Skebo bruk


  • Till start: 77,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Skebobruk 
  • Avgift: Nej 
Skebo bruk
Stor karta

På Upplands äldsta järnbruk står smedja, murhus och kvarn kvar från tiden när järnet var Sveriges guld. På prisbelönta Skebo herrgård äter man i toppklass.

Skebo bruk

På Upplands kanske äldsta järnbruk står fortfarande smedja, murhus och kvarn kvar och påminner om den tid då järnet var Sveriges guld. Hit kan man åka för en behaglig tidsresa i såväl herrgårds- som bruksmiljö. 

Järn var vårt lands största exportprodukt från mitten av 1500-talet och ända fram till 1800-talets slut. Delvis på grund av vallonerna som kom till Sverige på 1600-talet och visade hur bruksdriften skulle gå till. En hytta på markerna i Skebo lär ha funnits redan på 1400-talet men det var först 1622 som Heinrich Lemmens byggde upp Skebo bruk åt familjen Tott, som ägde det fram till 1733 innan en rad handelshus tog över. Först vid depressionen 1924 lades bruket ner.

Ett besök här idag inkluderar att beundra bruksherrgården (tills nyligen restaurang och konferens) som uppfördes av Jacob Grill på 1770-talet och promenera på den vackra bruksgatan med sin hundraåriga allé. Välj gärna en söndag om sommaren, då bruksmuséet i den gamla brandstationen är öppet. Har du tur så pågår en konst- eller hantverksutställning i gjuteriet och kanske till och med en auktion! I gjuteriet finns även ett microölbryggeri för den törstige.

I Skebobruk finns även lanthandel, bensinstation och kiosk. Årligen återkommande evenemang är midsommarfirandet på Borggården (framför herrgården), skattjakten på midsommardagen samt maskeradparaden genom byn på Fruntimmersveckans lördag.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...