Finnhamn


  • Till start: 46,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Österåker 
  • Avgift: Nej 
Finnhamn
Stor karta

Finnhamn är samlingsnamnet på en ögrupp bestående av Stora Jolpan, Lilla Jolpan samt Idholmen. Namnet kommer av de finska fraktskutorna som lade till innan de gick in mot Stockholm. Här finns mycket att se, bra bad- och vandringsmöjligheter och här blandas alla typer av skärgårdsgäster. Välj mellan att grilla själv eller lyxa på en av skärgårdens bästa krogar.

Sevärdhet 1 av 8

Finnhamn

Finnhamn är samlingsnamnet på en ögrupp bestående av Stora Jolpan, Lilla Jolpan samt Idholmen. Namnet kommer av de finska fraktskutorna som lade till innan de gick in mot Stockholm. Här finns mycket att se, bra bad- och vandringsmöjligheter och här blandas alla typer av skärgårdsgäster. Välj mellan att grilla själv eller lyxa på en av skärgårdens bästa krogar.

Vandra:
- Naturstigen som utgår från ångbåtsbryggan
- En större vandring över och runt Idholmen med Idholmens gård, en liten mysig badplats samt mäktiga klipphällar högt på ön.  Turen har och en aning knapphändig  men ön är så liten att man antingen kommer till vatten eller tillbaka till gå.

Hyra:
Roddbåt

Sevärt:
- Utsikten från vandrarhemmet Utsikten med skorstenen från förste ägarens lyxyacht på klippan.
- Grundfladens naturhamn är vacker att beskåda särskilt i solnedgång och en rastplats med grill finns på näset mot Idholmen.

Handla:
- Handelsbod och café vid ångbåtsbryggan.
- På Idholmen drivs idag ekologisk verksamhet i mindre skala, grönsaker och KRAV-märkta ägg finns att köpa i gårdsbutiken.

Äta:
Finnhamns Café & Krog. Hemsida

Bo:
- STF Vandrarhem Utsikten nära ångbryggan. Mer om vandrarhemmet
- Stugbyn lite här och var.
- Tältplats

Åka hit:
Waxholmsbolaget från Strömkajen trafikerar Finnhamn dagligen året runt och det tar c:a fyra timmar.
Cinderellabåtarna från Nybrokajen till Finnhamn maj-oktober.

Vintertid då isen ligger kan man åka svävare från Åsättra på Ljusterö.

Läs mera

Finnhamns Café & Krog

En av skärgårdens bästa krogar. Öppet sommarhalvåret i varierande grad men varje dag i juli. Man har ett underbart läge vid Husaröleden och en stor uteservering med veranda direkt på berget. Här är det uppträdande då och då men det är alltid nåt "skådespel" på gång. Antingen kan man "bara vara" runt nära krogen under vistelsen eller kan man ta sig runt fantastiska Finnhamn med massor att se och göra. Den som stannar över natten kan uppleva uteserveringen i fotogenlampors sken.

För bordsbeställning eller fråga om underhållning ring 08-542 464 04.

Länkar

Sommarbutiken affär och kafé.

Den här lilla butiken ett stenkast från ångbåtsbryggan har det allra väsentligaste och givetvis glass, bullar och kaffe. Grönsakerna, fisk och ägg levereras ofta från öarna omkring. Vissa varor anpassade för de tältande, så har du med spritköket så är det bara att brassa på Chili con carne men även mycket annat för egen picnic.

Sommarbutiken är öppen alla dagar juni, juli och augusti. I början av juni och slutet av augusti kan öppettiderna variera.
Tel 08-542 462 07

STF Finnhamn

På Finnhamn kan du promenera och njut av naturen, fiska från bryggor och klippor, bada bastu, åka båt eller bara njuta av att vara ett med naturen. På ön finns ingen privat bebyggelse och chansen är stor att du hittar ditt eget smultronställe.
 
Vandrarhemmet på Finnhamn var ursprungligen ett sommarnöje för kolhandlare Rönström och byggdes år 1915. Men sedan 40-talet har huset använts som pensionat, kursgård och vandrarhem. Vandrarhemmet är öppet året runt och alla årstider har sin charm. Krogen är helgöppen från Påsk till Allhelgonahelgen.
Boka: 08-542 462 12  info@finnhamn.se

Länkar

Rastplast vid Paradiset Djupfladen

Här kan man sitta och njuta av utsikten och båtlivet till en av skärgårdens populäraste naturhamnar. I folkmun kallat Paradiset men vattnet heter Djupfladen. Tar man en avstickare till klipporna ovanför båtarna så är solnedgången magnifik sommartid.

Idholmens gårdsbutik

Detta jordbruk återupptogs 1999. Här odlas ekologiska grönsaker och blommor i trädgårdslanden och ett hundratal höns som värper KRAV-ägg. Här finns en avelsbesättning med Aberdeen Anguskor som trivs på magrare marker som finn i skärgården och sommartid även grisar.

Gårdsbutiken har öppet helgdagar under  vår, försommar och höst. I skördetid har vi öppet varje dag mellan kl. 15.00-17.00. De som önskar kan boka en visning av gården idholmen@finnhamn.se
Tel: 08 - 542 462 42

Badplats Idholmen

En jättemysig liten badplats med bänkar och bord för picnic.

Roddbåten för båtluffarleden Finnhamn

Båtluffarleden i norra skärgården kompletteras av vägar och stigar och ibland en passage med roddbåt som här på Idholmen.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...