Döderhultarmuseet


  • Till start: 248,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Småland 
  • Avgift: Ja 
Laddar..
Stor karta

Ett fantastiskt museum med utställning om Axel Petersson Döderhultarn och drygt 200 av hans verk.  Under somrarna anordnas gratis guidad tur varje dag kl 12.00.

Döderhultarmuseet

Museum med utställning om Axel Petersson Döderhultarn och drygt 200 av hans verk. Under sommaren anordnas gratis guidad tur varje dag kl 12.00.

Den 7 maj 2011 invigdes Döderhultarmuseets nya utställning om Axel Petersson Döderhultarn (1868-1925).

I museet visas en unik samling med mer än 200 av hans skulpturer. På ett mästerligt och humoristiskt sätt skildrar han livet på den småländska landsbygden och i staden Oskarshamn kring sekelskiftet 1900.

Hans figurer gestaltar människor som fanns i hans omgivning och berättelser kring dessa ger oss en inblick i hur det var förr. Många av hans skulpturer vittnar om ett ställningstagande för den lilla människan: Kära mor vid mjölkningen, de av hårt arbete märkta männen vid Mönstringen, den sorgsna flickan i Häradsrätten, den gamla kvinnan som står vid sin makes kista, de skamligt gravida brudarna som ändå karskt sätter näsan i vädret… alla drar de in oss i sina liv.

Trots deras litenhet, 20-30 cm höga fångas vi alla av det liv som utstrålas från figurerna. Uttrycken fångar ung som gammal oavsett vilken kultur man kommer ifrån. Vi får även ta del av Döderhultarns spännande människoöde. Han hade en stor portion humor, men var länge illa sedd i staden, mycket på grund av att han gick sin egen väg. Han var även uppfinnare, flygarfantast och förtjust i kvinnor och det är inte svårt att ta till sig Döderhultarn och hans figurer. Döderhultarn är en av landets främsta träskulptörer, berömd långt utanför Sveriges gränser.

Text: Visit Småland

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...