Guldkusten - Stocksund, Djursholm och Näsbypark


En perfekt liten tur som kan avnjutas från bilen men det finns många skäl att parkera bilen för sevärdheter värda att studera närmare.

  • Till start: 10,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Danderyd 
  • Avgift: Nej 


Guldkusten - Stocksund, Djursholm och Näsbypark
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Näsby slott

Näsby slott byggdes omkring 1660 efter ritningar av Nicodemus Tessin (d ä). Slottsbyggnaden brann 1897, men fem år senare återuppfördes den av den nye ägaren Carl Robert Lamm efter ursprungliga ritningar.

Det gamla stallet från 1665 är dock bevarat och är en av Täbys äldsta profana byggnader. Mellan 1941 och 1987 bedrev Kungliga Sjökrigsskolan utbildning på slottet och från 1989 är slottet konferenshotell. 

Slottet ligger naturskönt vid Näsbyvikens strand och vill man äta gott i restaurangen så finns det en trerätters fast meny som erbjuds. Boka alltid i förväg. Ibland har man AW på fredagar och söndagsfika. Se hemsidan.

Villa Lagercrantz

Namnet härrör från bankdirektör Gustaf Lagercrantz som bodde här med sin fru Elsa som var dotter till J Henrik Palme som grundade Djursholm. Men de bodde inte ensamma för här bodde även deras fem söner, kokerska, två husor samt chaufför med fru.  En lärling till  Ragnar Östberg ritade huset och tillbyggnaden bär Ivar Tengboms signatur. När villan såldes 1977 till två familjer fick de nöja sig med åtta respektive tio rum var. Byggnadsminne sedan 1979.

Germaniaviken

Germaniaviken är en badplats vid Värtan i Djursholm med barnvänlig sandstrand. På tidiga kartor över området kallades platsen för Österviken. Mellan 1890-1912 bodde Alice Tegnér i närheten, närmare bestämt på adressen Germaniavägen 5. Huset är dock rivet.

Villa Pauli

Villa Pauli är en sk högreståndsvilla ritad av arkitekt Ragnar Östberg och blev färdigbyggt 1907. Albert och Anna Pauli har gett villan dess namn. Pengarna till bygget av villan kom från ett arv efter frun Annas far som blivit förmögen efter finansiering av bland annat Nobels Nitroglycerinbolag. Byggnaden har utsmyckningar av bland annat Carl Eldh och Alberts bror konstnären Georg Pauli. Villan är idag k-märkt och medlemsklubb med konferenshotell och gourmetrestaurang samt har en mycket populär festvåning för snart sagt alla djursholmares bröllop.

Café Ekudden

Detta jättepopulära utomhusställe kräver bra väder för att vara njutbart fullt ut men då är det extremt trevligt. Sköna soffgrupper för den som vill koppla av rejält. Det är svårt att få tag på information om detta ställe och avsikten är säkert att göra det just så exklusivt som det är.

Sveaviken

Sveaviken är en av flera vackra bukter längs Strandvägen i djursholm. Sommartid är det fullt med fritidsbåtar men året om ett populärt promenadstråk. Nära mitt på viken finns det några parkbänkar som är tiptop för medhavd kost. I norra delen av viken ligger det omtalade nybygget av finansmannen Fredrik Lundberg på dryga 1000 kvadratmeter.

Svanholmsparken

Denna lilla vackra park ligger på en halvö med omgivande vatten åt tre håll. En liten sandstrand inbjuder till dopp. Tvärsöver sundet ligger Tranholmen som är en ö med förhållandevis många åretruntboende trots att man saknar landförbindelse annat än på vintern då en bro anläggs.

Cedergrenska tornet

Albert Gotthard Nestor Cedergren var den förste som köpte tomt här när Stocksunds exploatering tog fart på slutet av 1800-talet. Det skulle egentligen blivit ett utsiktstorn men blev till slut ett torn med bostadsrum. Flera arkitekter anlitades, bland annat Ferdinand Boberg. Parken fick en rad ovanliga träd inplanterade som Cypress och Douglasgran. Arbetet avbröts ideligen av Cedergren med nya idéer och vid hans död 1921 var tornet inte färdigt. Idag ägs tornet och parken av Danderyds kommun och kan bokas som festlokal eller besökas för brunch på vinterhalvåret.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Guldkusten - Stocksund, Djursholm och Näsbypark
En perfekt liten tur som kan avnjutas från bilen men det finns många skäl att parkera bilen för sevärdheter värda att studera närmare.
OrtDanderyd
Näsaängsbadet
Näsa äng ligger i Näsbypark vid Stora Värtan och är en populär badplats. Här höll några av Sveriges allra första vindsurfare på att surfa och hålla kurser då det begav sig för Windsurfing-flugan och gör så än idag då vindarna anses vara riktigt bra över den stora öppna...
OrtNäsbypark
Djursholms slott
Slottets ursprung var troligtvis ett stenhus på ön Gamla Djursholm på 1400-talet. På 1600-talet byggdes slottet till nuvarande utseende och läge.
OrtDjursholm
Germaniaviken
Ett bad med relativt långgrund men liten sandstrand. Gräsytorna finns där man kan lägga ut sina filtar. Vackert belägen rastplats på en höjd intill.
OrtDjursholm
Viggbyholms stationskafé.
Det gamla stationshuset i Viggbyholm är idag ett populärt kafé där man kan vänta på tåget eller samla krafter för en promenad runt angränsande Rönningesjön. Enligt White Guide norrorts bästa.
OrtTäby
Djursholms strandpromenad
Flanera i fashionabla Djursholm, grundat av en släkting till Olof Palme. Se villor som är byggda att likna medeltida slott eller dignar av snickarglädje.
OrtDjursholm