Södertuna slott.


En romantisk weekend tar många just här, ett slott med anor som idag är hotell. Vandra runt parken och sitt på bänkar som överblickar Frösjön mot Gnesta. Perfekt bas för denna del av Sörmland.

  • Till start: 52,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gnesta 
  • Avgift: Nej 


Södertuna slott

Här kan man besöka slottet vardag som helg för en lite lyxigare tvårätters lunch med storstadsmått modesta priser. Men man kan bara gå runt och insupa atmosfären också.

Gården har lång historia. Man har funnit lämningar från järnåldern men troligen bodde folk här redan tidigare. På 1300-talet när svenska riket tar form grundades här vid Frösjöns strand sätesgården Wad, efter ett vadställe.

Den förste kände ägaren var riddaren Karl Niklisson Färla fick en våldsam död. 1381 blev Färla dräpt av dåtidens rikaste man, riksdrotsen Bo Jonsson Grip, mitt framför högaltaret i Franciskaner-kyrkan (nuvarande Riddarholmskyrkan) i Stockholm.Grip kastade skulden på den dräpte, fick inget straff, och fick då också överta alla Färlas gårdar. Under 1400-talet fick släkten dock tillbaka Wad igen.

År 1646, när drottning Kristina regerar, byter Claes Stiernsköld till sig Wad från kronan. Familjen ägde också gården Tuna, ett par kilometer därifrån, och den fick naturligtvis namnet Norrtuna och Wad fick namnet Södertuna.Under 1700-talet förvandlades den gamla medeltidsgården till 1700-talsslottet Södertuna.

1891 får Ebba von Hallwyl Södertuna slott i gåva av sin generösa mormor, Johanna Kempe, och låter utföra stora moderniseringar inom- och utomhus.

Läs mera

Länkar

Södertuna slott.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


En rundtur i Flens kommun
Här blandas natur och kultur i en omväxlande rundtur där man kan snålåka eller lyxa i mat och betala inträden. Harpsund, Yxtaholm, Malmköping och Sparreholm. Det låter det och i hjärtat av Sörmland (om man får tro Flensborna).
OrtFlen
STF Björnlunda
Vandrarhemmet vittnar om en annan tid och ett annat liv. Du bor på en historisk plats i en hembygdsgård och får uppleva ett annorlunda boende med herrskapsdass, soldattorp och storbondehemman.
OrtGnesta
Öster Malma slott och Wildlife park.
Svenska Jägarförbundet driver en viltpark intill det slottet Öster Malma. Passa på att äta vilt i restaurangen och besök den nordiska fauna på nära håll i deras Wildlife park.
OrtNyköping
Skottvångs gruva
Skottvångs gruva har levt i symbios med närliggande Åkers styckebruk. Gruvområdet kan man bese på egen hand eller guidas under sommaren. På sommaren är värdshuset öppet för mat och dryck ofta med liveunderhållning.
OrtMariefred
Utflyktsvägen mellan Ytterjärna och Trosa.
RUNDTUR: Vägen kallas Utflyktsvägen och på denna tur finns massor att se. Med start i Saltå kafé i Ytterjärna slingrar resan fram ned mot Trosa och Trosa havsbad.
OrtTrosa
Saltå kafé
Här serveras fräscha ekologiska bakverk och mackor. Mysigast är att ta träbron över till den lilla ön med vackra trädgårdsmöbler mitt i en porlande bäck.
OrtJärna