Kyrkviken.


  • Till start: 6,4 Km 
  • Längd: 3,3 km 
  • Stopp:
  • Ort: Lidingö 
  • Avgift: Nej 
Kyrkviken.
Stor karta

Gå längs med Kyrkviken, som namnet avslöjar, ligger vid Lidingö kyrka och turen går via den lilla ön Boholmen till den vackra gården Hustegaholm.

Sevärdhet 1 av 4

Lidingö kyrka

Kyrkan stod färdig 1623. Den var betydligt mindre då och hade inga fönster i norr då man förr trodde att onda makter kunde ta sig in via fönstren. År 1867 byggdes en ny sakristia åt norr med tresidig avslutning. Den har byggts om ett flertal gånger och fick sitt nuvarande utseende 1972 efter att 1969 varit utsatt för brand.

Canadaradhusen

Arkitekt för radhusen (byggdes 1907) var Rudolf Arborelius, Stilinfluenser och idéer hämtades från England, Tyskland och USA.
Radhusen byggdes för arbetarfamiljer. Tanken var att de som arbetade vid Lidingöbanan eller något annat närliggande skulle bo i husen, men så bidde det inte, husen var nämligen mycket svårsålda och svåruthyrda. Kostnaden för att hyra låg på 650 kr/år och köpkostnaden på ca 6000.

Boholmen

Boholmen är en liten romantisk ö som i folkmun kallas "kärleksön". Den nås med gångbro från strandpromenaden vid Kyrkviken. Det är mysigt att gå stigen runt den, vilket tar max några minuter, men stanna gärna till vid rastplatsen med utsikt längs hela Kyrkviken bort mot Hustegaholm. På stranden vid kyrkvikens norra del i höjd med Boholmen finns en mycket gammal ek som är naturminne.

Hustegaholm

En liten udde öppen för allmänheten. Det finns tre hus man kan hyra för fest eller konferens, "Kökshuset", "Mellanhuset" och "Övre huset". Det finns ett sommarcafé samt  Pensionärsvillan som förr var ett vaxljusfabrik. Hustegaholm var för 5-600 hundra år sen skilt från fastlandet men förenades i och med landhöjningen. Bortom gårdarna ligger vackra ekhagar.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...