Edsbro bruk


  • Till start: 67,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Edsbro 
  • Avgift: Nej 
Edsbro bruk
Stor karta

En tidsresa på tusen år. Här finns mycket att uppleva. En skolmiljö från 1800-talet, ett vallonbruk från 1600-talet och en vikingatida fornborg.

Edsbro

Gör en resa till Edsbro och få en tidsresa på cirka 1000 år köpet! På en dag tar du dig från nutid till 1800-talets skolmiljö, 1600-talets vallonbruk, medeltidens kyrka och sist men inte minst lämningarna av en imponerande fornborg från vikingatiden.

Edsbro är ett gammalt vallonbruk. Ruinerna efter masugnen och klensmedjan minner om tiden mellan cirka 1680 till 1894, då man tillverkade tackjärn som transporterades med pråmar till Skebobruk för vidare förädling.

Bruksgatan och de röda längorna är välbevarade, så här är det lätt att tänka sig tillbaka i tiden. I Edsbro finns dessutom en kyrka från 1200-talet och en hembygdsgård som heter Åsavallen och sköter spinnrocksverkstad, brandbilsmuseum, skol- och postmuseum (bland annat inrymt i den gamla järnvägsstationens godslada). Sommartid när allt är öppet finns alltså mycket att titta på. Då har också turistinformationen öppet i församlingshemmet.

Tycker du att bruksmiljön trots allt känns för modern? Då kan du gå ännu längre tillbaka i tiden och beundra fornborgen Lundboborg, som byggdes på järnåldern. Då måste den ha varit en oerhört imponerande anläggning men idag återstår bara grundmuren. Som i och för sig är hela 210 meter lång och fem meter bred! Du kan tydligt upptäcka de båda ingångarna, sedan får du fantisera fram de byggnader som en gång fanns på borggården och där folk levde skyddade bakom muren och nära vattnet (landnivån låg då 10 meter högre upp så sjön var förbunden med de stora sjöfartslederna, vilket delvis förklarar vikten av att kunna försvara sig, eller åtminstone genom sin storlek avskräcka från fientliga vikingar).

Busslinje 639 från Stockholm avgår från Tekniska högskolan, busslinje 808 till och från Norrtälje och Uppsala går via Knutby. Extra livat på bruket är det på midsommarafton, i juli under Edsbrodagarna samt på julmarknaden.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...