Källa ödekyrka


En ödekyrka som även tjänat som försvarsborg. En litet museum med miniatyrer av kyrkans utveckling inuti.

  • Till start: 255,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borgholm 
  • Avgift: Nej 


Källa ödekyrka

Det ovanliga med denna kyrka är att den ursprungligen byggdes i två våningar där bottenvåningen var kyrka men den övre våningen var magasin för mat och högst upp fanns skottgluggar i försvarssyfte. Källahamn intill kyrkan var länge en av de viktigaste hamnarna på denna del av Öland så platsen var viktig att försvara.

I kyrkan finns fem byggmodeller som visar hur kyrkan sett ut genom århundraden. En smärre avgift tas och går till den lokala hembygdsföreningen. Inne i kyrkan är det mesta av inredningen utrensat men exteriört ser det likadant ut som för 750 år sedan.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Byrums raukar
Ölands mest kända och mest intressanta raukområde. Här det finns rikligt med fossil av trilobiter. Området är naturreservat och består även av ett tallbevuxet flygsandsområde i skogen ovanför stranden.
OrtBorgholm
Skäftekärr järnåldersby och arboretum
Både autentiska fornlämningar och en återskapad järnåldersby på samma plats. Kafé och restaurang.
OrtBorgholm
Böda sand
TV-kända badet vid Ölands längsta strand. Tempererad pool och soldäck med litet vattenland mot avgift. Restauranger, fik och butik. Mycket fräscht och välskött med stor och långgrund strand.
OrtBorgholm
En lång tur på Ölands nordvästkust
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtBorgholm
Köpingsvik – en semesterpärla.
Härligt bad, strandkrogar och flera kaféer. Normalt varmare badvatten än Böda tack vare pålandsvind. Promenad- eller cykelavstånd till Borgholm.
OrtBorgholm