Skäftekärr järnåldersby och arboretum


Både autentiska fornlämningar och en återskapad järnåldersby på samma plats. Kafé och restaurang.

  • Till start: 240,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borgholm 
  • Avgift: Nej 


Skäftekärr järnåldersby och arboretum

Att känna hur det verkligen var i en svunnen tid underlättas såklart om man får uppleva miljön som den var. Man har rekonstruerat järnålderslandskapet som det kan ha tett sig under åren 375 till 550 e. kr. Hus, åkrar och inägor har återskapats och hölls öppna av betande djur.

Här har man även ett stort antal autentiska järnåldersfynd. Väl bevarade husväggar av sten gör att man vet mer om hur man bodde och levde än de delar av Europa då man vid denna tid i högre grad enbart hade träbyggnader. Hela 22 husgrunder har hittat samt stensträngsystem Samt två gravfält. Det är inte bara antalet som är att anmärka utan även husens storlek. Några är hela 40 meter långa. Uppsala universitet är årligen här för utgrävningar av vad som bedöms vara en ”storgård”.

Man har även hittat stora mängder myrmalm som är malm man hittar på botten av sjöar eller andra fuktiga miljöer samt eventuellt en rostningsplats för dessa.

På platsen finns även en jägmästargård med kafé och restaurang Svea med mat och bakverk samt Ölands enda arboretum 140 olika träd samt ett museum.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Trollskogens naturreservat
En av Ölands främsta sevärdheter. Här kan man ströva runt och uppleva ett 1900-tals vrak, en 800-årig ek, de karakteristiska krumma tallarna, medeltida värn och järnåldersgravar.
OrtArray
Källa ödekyrka
En ödekyrka som även tjänat som försvarsborg. En litet museum med miniatyrer av kyrkans utveckling inuti.
OrtBorgholm
Djupvik
Fiskeby med naturskönt läge med välbevarade fiskebodar ett litet bad med lång stenstrand och en liten butik. En mysig plats att ta det lugnt på.
OrtDjupvik
Döderhultarmuseet
Ett fantastiskt museum med utställning om Axel Petersson Döderhultarn och drygt 200 av hans verk.  Under somrarna anordnas gratis guidad tur varje dag kl 12.00.
OrtOskarshamn