Danska fall


Ett naturreservat som bjuder på vattenfall efter en kort eller lite längre vandring dit. Fascinerande resmål året om men mest vattenupplevelse under vårfloden.

  • Till start: 412,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Halmstad 
  • Avgift: Nej 


Danska fall

Danska fall är en kedja av vattenfall med totalt 36 meters fallhöjd i ån Assman utanför Simlångsdalen. Namnet kommer av en hörsägen där det sägs att svenskarna 1676 jagat ut danskarna på en bro över fallen och att bron störtade och drog flera av soldaterna med i djupet. Mitt i det största fallet ligger Kungastenen som är en större sten där namnet har anknytning till Karl XI.

Danska fall är även namnet på ett naturreservat och är vackert naturområde värt att besöka. När man anländer till parkeringen så finns det två vägar att gå till fallen.  Den ena på är c:a 800 m genom skogen och den andra en c:a 1,5 km som går mer längs ån och man tar med fördel olika stig fram och tillbaka.

Läs mera
Danska fall
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Virsehatt...
Ett av flera utsiktsberg i Halland. Efter en kortare vandring når man en avsats med mäktig utsikt. En markerad stig går från parkeringen över berget och vidare till hagmarkerna nedanför.
OrtHalmstad
Hallandsgården...
Uppe på Galgberget i Halmstad ligger Hallandsgårdens friluftsmuseum som kan besökas närsomhelst. Byggnaderna är hitflyttade från andra delar av Halland. Här firas midsommar och andra högtider.
OrtHalmstad
Halmstad slott
Uppfört av den store danske kungen Kristian IV som fått en stil uppkallad efter sig. Man kan promenera runt slottet och gå in i borggården men ej besöka slottet inuti.
OrtHalmstad
Laxvik...
En av flera fina sandstränder i Halmstad. Små vikar med gräsytor och skyddande klippor runt om. Passa på att ta en strandvandring norrut till Påarpstranden med fornlämningar.
OrtHalmstad
Påarps gravfält...
Hallands största gravfält och beläget på ett klapperstensfält. Den sagolikt vackra platsen med utsikt över Laholmsbukten är en värdig avskedsplats för de begravda i flera hundra gravrösen.
OrtArray