Skäftekärr järnåldersby och arboretum


Både autentiska fornlämningar och en återskapad järnåldersby på samma plats. Kafé och restaurang.

  • Till start: 240,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borgholm 
  • Avgift: Nej 


Skäftekärr järnåldersby och arboretum

Att känna hur det verkligen var i en svunnen tid underlättas såklart om man får uppleva miljön som den var. Man har rekonstruerat järnålderslandskapet som det kan ha tett sig under åren 375 till 550 e. kr. Hus, åkrar och inägor har återskapats och hölls öppna av betande djur.

Här har man även ett stort antal autentiska järnåldersfynd. Väl bevarade husväggar av sten gör att man vet mer om hur man bodde och levde än de delar av Europa då man vid denna tid i högre grad enbart hade träbyggnader. Hela 22 husgrunder har hittat samt stensträngsystem Samt två gravfält. Det är inte bara antalet som är att anmärka utan även husens storlek. Några är hela 40 meter långa. Uppsala universitet är årligen här för utgrävningar av vad som bedöms vara en ”storgård”.

Man har även hittat stora mängder myrmalm som är malm man hittar på botten av sjöar eller andra fuktiga miljöer samt eventuellt en rostningsplats för dessa.

På platsen finns även en jägmästargård med kafé och restaurang Svea med mat och bakverk samt Ölands enda arboretum 140 olika träd samt ett museum.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Böda sand
TV-kända badet vid Ölands längsta strand. Tempererad pool och soldäck med litet vattenland mot avgift. Restauranger, fik och butik. Mycket fräscht och välskött med stor och långgrund strand.
OrtBorgholm
Byxelkrok
Byxelkrok har restauranger, kaféer och småbutiker längs något som kan likna gatsystem nere vid hamnen. Bra bas för utforskande av norra Öland med flera typer av boenden. Färja till Oskarshamn sommartid.
OrtBorgholm
Källa ödekyrka
En ödekyrka som även tjänat som försvarsborg. En litet museum med miniatyrer av kyrkans utveckling inuti.
OrtBorgholm
Sandvik...
Fiskeby med restauranger och kaféer. Badstrand. Här finns Nordens största väderkvarn som kan besökas mot en liten avgift.
OrtBorgholm
Döderhultarmuseet
Ett fantastiskt museum med utställning om Axel Petersson Döderhultarn och drygt 200 av hans verk.  Under somrarna anordnas gratis guidad tur varje dag kl 12.00.
OrtOskarshamn