Väddö - övernattning i Grisslehamn och utflykt till Singö


Från brofästet vid Älmsta och norrut på Väddö. Först kanske fika och handla på Väddö Gårdsmejeri. Sen vidare till östkustpärlan Grisslehamn med övernattning på Hotell Havsbaden eller Pensionat Solgården. Dan därpå "broar" man ut till Singö.

  • Till start: 82,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Väddö 
  • Avgift: Nej 


Väddö - övernattning i Grisslehamn och utflykt till Singö
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Älmsta

Vid Älmsta samhälle ligger en av tre broar som förbinder Väddö med fastlandet. Sen 1830-talet byggdes Väddö kanal som Väddöfjärden i norr med Bagghusfjärden i söder. Vill man promenera längs kanalen finns det en fin led på ö-sidan. Med Älmstabyggden menar man hela området från Singö i norr till Arholma i söder på båda sidor om kanalen.

Väddö gårdsmejeri och kosafari

Bonden tar med er på kosafari i hagen sommartid, på traktor eller vagn (som för övrigt har tak över sig så väder och vind spelar ingen roll) och berättar om djuren och livet på bondgården. Turen avgår klockan 12 och biljetter kan köpas på i gårdsbutiken, kom i god tid! Om många vill följa med och turen blir full kan man under tiden hälsa på kaninerna och gårdens höns, kika in gårdsbutiken och ta en fika i cafeét.

Grisslehamn

Grisslehamn är mest känd för Albert Engströms museum och ateljé. I staden finns två hamnar. Den inre hamnen är för fritidsbåtar och den yttre tar dig med Eckerölinjen till Åland.
 
Sevärdheter:       
- Skatudden ligger ungefär en kilometer från Grisslehamn och man tar sig lätt dit till fots på en slingrande grusväg. Njut av en picnic samtidigt som du hänförs av det spektakulära havssceneriet.
- Albert Engströms museum har öppet under sommartid och är inhyst i Engströms gamla hem. Man har gjort inrett som hemmet ska ha sett ut runt 1910.
- Albert Engströms ateljé kan du spana in oavsett årstid. Den har en besynnerlig form, färg och placering.
- Inre hamnen är, till skillnad från Yttre hamnen, inte till för de stora båtarna utan de mindre fritidsbåtarna. På sommarkvällarna är det mycket liv i hamnen. Det finns både restauranger, minigolf och en kiosk.
- Hotell havsbaden är öppet året runt. Här kan du både lyxa till det med en härlig middag, spa eller boka ett rum för övernattning.

  Trippa har en promenad i Grisslehamn. Grisslehamn - kompakt eller utsträckt promenad.

Läs mera

Pensionat Solgården

Detta åretruntöppna pensionat är väl ett vandrarhem för att prata nusvenska. Bo på pang var stort före charterresorna. Grundat 1932 men stängt tidvis men kan ändå prata om inkört. Servicen är bra och stämningen gemytlig. Pensionatet har ett perfekt läge mellan inre och yttre hamnen och man kan bo i stugor i huvudbyggnaden Solgården eller hyra strandvillan.

Här stannade folk till och sov över innan de tog båten vidare till Singö, innan bron dit var byggd. Nu kan man istället åka gratiskryssning med Eckerölinjen istället, vilket ingår med 15 avgången för de boende gästerna.

Tel: 0175 30019
Epost: solgardengrisslehamn(at)gmail.com
Adress: Solgårdsstigen 19 Grisslehamn

Läs mera

Hotell Havsbaden

Ett hotell med spa och restaurang med ett ypperligt läge i Yttre hamnen i Grisslehamn. Vare sig man är matgäst eller skall lyxa till på spa så förstår man varför man tidigt valde denna plats för hotell då den stora tillströmningen av sommargäster kom vid förra sekelskiftet. Dagens byggnad är dock från 1977 med tillbyggnad 1990 och spa-del 2004. För att vara så nytt har man mycket charm och toppat med utsikten mot havet och hamnen med färjor, fiskebåtar och bodar. Vill man ställa bilen så går SL-bussen ända hit.


Skatuddsvägen 18, Grisslehamn
Tel. 0175-309 30

Länkar

Singö

Singö nås med broar via Fogdö från norra Väddö och själva resan dit är mycket vacker. Ön är en del av ett militärt område trots att närvaron av marscherande lumpenkillar minskat drastiskt i takt med försvarets nerskärningar. På ön bor det cirka 400 fastboende människor men ön besöks av tusentals turister varje år, mycket tack vare campingen. Sevärt är Singös röda träkyrka, Mattsgårdens hembygdsgård och Backby fiskeby med välbevarad 1700-talsbebyggelse och badbrygga. Det mesta nås via skyltar eller längs vägen.

Singö kyrka

Singö kyrka hade en föregångare till den nuvarande som dateras till 1500-talet. Dagens kyrka uppfördes 1753 och ser i princip ut som då. Men däremellan gjordes en drastisk renovering i slutet av 1800-talet då man målade om kyrkan med vit oljefärg inklusive predikstolen från 1500-talet men allt återställdes till nuvarande skick 1964-65. Altarskåpet är från 1490 och tillverkat i Lübeck och dopfunten är gjord av marmor som är bruten i trakten.  Ett vackert votivskepp från 1700-talet är även värt att beskåda.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Väddö - söderut mot Simpnäs brygga.
En härligt mysig tur förbi "brunna grannbaracker" på Barnens ö, en av länets mest unika byar Kista samt vackra Simpnäs med fik och utsikt i världsklass men även 20 minuters båttur från fantastiska Arholma.
OrtVäddö
Väddö norra - med Grisslehamn och Singö
Detta är en toppenmysig bilresa från Älmsta och norrut på Väddö. Först kanske fika och handla på Väddö Gårdsmejeri och sen väntar en av östkustens pärlor Grisslehamn innan man "broar" ut till Singö.
OrtVäddö
STF Väddö/Älmsta
På Roslagens Väddö har du alltid nära till naturen och till havet. Väddö är en av de större öarna i Sverige och här finns både lugnet och gemytet men också utvecklad service. Ön är stor och det finns vikar och hemliga ställen för alla.
OrtNorrtälje
Väddö gårdsmejeri och kosafari
Fika eller handla lokalproducerat. Bonden tar med er på kosafari i hagen sommartid, på traktor eller vagn och berättar om djuren och livet på bondgården.
OrtVäddö
Södra Väddö
En härlig rundtur på Väddö i norra Stockholms län. Till Väddö tar det en dryg timme från Stockholm och turen med stopp tar några timmar. Öppet hav, kulturupplevelser och svindlande vyer.
OrtVäddö
Barnens Ö krog & scen.
Krog och kafé öppen både för lunch och middag på sommaren. Trots att man har uteservering är det till det gamla båthuset man bör söka sig för mest unik upplevelse.
OrtVäddö