Dalénum till Mölna


PROMENAD: En vacker promenadväg som passerar svensk industrihistoria, förbi ett nybyggt område, ett litet naturreservat samt en vackra Mölna gård. Fin utsikt bland annat mot Fjäderholmarna och Djurgården.

  • Till start: 5,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lidingö 
  • Avgift: Nej 


Dalénum till Mölna
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

AGA och Dalénum

AGA är företaget där nobelpristagaren Gustaf Dalén verkade. 1912 fick han nobelpriset i fysik för solventiler till fyrar. Han var under lång tid företagets VD och gjorde sig inte bara känd som företagsledare och uppfinnare utan för sitt starka engagemang för de anställda genom donationer och bostäder. Dalénum är en företagsby som är inrymd i senare tillbyggnader.

Villa Ekbacken

 1912 byggdes Villa Ekbacken till en familj vid namn Dalén där Gustav, mannen i familjen var en känd uppfinnare. Villan är byggd i en borgliknandestil som många andra villor i den tidseran. Idag är villan officiel residens för Kanadas ambassadör.

Kappsta naturreservat

Ett litet naturreservat på Södra Lidingö som bland annat har en del stora och mycket gamla tallar och ekar.

Boghammar Marin

Ett av Sveriges äldsta båtvarv. Den stora tegelbyggnaden eller basilikan, från 1916 var tänkt att bli helt vitmålad men på ena sidan syns teglet fortfarande. Man riktade tidigt in sig på att göra småbåtar för privatpersoner. Kända kunder var Torsten Kruger, Axel Wennergren och L M Ericsson.
Men man nöjde sig inte med båtar utan man startade även Svenska Aero här och byggde bärplansbåtar på licens. Det såldes senare till ett företag i Linköping som därefter bildade SAAB.

Person, patrull, lots och passagerarbåtar som tex Delfinbåtarna och Strömma kanals sightseeingbåtar men den mest kända båttypen var Magnum. Mest omskrivet blev företaget då man sålde patrullbåtar till Iran som senare bestyckades av iranierana och ingick patrulleringen. Idag levererar man lotsbåtar till sjöfartsverket.

Läs mera

Mölna gård

Gårdens huvudbyggnad är en kvadratisk tvåvåningsbyggnad från tidigt 1800-tal. Här omkring låg tidigare en kvarn. Namnet Mölna är besläktad med det äldre ordet mölla som betyder kvarn. Nere vid bryggan finns bord och bänkar för den picnicsugne på den vackert belägna stenpiren.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kottlabadet...
Ett litet och mysigt bad mitt på Lidingö som ofta har höga badtemperaturer. Strand eller klippbad.
OrtLidingö
Kafé Kruthuset
På Hundudden efter en promenad längs Djurgårdsbrunnsviken ligger caféet som är ett gammalt kruthus från 1600-talet. Vacker utsikt mot Fjäderholmarna.
OrtDjurgården
Stora hundudden och Kaknäs
PROMENAD. Flanera längs Djurgårdsbrunnskanalen och ta en fika i Kruthuset. Kaknästornet permanent stängt. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtDjurgården
Djurgårdsbrunn och östra Djurgården runt.
PROMENAD. En vacker rundpromenad med mycket att se. Start vid Djurgårdsbrunn, rakt över till sydsidan och sen runt de tre uddarna och Djurgårdskanalen tillbaka. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtDjurgården
Fjäderholmarna
Stockholms närmaste skärgård heter det i reklamen och det ligger mycket i det. På knappt 30 minuter har man lämnat stadens jäkt och kan plantera sig på klipporna för solbad eller uppleva lite av varje med skärgårdskänsla. Krogar i alla prisklasser, glasskafé, diverse bodar och...
OrtFjäderholmarna
Lidingö - Hälsans stig
En tur på Lidingös inland förbi historiska byggnader i en naturskön miljö. Från Lidingö centrum från 1900-talets början till Hersby gård uppförd på 1700-talet.
OrtLidingö