Djursholms strandpromenad


Flanera i fashionabla Djursholm, grundat av en släkting till Olof Palme. Se villor som är byggda att likna medeltida slott eller dignar av snickarglädje.

  • Till start: 7,4 Km 
  • Längd: 3,0 km 
  • Stopp:
  • Ort: Djursholm 
  • Avgift: Nej 


Djursholms strandpromenad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Fyrstigen 5 - Gamla Djursholm

Fyrstigen 5 ligger på Gamla Djursholm, en halvö på den södra udden i Germaniaviken. Tidigare var det en egen ö där det låg en sätesgård i början av 1500-talet. Senare flyttades gården till den nuvarande platsen för Djursholms slott.

Denna medelromantiska tegelvilla kom till år 1914 och ritades av Carl Westman, som bland annat ritat Stockholms rådhus. Tidigare ägare, på 1920-talet, var Oscar Rydbeck, nära medarbetare till Ivar Kreuger. Idag är det Bobby och Anna Looft som står som ägare. Om du spatserar runt i området kan du se flera andra kulturhistoriska och vackra villor.

Villa Pauli

Villa Pauli är en sk högreståndsvilla ritad av arkitekt Ragnar Östberg och blev färdigbyggt 1907. Albert och Anna Pauli har gett villan dess namn. Pengarna till bygget av villan kom från ett arv efter frun Annas far som blivit förmögen efter finansiering av bland annat Nobels Nitroglycerinbolag. Byggnaden har utsmyckningar av bland annat Carl Eldh och Alberts bror konstnären Georg Pauli. Villan är idag k-märkt och medlemsklubb med konferenshotell och gourmetrestaurang samt har en mycket populär festvåning för snart sagt alla djursholmares bröllop.

Café Ekudden

Detta jättepopulära utomhusställe kräver bra väder för att vara njutbart fullt ut men då är det extremt trevligt. Sköna soffgrupper för den som vill koppla av rejält. Det är svårt att få tag på information om detta ställe och avsikten är säkert att göra det just så exklusivt som det är.

Sveaviken

Sveaviken är en av flera vackra bukter längs Strandvägen i djursholm. Sommartid är det fullt med fritidsbåtar men året om ett populärt promenadstråk. Nära mitt på viken finns det några parkbänkar som är tiptop för medhavd kost. I norra delen av viken ligger det omtalade nybygget av finansmannen Fredrik Lundberg på dryga 1000 kvadratmeter.

Skärviks udde

På en liten träbro kommer man över till Skärviks udde. Man märker att det är en gammal trädgård för de vildvuxna äppelträden men på denna vackra udde är det mer ekar som dominerar. Udden rundas på några minuter om man inte stannar till för ett bad från klipporna med badstege och trampolin. Här kan man känna avskildhet trots närheten till villaområdet. Från udden ser man Stora Värtan och Lidingöbron.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Djursholms slott
Slottets ursprung var troligtvis ett stenhus på ön Gamla Djursholm på 1400-talet. På 1600-talet byggdes slottet till nuvarande utseende och läge.
OrtDjursholm
Germaniaviken
Ett bad med relativt långgrund men liten sandstrand. Gräsytorna finns där man kan lägga ut sina filtar. Vackert belägen rastplats på en höjd intill.
OrtDjursholm
Tyktorpsvägen Lidingö...
Detta är en av skärgårdens (ja den börjar här) första sommarhusbebyggelser från tiden för ångbåtarna. Man passerar vackra vyer och några av de mest praktfulla och tidigaste exemplen på snickarglädje och hamnar till sist på ett populärt bad.
OrtLidingö
Danderyds sjukhus till Nora Strand
Från Danderyds stora sjukhus går promenaden förbi vackra Stockholms golfklubb på varierande underlag som slingrande spångar, längs klippor och stränder.
OrtDanderyd
Guldkusten - Stocksund, Djursholm och Näsbypark
En perfekt liten tur som kan avnjutas från bilen men det finns många skäl att parkera bilen för sevärdheter värda att studera närmare.
OrtDanderyd
Näsby slott
Näsby slott byggdes ca 1660 ritat av Nicodemus Tessin (d ä). Slottsbyggnaden brann 1897 men återuppfördes efter ursprungsritningar. Det gamla stallet från 1665 är dock bevarat och är en av Täbys äldsta profana byggnader. Slottet ligger naturskönt vid Näsbyvikens strand. ...
OrtNäsbypark