södra Ängby den vita staden
Bromma kyrka
Åkeshovs slott
Den ståtliga byggnaden fick sitt namn efter Åke Axelsson Natt och Dag och började byggas på 1640-talet. Orangeriet och flyglarna kom till hundra år senare. Från 1939-1988 bodde Kungens två hundra får i ladugården. De fick ett kort försommarbete i Judarskogen innan de vallades genom staden nattetid till betet på Stor Skuggan, Djurgården. Idag fungerar herrgården som konferensanläggning och ägs av Stockholm Stad. Tyvärr kan man idag inte besöka slottet.