Fjärdlång


  • Till start: 41,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Haninge 
  • Avgift: Nej 


Fjärdlång
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Fjärdlång

Eller Fjällång, som öborna själva kallar den, har varit bebodd sedan tusen år tillbaka. Under rysshärjningarna 1719 (ryska flottans terroraktiviteter mot civilbefolkningen) brändes Fjärdlång till stor del upp. I slutet av 1900-talet köptes ön av staten och ett naturreservat bildades. En gång i tiden tillhörde ön Gustav Vasa. Känt för sina fina badklippor och några av skärgårdens vackraste naturhamnar, en idealisk semesterö för hela familjen. Man kan bada nästan överallt från klippor och vill man stanna över natten går det att boka ett rum i Ernest Thiels stora sommarvilla eller flera mysiga stugor.

Äta och handla:
Café Fjärdlång med uteservering eller i en lada har enkla rätter med strömming som specialitet. Här kan man även fika och ligga i hängmattor när man äter sin glass.

Vandra:
Rakt norrut följer man en röd snitsel till Mörkviken och utsiktsplatsen Tysta klint.
Rakt österut mot Sopbryggan eller längs samma rutt viker man av på en blå snitslad vandring som går längs vattnet tillbaka till

Bada:
Gott om badmöjligheter.

Hyra:
Roddbåtar vid vandrahemmet.

Resa hit:
- SL buss eller bil till Saltsjöbaden eller Dalarö därefter Vaxholmsbolaget.
- Ötaxi från Dalarö går dagligen mellan midsommar och slutet av augusti. På helgerna under vår och höst. 
Tider: tel 08-500 330 20  www.otaxi.se

Bo:
Fjärdlångs vandrarhem med huvudbyggnad samt flera olika stugor. Hemsida
 

Läs mera

Café Fjärdlång

Bara 50 meter från ångbåtsbryggan ligger Café Fjärdlång inrymt i en gammal sjöbod där man verkligen får en gedigen skärgårdskänsla.

Här kan man även få enklare rätter och lite glass och godis. Har man tur är hängmattorna lediga för att bättra på sjögunget från båtresan lite.

Thielska villan

I början av 1900-talet köpte finansmannen och konstälskaren Ernest Thiel Fjärdlång med tillhörande öar. På klippan med uitsikt över havet och öarna intill uppförde han ett huset som kallas Thielska villan.

Staten tog över Fjärdlång och idag drivs det som vandrarhem av STF. Till vandrarhemmet tillhör de fyra Fågelhusen som är fyrbäddsstugor som delar kök och allrum med villan. Grillplats på berget utanför.

Det är även öppet på lågsäsäng.

Långstugan

Ett av skärgårdens häftigaste övernattningsställen i stuggenren. Alla åtta kabiner har egen liten terrass och havsutsikt rakt ut och 100 meter från vattnet. Spartanskt men charmigt.

Grillplats med storslagen utsikt. Perfekt för en grupp att boka.

 

Tysta Klint

Om man vill vara lite aktiv på Fjärdslång så finns det två uppmärkta vandringleder, bland annat en upp till öns högsta topp "Tysta Klint” med milsvid utsikt över den södra skärgården.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ornö
Ornö är södra skärgårdens största ö. Här tar man med fördel runt vandrande eller med cykel. Varva ditt besök med klippbad och strandbad, ta en glass i solen eller vandra runt i skogarna, har du tur få syn på en älg!
OrtHaninge
Huvudskär...
OrtHaninge
Utö och Ålö badplatser (5st)
Två nära Gruvbyn och en som nås av den spänstige men två av stränderna är det nog cykelhyra som gäller. 
OrtHaninge
Dalarö hamncafé och grill
Det populära caféet är lika mycket en restaurang. Här sitter man vindskyddad med en utsikt över folklivet i hamnen. Sen är det bara att vandra Dalarö runt.
OrtDalarö
Lotsberget Dalarö
På Lotsberget har man 270 graders synfält ut mot havet och Ornö. En bänk står stadigt på klippan och här kan man sitta ned och kanske äta det medhavda. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtDalarö
Dalarö runt
PROMENAD - En pittoresk gammal semesterort som måste upplevas. Utöver centrala Dalarö, från torget ner till hamnen, går turen runt till småbåtshamnen och kanalen.
OrtDalarö