En lång tur på Ölands nordvästkust


Den här turen är lång men oh så vacker. Några av stoppen kan man slingra förbi då de kan beskådas från bilen eller cykeln medan andra bör ges lite tid. 

  • Till start: 273,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Borgholm 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Äleklinta

Äleklinta är en med Öländska mått liten strand men den är dock en av öns vackrare. Vackert belägen bland sandbankar som når havet och med alvaret intill med dess blommor.

Magnifik havsutsikt och Blå Jungfrun, dit häxorna flyger, kan ses vid klart väder. Många fina promenadmöjligheter.  Fantastisk solnedgång över Kalmarsund.

Bruddesta

Knisa mosse

Sandvik

Alvedsjö

Ålkistan

Byrums Raukar

En rauk bildas av att havet under årmiljoner ansatt kalkstensklippor. Eftersom de olika lagren skiljer i hårdhet kommer havet att mejsla sig in längre i de mjukare delarna får ”smalare midja” än de hårdare.

Ölands kalkstenslager är ca 40 meter. Eftersom det tar 1000 år av kalkutfällningar för varje millimeter har kalkstenslagret med andra ord tagit 40 miljoner år att bildas. När detta skedde befann sig Öland vid ekvatorn.

Vid området finns många fossil av trilobiter vilka levde för cirka 560-250 miljoner år sedan. De urtida djuren föll ned på botten och bäddades in i sedimenten för att senare förstenas.

Neptuni åkrar

Platsen fick sitt namn av Carl von Linné under sin ölandsresa 1741 och syftar på hur klapperstensvallarna är formerade. Här är utsikten magnifik över Kalmarsund och Blå Jungfrun. Materialet till strandvallarna har förts hit av inlandsisen.

Här finns även ett vikingatida gravfält och söder om det c:a 1km långa naturreservatet finns en sten som har bearbetats och som man misstänker är ett s k halvkors.

Långe Erik

För att få linserna att rotera (och därmed blinka) hade man ett lodurverk liknande gamla klockors för att driva dem. Detta behövde man dra upp varje timme och var så fram till dess elektrifiering 1947. Så fyrvaktare var tvungen att vara uppe i tornet hela sin s k fyrningstid.

Från 1920 till 1985 fanns en mistlursanläggning (mist engelska för dimma) som varnade då dimman hindrade fyrens ljus att nå ut. Här ute var tre tjänster som var fyrvaktare och fyrmästare där man även skulle vara väderobservatör. Dessa bodde med sina familjer i de angränsande husen.

Fram till 1965 fanns ingen landförbindelse vilket gjorde isoleringen än större. 1976 automatiserades fyren och kvar var endast väderobservatören.

Den spänstige bör ta de 138 stegen upp för trapporna till balkongen på 28 meters höjd där man ser fågellokalen intill samt och över till Trollskogens naturreservat.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Djupvik
Fiskeby med naturskönt läge med välbevarade fiskebodar ett litet bad med lång stenstrand och en liten butik. En mysig plats att ta det lugnt på.
OrtDjupvik
Solliden
Här firar kronprinsessan Victoria sin födelsedag den 14:e juli varje år. Imponerande arkitektur och flera parker. Öppet sommarhalvåret. Slottskafé och butik.
OrtBorgholm
Kapelludden
En vacker och mytomspunnen plats med ödekyrkan och ett magiskt kors i sten, en fyr och fiskebodar.
OrtBorgholm
Källa ödekyrka
En ödekyrka som även tjänat som försvarsborg. En litet museum med miniatyrer av kyrkans utveckling inuti.
OrtBorgholm
Kronobäcks klosterruin
Strax söder om Mönsterås finner du ruinerna av en stor klosterkyrka. På medeltiden var platsen ett känt landmärke för resenärer, en plats där de kunde stanna och vila. Idag är klosterkyrkan en ruin men likafullt är Kronobäck ett andrum på vägen med ett nybyggt besökscenter.
OrtMönsterås
Mönsterås kustväg.
RUNDTUR: En oerhört vacker vägsträcka som klassas i topp i landet och går till platser med de charmiga namnen Timmernabben, Strömsrum och Pataholm.
OrtMönsterås