Källa ödekyrka


En ödekyrka som även tjänat som försvarsborg. En litet museum med miniatyrer av kyrkans utveckling inuti.

  • Till start: 255,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borgholm 
  • Avgift: Nej 


Källa ödekyrka

Det ovanliga med denna kyrka är att den ursprungligen byggdes i två våningar där bottenvåningen var kyrka men den övre våningen var magasin för mat och högst upp fanns skottgluggar i försvarssyfte. Källahamn intill kyrkan var länge en av de viktigaste hamnarna på denna del av Öland så platsen var viktig att försvara.

I kyrkan finns fem byggmodeller som visar hur kyrkan sett ut genom århundraden. En smärre avgift tas och går till den lokala hembygdsföreningen. Inne i kyrkan är det mesta av inredningen utrensat men exteriört ser det likadant ut som för 750 år sedan.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Byrums raukar
Ölands mest kända och mest intressanta raukområde. Här det finns rikligt med fossil av trilobiter. Området är naturreservat och består även av ett tallbevuxet flygsandsområde i skogen ovanför stranden.
OrtBorgholm
Djupvik
Fiskeby med naturskönt läge med välbevarade fiskebodar ett litet bad med lång stenstrand och en liten butik. En mysig plats att ta det lugnt på.
OrtDjupvik
En lång tur på Ölands nordvästkust
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtBorgholm
Byxelkrok
Byxelkrok har restauranger, kaféer och småbutiker längs något som kan likna gatsystem nere vid hamnen. Bra bas för utforskande av norra Öland med flera typer av boenden. Färja till Oskarshamn sommartid.
OrtBorgholm
Trollskogens naturreservat
En av Ölands främsta sevärdheter. Här kan man ströva runt och uppleva ett 1900-tals vrak, en 800-årig ek, de karakteristiska krumma tallarna, medeltida värn och järnåldersgravar.
OrtArray