Dalénum till Mölna


  • Till start: 5,3 Km 
  • Längd: 3,4 km 
  • Stopp:
  • Ort: Lidingö 
  • Avgift: Nej 
Dalénum till Mölna
Stor karta

En vacker promenadväg som går genom svensk industrihistoria, ett litet naturreservat samt en vacker gård. Fin utsikt bland annat mot Fjäderholmarna och Djurgården.

Sevärdhet 1 av 5

AGA och Dalénum

AGA är företaget där nobelpristagaren Gustaf Dalén verkade. 1912 fick han nobelpriset i fysik för solventiler till fyrar. Han var under lång tid företagets VD och gjorde sig inte bara känd som företagsledare och uppfinnare utan för sitt starka engagemang för de anställda genom donationer och bostäder. Dalénum är en företagsby som är inrymd i senare tillbyggnader.

Villa Ekbacken

 1912 byggdes Villa Ekbacken till en familj vid namn Dalén där Gustav, mannen i familjen var en känd uppfinnare. Villan är byggd i en borgliknandestil som många andra villor i den tidseran. Idag är villan officiel residens för Kanadas ambassadör.

Kappsta naturreservat

Ett litet naturreservat på Södra Lidingö som bland annat har en del stora och mycket gamla tallar och ekar.

Boghammar Marin

Ett av Sveriges äldsta båtvarv. Den stora tegelbyggnaden eller basilikan, från 1916 var tänkt att bli helt vitmålad men på ena sidan syns teglet fortfarande. Man riktade tidigt in sig på att göra småbåtar för privatpersoner. Kända kunder var Torsten Kruger, Axel Wennergren och L M Ericsson.
Men man nöjde sig inte med båtar utan man startade även Svenska Aero här och byggde bärplansbåtar på licens. Det såldes senare till ett företag i Linköping som därefter bildade SAAB.

Person, patrull, lots och passagerarbåtar som tex Delfinbåtarna och Strömma kanals sightseeingbåtar men den mest kända båttypen var Magnum. Mest omskrivet blev företaget då man sålde patrullbåtar till Iran som senare bestyckades av iranierana och ingick patrulleringen. Idag levererar man lotsbåtar till sjöfartsverket.
Läs mera

Mölna gård

Gårdens huvudbyggnad är en kvadratisk tvåvåningsbyggnad från tidigt 1800-tal. Här omkring låg tidigare en kvarn. Namnet Mölna är besläktad med det äldre ordet mölla som betyder kvarn. Nere vid bryggan finns bord och bänkar för den picnicsugne på den vackert belägna stenpiren.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...