Danska fall


Ett naturreservat som bjuder på vattenfall efter en kort eller lite längre vandring dit. Fascinerande resmål året om men mest vattenupplevelse under vårfloden.

  • Till start: 412,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Halmstad 
  • Avgift: Nej 


Danska fall

Danska fall är en kedja av vattenfall med totalt 36 meters fallhöjd i ån Assman utanför Simlångsdalen. Namnet kommer av en hörsägen där det sägs att svenskarna 1676 jagat ut danskarna på en bro över fallen och att bron störtade och drog flera av soldaterna med i djupet. Mitt i det största fallet ligger Kungastenen som är en större sten där namnet har anknytning till Karl XI.

Danska fall är även namnet på ett naturreservat och är vackert naturområde värt att besöka. När man anländer till parkeringen så finns det två vägar att gå till fallen.  Den ena på är c:a 800 m genom skogen och den andra en c:a 1,5 km som går mer längs ån och man tar med fördel olika stig fram och tillbaka.

Läs mera
Danska fall
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Virsehatt...
Ett av flera utsiktsberg i Halland. Efter en kortare vandring når man en avsats med mäktig utsikt. En markerad stig går från parkeringen över berget och vidare till hagmarkerna nedanför.
OrtHalmstad
Halmstad
Stadskärnan har vi listat flera intressanta sevärdheter där Picassoparken och Halmstads slott signerat danske kungen som namngav en hel stil, Kristian IV:e renässans är exempel. Utanför stadskärnan finns Tylösand, Frösakull och Galgbergets utsiktsplats. 
OrtHalmstad
Halmstad slott
Uppfört av den store danske kungen Kristian IV som fått en stil uppkallad efter sig. Man kan promenera runt slottet och gå in i borggården men ej besöka slottet inuti.
OrtHalmstad
Galgbergets utsiktstorn
Vill man se Halmstad från ovan kan man ta sig hit. Man tar sig hit uppför trappor eller cyklande eller med bil längs vägen.  Är tornet stängt finns utsiktsplatser intill samt Hallandsgårdens friluftsmuseum som bonus.
OrtHalmstad
Teckningsmuseet Laholm
Ett museum tillägnat teckningar av verkligt hög klass. Museet ligger vackert beläget i Laholms gamla stadskärna överblickande Lagan. 
OrtLaholm