Kyrkviken.


Gå längs med Kyrkviken, som namnet avslöjar, ligger vid Lidingö kyrka och turen går via den lilla ön Boholmen till den vackra gården Hustegaholm.

  • Till start: 6,4 Km 
  • Längd: 3,3 km 
  • Stopp:
  • Ort: Lidingö 
  • Avgift: Nej 


Kyrkviken.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Lidingö kyrka

Kyrkan stod färdig 1623. Den var betydligt mindre då och hade inga fönster i norr då man förr trodde att onda makter kunde ta sig in via fönstren. År 1867 byggdes en ny sakristia åt norr med tresidig avslutning. Den har byggts om ett flertal gånger och fick sitt nuvarande utseende 1972 efter att 1969 varit utsatt för brand.

Canadaradhusen

Arkitekt för radhusen (byggdes 1907) var Rudolf Arborelius, Stilinfluenser och idéer hämtades från England, Tyskland och USA.
Radhusen byggdes för arbetarfamiljer. Tanken var att de som arbetade vid Lidingöbanan eller något annat närliggande skulle bo i husen, men så bidde det inte, husen var nämligen mycket svårsålda och svåruthyrda. Kostnaden för att hyra låg på 650 kr/år och köpkostnaden på ca 6000.

Boholmen

Boholmen är en liten romantisk ö som i folkmun kallas "kärleksön". Den nås med gångbro från strandpromenaden vid Kyrkviken. Det är mysigt att gå stigen runt den, vilket tar max några minuter, men stanna gärna till vid rastplatsen med utsikt längs hela Kyrkviken bort mot Hustegaholm. På stranden vid kyrkvikens norra del i höjd med Boholmen finns en mycket gammal ek som är naturminne.

Hustegaholm

En liten udde öppen för allmänheten. Det finns tre hus man kan hyra för fest eller konferens, "Kökshuset", "Mellanhuset" och "Övre huset". Det finns ett sommarcafé samt  Pensionärsvillan som förr var ett vaxljusfabrik. Hustegaholm var för 5-600 hundra år sen skilt från fastlandet men förenades i och med landhöjningen. Bortom gårdarna ligger vackra ekhagar.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Lidingö - Hälsans stig
En tur på Lidingös inland förbi historiska byggnader i en naturskön miljö. Från Lidingö centrum från 1900-talets början till Hersby gård uppförd på 1700-talet.
OrtLidingö
Lidingös nordöstra del.
Lidingö är verkligen en ö som förtjänar fler besökare. Så mycket att se av byggnader, natur och kulturlandskap. Den här turen går över norra och nordöstra delen av ön.
OrtLidingö
Millesgården
Konstnärsparet Carl och Olga Milles lät uppföra gården i början av 1900-talet. Idag är det ett museum som visar upp deras konst. I Millesgårdens konsthall visas samtida konst. Utöver konsthallen finns här en park med skulpturer som är det Millesgården är mest känt för.
OrtLidingö
Kottlabadet...
Ett litet och mysigt bad mitt på Lidingö som ofta har höga badtemperaturer. Strand eller klippbad.
OrtLidingö
Dalénum till Mölna
PROMENAD: En vacker promenadväg som passerar svensk industrihistoria, förbi ett nybyggt område, ett litet naturreservat samt en vackra Mölna gård. Fin utsikt bland annat mot Fjäderholmarna och Djurgården.
OrtLidingö
Långängens gård
En vacker 1800-talsgård med café och restaurang i natursköna omgivningar. Starta gärna promenaden härifrån ut i naturreservatet.
OrtLångängen