Drakryggen.


Lögdeälven utmärker sig för att den har sådan vildmarksprägel och höga erosionsbranter sk nipor. Drakryggen är den mäktigaste nipan och från åskammen blickar man ut mot den slingrande älven.
Avstånd från Umeå c:a 57 min, 67 km

  • Till start: 513,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Bjurholm 
  • Avgift: Nej 


Drakryggen

Drakryggen, gör verkligen skäl för sitt namn. Den smala slingranden stigen man kan gå på över den så kallade nipan är som att gå på just en drakrygg. Med tallskog åt ena hållet och en härlig utsikt ner mot Lögdeälven åt den andra får man en naturupplevelse utöver det vanliga.

Drakryggen är den klart mäktigaste av niporna längs älven och hela omgivningen känns verkligen vildmark. Det finns en anledning att det är så pass vilt och det är att Lögdeälven är mindre påverkad av odling och bebyggelse än andra älvar i den här delen av Norrland. Älven anses vara den mest värdefulla av Sveriges skogsälvar enligt geologer.

Drakryggen.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vindelforsarnas naturreservat.
Vindelälven är en av fyra stora nationalälvar som inte har några vattenkraftverk. Forsarna är som mäktigast här i mitten av juni. Flera strövområden, exempelvis Broarna runt 4,9 km. Sommartid kafé och konsthall. Avstånd från Umeå c:a 55 min, 58 km
OrtVindeln
Arboretum Norr och Baggböleforsen...
Arboretum Norr har 400 sorters träd och buskar från norra halvklotets alla hörn. Många nya färger och former att uppleva. Här finns en utsiktsramp över Baggböleforsen och men kan vandra på rester av det gamla kraftverket.
OrtUmeå
Västerbottens museum och Gammlia...
Ett museum för alla om kulturhistoria, konst, textil och foto. Missa inte världens ädsta skida. Intill ligger Gammlia med byggnader som speglar det gamla Sverige med kyrka, skola, bondgård och typiska samevisten.
OrtUmeå
Umeälvens delta naturreservat - Fågeltornet Bergön...
En kort promenad från parkeringen når man detta fågeltorn som även har en tillgänglighetsanpassad utsiktsplattform intill. Fin utsikt över Västerfjärden från båda men även Österfjärden från tornet.
OrtUmeå
Obbola...
Obbola är en av de äldsta byarna i Umeå socken. Vid Byn ligger två fiskelägen och en segelbåtshamn. Här finns Gamla Salteriet; fiskekrog och butik. Fornstig med flera intressanta stopp.
OrtUmeå
Genesmons arkeologiska friluftsmuseum...
Här får man uppleva hur man troligtvis levde under folkvandringstiden genom nyppförda byggnader. De faktiska rester man hittat ligger längre upp från älven men det visade hur man pålat husen.
OrtÖrnsköldsvik