Påarps gravfält...


Hallands största gravfält och beläget på ett klapperstensfält. Den sagolikt vackra platsen med utsikt över Laholmsbukten är en värdig avskedsplats för de begravda i flera hundra gravrösen.

  • Till start: 429,6 Km 
  • Stopp:
  • Avgift: Nej 


Påarps gravfält

Påarps gravfält ligger i Trönninge söder om Halmstad. Det är Hallands största och beläget på ett klapperstensfält. I gravfältet ryms c:a 200 gravrösen och 50 stensättningar varav några har kantkedjor. Kantkedjor är glest placerade stenar som markerar gravhögens gräns.

 

Sänke hög kallas det största stenröset och är två meter hög och 30 meter i diameter.

 

Man har inte gjort några omfattande utgrävningar men man har genom några fynd och en del antaganden daterat området till äldre järnålder.

Läs mera
Påarps gravfält...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Laxvik...
En av flera fina sandstränder i Halmstad. Små vikar med gräsytor och skyddande klippor runt om. Passa på att ta en strandvandring norrut till Påarpstranden med fornlämningar.
OrtHalmstad
Halmstad
Stadskärnan har vi listat flera intressanta sevärdheter där Picassoparken och Halmstads slott signerat danske kungen som namngav en hel stil, Kristian IV:e renässans är exempel. Utanför stadskärnan finns Tylösand, Frösakull och Galgbergets utsiktsplats. 
OrtHalmstad
Mellbystrand
Stranden här är Hallands längsta. Bred långgrund strand och rejäla sanddyner ovan. Anrika badhotellet från 1920-talets glansdagar bör besökas, kanske för lite god mat.
OrtLaholm
Halmstad med omnejd norrut.
En härlig biltur som går från Halmstad och norrut längs kusten. Stränder, utsiktsplatser och naturupplevelser.
OrtHalmstad
Galgbergets utsiktstorn
Vill man se Halmstad från ovan kan man ta sig hit. Man tar sig hit uppför trappor eller cyklande eller med bil längs vägen.  Är tornet stängt finns utsiktsplatser intill samt Hallandsgårdens friluftsmuseum som bonus.
OrtHalmstad
Tjuvahålan...
Ett populärt bad med brygga, klippor och sandstrand. Vandrar man Prins Bertils stig så passeras detta bad. Namnet kom av att sjörövare och smugglare väntade i den skyddande viken.
OrtHalmstad