En rundtur i Flens kommun


Här blandas natur och kultur i en omväxlande rundtur där man kan snålåka eller lyxa i mat och betala inträden. Harpsund, Yxtaholm, Malmköping och Sparreholm. Det låter det och i hjärtat av Sörmland (om man får tro Flensborna).

  • Till start: 53,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Flen 
  • Avgift: Nej 


En rundtur i Flens kommun
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Gnesta

I Sörmland är man proffs på turism. Gnesta är ett bra exempel där denna lilla ort har 17 informationsskyltar uppsatt där man kan lära sig om hur ett stationssamhälle växer fram. Om hur landsbygd förvandlas till ett tätbebyggt samhälle tack vare järnvägen. När rallarna hade lagt rälsen och stationen var byggd, då började Gnesta tätorts historia. Det var många nya samhällen som bildades där stambanan drogs fram. Runt stationen växte industri och handel och många människor flyttade dit.

Känns miljön bekant när man kommer hit så kan det bero på att staden var den fiktiva staden Hedestad där bland annat ett Barnens dagståg spelades in. På fyra platser har man satt upp skyltar som beskriver scenerna ur filmen.

Läs mera

Sparreholms slott

Detta slott är uppkallat efter sin förste ägare, Göran Bengtsson Sparre (1643). Han var gift med en ofrälse (en som behövde betala skatt) och därför fick hans fru och barn inte behålla slottet när han dog. Slottet, som består av en huvudbyggnad och två flyglar, innehåller idag ett bilmuseum och ett vagnslider där det finns ett jukeboxmuseum, ett cykelmuseum telefonmuseum mm.

Vagnsmuseet som ligger i anslutning till Sparreholm Hästcenter visar vagnar och gamla föremål kopplat till bilens föregångare hästen. Och missa för allt i världen inte det suveräna fiket.

Bilmuseet har en av Europas finaste bilsamlingar från 1900-talets början och framåt. I museet finns även en samling modellflygplan. Det finns många rariteter som är både vackra och har intressant historia. En pärla är Gustav V:s Cadillac 1939 i nyskick, som är bilen kungen färdades med när den körde i diket, vilket senare medförde att platsen döptes till Kungens kurva.

Både slottet och muséerna har öppet 25 juni-4 augusti mellan kl 12-17. Helger i augusti 12-17.
Telefon: 070 650 88 85

Läs mera

Länkar

Malmköping

I hundrafemtio år använde Sörmlands regemente det stora imponerande exercisfältet Malmahed. Den öppna platsen för tankarna till en entusiastisk rivning på 1960-talet. Runt fältet har Sörmlands karakteristiska röda turistskyltar som man kan gå runt och guidas av närsomhelst. Denna inslumrade garnisonsstad bjuder på mycket sevärd bebyggelse med många butiker och hantverksbodar.

Här finns även Sveriges lokaltrafikmuseum, en museijärnväg och en hembygdsgård med bland annat en T-ford. Årets höjdpunkt är marknaden en vecka varje sommar när tivoli och flera hundra knallar kommer hit. Bäst mat äter man på Plevnagården som är ett romantiskt hotell och restaurang.

Läs mera

Yxtaholms slott

Ett vackert litet slott med en historia som går tillbaka till 1100-talet och vissa delar av centralbyggnaden är från 1300-talet. Inne i slottet finns en imponerande ägarlängd på en tavla i entrén. Huvudbygganden är från mitten av 1700-talet. Omgivningarna är vackra och långa promenader kan tas men bara en liten runda kring slottet och mot sjön är en upplevelse. Slottet är en bra utflyktsbas för mycket sevärt i denna del av Södermanland.

Idag äger Svenska Arbetsgivarföreningen Yxtaholm och här bedrivs restaurang och konferensverksamhet. Privatpersoner är välkomna att äta och bo. Restaurang är bra med humana priser och man var tidig med att fokusera på lokalproducerade råvaror. Man har en av Sveriges mest unika samlingar av Calvados tillika en av Europas mest exklusiva årgångssamlingar.

Tel: 0157-244 40

 

Läs mera

Länkar

Harpsund

Vägen dit är ganska lik en grusväg som blivit asfalterad för att man skall åka ståndsmässigt. Här ekar historien. Harpsund har lång historia från 1300-talet då Bo Jonsson Grip var ägare men på 1600-talet byggde gården på sin nuvarande plats vid norra delen av sjön. Flygelbyggnaderna är från denna tid men själva huvudbyggnaden är byggd så sent som 1914.
 
Det är ju en lång rad presidenter mm som besökt gården som testamenterades till staten 1953 som sommarbostad till statsminister. På gamla svart-vit tv tiden sågs Tage och Chrustjov ro i de gamla ekorna. De fina ekorna som ligger vid bryggan är nyare men enligt parkpersonalen finns det en riktigt rutten inne i ett av förråden som kanske är "originalet".

Man får inte besöka gården eller dess omedelbara närhet men det finns bra rastplatser och toaletter och längs en liten promenadväg en halvcirkel runt gården där man bland annat kan se en mycket speciell tennisbana med vacker läktare och diverse andra byggnader.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Södertuna slott.
En romantisk weekend tar många just här, ett slott med anor som idag är hotell. Vandra runt parken och sitt på bänkar som överblickar Frösjön mot Gnesta. Perfekt bas för denna del av Sörmland.
OrtGnesta
Öster Malma slott och Wildlife park.
Svenska Jägarförbundet driver en viltpark intill det slottet Öster Malma. Passa på att äta vilt i restaurangen och besök den nordiska fauna på nära håll i deras Wildlife park.
OrtNyköping
Nykvarn
Lådbilslandet känner många till, men den sörmländska idyllen har mer att erbjuda som ett klassiskt Folkets park eller frossa i bakverk på Taxinge slott.
OrtNykvarn
Utflyktsvägen till Trosa.
En tvådagars utflykt med folkliv, historia och natur. Ett kafé stopp vid Saltå kvarn följt av kungliga Tullgarns slott. Sen uppleva pittoreska Trosa med en promenad längs Trosaån och båtmyller i hamnen. Övernattning i Trosa på Bomans eller STFs vandrarhem.
OrtSödertälje
Utflyktsvägen mellan Ytterjärna och Trosa.
RUNDTUR: Vägen kallas Utflyktsvägen och på denna tur finns massor att se. Med start i Saltå kafé i Ytterjärna slingrar resan fram ned mot Trosa och Trosa havsbad.
OrtTrosa
Saltå kafé
Här serveras fräscha ekologiska bakverk och mackor. Mysigast är att ta träbron över till den lilla ön med vackra trädgårdsmöbler mitt i en porlande bäck.
OrtJärna