Skebo bruk


På Upplands äldsta järnbruk står smedja, murhus och kvarn kvar från tiden när järnet var Sveriges guld. Här finns ett intressant bruksmuseum.

Res med SL:
Tekniska högskolan buss 639 till Skebo bruk södra.

Totalt c:a 1 t 28 min

  • Till start: 77,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Skebobruk 
  • Avgift: Nej 


Skebo bruk

På Upplands kanske äldsta järnbruk står fortfarande smedja, murhus och kvarn kvar och påminner om den tid då järnet var Sveriges guld. Hit kan man åka för en behaglig tidsresa i såväl herrgårds- som bruksmiljö. 

Järn var vårt lands största exportprodukt från mitten av 1500-talet och ända fram till 1800-talets slut. Delvis på grund av vallonerna som kom till Sverige på 1600-talet och visade hur bruksdriften skulle gå till. En hytta på markerna i Skebo lär ha funnits redan på 1400-talet men det var först 1622 som Heinrich Lemmens byggde upp Skebo bruk åt familjen Tott, som ägde det fram till 1733 innan en rad handelshus tog över. Först vid depressionen 1924 lades bruket ner.

Ett besök här idag inkluderar att beundra bruksherrgården (tills nyligen restaurang och konferens) som uppfördes av Jacob Grill på 1770-talet och promenera på den vackra bruksgatan med sin hundraåriga allé. Välj gärna en söndag om sommaren, då bruksmuséet i den gamla brandstationen är öppet. Har du tur så pågår en konst- eller hantverksutställning i gjuteriet och kanske till och med en auktion! I gjuteriet finns även ett microölbryggeri för den törstige.

I Skebobruk finns även lanthandel, bensinstation och kiosk. Årligen återkommande evenemang är midsommarfirandet på Borggården (framför herrgården), skattjakten på midsommardagen samt maskeradparaden genom byn på Fruntimmersveckans lördag.

Läs mera
Skebo bruk
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


STF Väddö/Älmsta
På Roslagens Väddö har du alltid nära till naturen och till havet. Väddö är en av de större öarna i Sverige och här finns både lugnet och gemytet men också utvecklad service. Ön är stor och det finns vikar och hemliga ställen för alla.
OrtNorrtälje
Väddö - söderut mot Simpnäs brygga.
En härligt mysig tur förbi "brunna grannbaracker" på Barnens ö, en av länets mest unika byar Kista samt vackra Simpnäs med fik och utsikt i världsklass men även 20 minuters båttur från fantastiska Arholma.
OrtVäddö
Väddö norra - med Grisslehamn och Singö
Detta är en toppenmysig bilresa från Älmsta och norrut på Väddö. Först kanske fika och handla på Väddö Gårdsmejeri och sen väntar en av östkustens pärlor Grisslehamn innan man "broar" ut till Singö.
OrtVäddö
Väddö - övernattning i Grisslehamn och utflykt till Singö
Från brofästet vid Älmsta och norrut på Väddö. Först kanske fika och handla på Väddö Gårdsmejeri. Sen vidare till östkustpärlan Grisslehamn med övernattning på Hotell Havsbaden eller Pensionat Solgården. Dan därpå "broar" man ut till Singö.
OrtVäddö
Väddö gårdsmejeri och kosafari
Fika eller handla lokalproducerat. Bonden tar med er på kosafari i hagen sommartid, på traktor eller vagn och berättar om djuren och livet på bondgården.
OrtVäddö
Erkenbadet
Inte bara Norrtäljebornas dricksvatten utan även en utmärkt badplats. För att vara en sådan stor sjö (Upplands tredje största) är Erken varm och skön då det är ganska så långgrunt.  Det finns en lekplats på stranden och en flytbrygga ute i vattnet. För den som älskar...
OrtNorrtälje