Edsbro bruk


En tidsresa på tusen år. Här finns mycket att uppleva. En skolmiljö från 1800-talet, ett vallonbruk från 1600-talet och en vikingatida fornborg.

Res med SL:
Tekniska högskolan buss 639 till Edsbro bruksgata.
1t 22 min

  • Till start: 67,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Edsbro 
  • Avgift: Nej 


Edsbro

Gör en resa till Edsbro och få en tidsresa på cirka 1000 år köpet! På en dag tar du dig från nutid till 1800-talets skolmiljö, 1600-talets vallonbruk, medeltidens kyrka och sist men inte minst lämningarna av en imponerande fornborg från vikingatiden.

Edsbro är ett gammalt vallonbruk. Ruinerna efter masugnen och klensmedjan minner om tiden mellan cirka 1680 till 1894, då man tillverkade tackjärn som transporterades med pråmar till Skebobruk för vidare förädling.

Bruksgatan och de röda längorna är välbevarade, så här är det lätt att tänka sig tillbaka i tiden. I Edsbro finns dessutom en kyrka från 1200-talet och en hembygdsgård som heter Åsavallen och sköter spinnrocksverkstad, brandbilsmuseum, skol- och postmuseum (bland annat inrymt i den gamla järnvägsstationens godslada). Sommartid när allt är öppet finns alltså mycket att titta på. Då har också turistinformationen öppet i församlingshemmet.

Tycker du att bruksmiljön trots allt känns för modern? Då kan du gå ännu längre tillbaka i tiden och beundra fornborgen Lundboborg, som byggdes på järnåldern. Då måste den ha varit en oerhört imponerande anläggning men idag återstår bara grundmuren. Som i och för sig är hela 210 meter lång och fem meter bred! Du kan tydligt upptäcka de båda ingångarna, sedan får du fantisera fram de byggnader som en gång fanns på borggården och där folk levde skyddade bakom muren och nära vattnet (landnivån låg då 10 meter högre upp så sjön var förbunden med de stora sjöfartslederna, vilket delvis förklarar vikten av att kunna försvara sig, eller åtminstone genom sin storlek avskräcka från fientliga vikingar).

Busslinje 639 från Stockholm avgår från Tekniska högskolan, busslinje 808 till och från Norrtälje och Uppsala går via Knutby. Extra livat på bruket är det på midsommarafton, i juli under Edsbrodagarna samt på julmarknaden.

Läs mera
Edsbro bruk
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Erkenbadet
Inte bara Norrtäljebornas dricksvatten utan även en utmärkt badplats. För att vara en sådan stor sjö (Upplands tredje största) är Erken varm och skön då det är ganska så långgrunt.  Det finns en lekplats på stranden och en flytbrygga ute i vattnet. För den som älskar...
OrtNorrtälje
Svanberga gästgiveri.
Svanberga Gästgiveri har anor från 1600-talet då det var en av många gästgivaregårdar och skjutstationer mellan Sverige och Finnland. Här serveras traditionell och vällagad mat. Läget är mycket vackert vid sjön Erken och nära Östra Malmas naturreservats magnifika ekar.
OrtNorrtälje
Norra Malma naturreservat
Reservatethar ett av länets största bestånd av grovstammiga ekar. De gamla ekarnas håligheter är värdefulla för fågellivet och för fladdermöss.
OrtNorrtälje
Rånäs
Nästan allt är vackert på Rånäs. Bruket, empireslottet och den magnifika ladugården inbjuder alla till att plocka upp kameran! Här, vid Skedviken i Roslagens famn, är du omgiven av vacker natur och tjusiga bruks- och slottsmiljöer, som gjorda för en romantisk utflykt på tu man...
OrtNorrtälje
Rånäs slott
Nästan allt är vackert på Rånäs. Bruket, empireslottet, som idag är hotell, och den magnifika ladugården inbjuder till fototillfälle. En romantisk weekend? Tekniska högskolan buss till 639 Rimbo. Buss 648 till Rånäs. Totalt c:a 1t 30 min
OrtNorrtälje
Slott, bruk och hav i Roslagen.
Här passeras tre roslagsbruk med sinsemellan skilda karaktär; Rånäs med slott, Edsbro med masugn och museum samt Skebo med finkrog. Slutligen nås Grisslehamn och havet.
OrtNorrtälje